Sendikalara zam uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sendikalara zam uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Mehmet Keçeciler, önümüzdeki günlerde başlayacak olan Özel Sektör Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işçi sendikalarından enflasyonun üstünde zam talep etmemelerini istedi. Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası'nın (TTSİS), Marmaris'te düzenlediği, ‘‘Enflasyonla mücadelede kayıt dışı ekonomi’’ konulu seminerde konuşan Keçeciler, kamu sektöründe de ücretlerin enflasyon hedefi kadar artırıldığını hatırlattı.

Hükümetin ve özel sektörün ilk kez enflasyonla mücadelede ortak hareket ettiğini belirten Bakan Keçeciler şöyle devam etti:

‘‘Hükümet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hatta hiç inanmadığımız halde kiraları iki yıl süreyle dondurduk. Çünkü enflasyonla mücadele konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermek istedik. Türkiye'nin büyük özel sektör kuruluşları da enflasyonla mücadele programına destek verdi. İşçi kesiminden de destek aldık. Ancak şunu söyleyeyim ki, özel sektör enflasyon arttığı vakit, fiyatlarını artırarak enflasyona uyum sağlayabiliyor. Fakat işçinin, sabit ücretlinin böyle bir imkanı yok. O nedenle, işçi kesiminin de daha aktif olmasını bekliyoruz. İşçiye yüzde 80 zam yapmışsınız, ama enflasyon yüzde 80 olmuş. Bunun dar gelirliye hiç bir katkısı yok. Enflasyon düşecek ki, işçi de enflasyonun bir kaç puan üzerinde zam aldığı zaman refah seviyesini artırsın. O nedenle enflasyon hedefinin üzerinde ısrar etmenin hiç bir anlamı yok. Bu özel sektörü zorda bıraktığı gibi enflasyon hedefinde de sapmayı gündeme getirir.’’

Seminerde konuşan Devlet Bakanı Recep Önal da, ilk üç aylık olumlu gelişmelere rağmen, programdan taviz verilmeyeceğini söyledi. Önümüzdeki aylarda tarım fiyatlarındaki düşüşle birlikte enflasyondaki aylık düşüşlerin daha keskin bir hale geleceğini söyleyen Önal, ‘‘Hiç bir şey bizleri kararlılığımızdan saptırmamalı, popilist politika istemlerini sahibi ve tutsağı haline getirmemelidir’’ dedi.

Nisan ayında tarım ürünleri fiyatlarının yüzde 4.7 arttığını hatırlatan Önal, şunları söyledi:

‘‘Tarım ürünlerindeki bu artış, nisan ayı enflasyonuna bir puanlık bir artış getirdi. Önümüzdeki aylarda mevsimsel nedenlerle tarım fiyatlarında düşüşler bekliyoruz. Özellikle Tefede önümüzdeki aylarda daha keskin düşüşler bekliyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!