Senas Group'tan 30 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Senas Grouptan 30 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 16:58

Türkiye'de inşaat, yenilenebilir enerji ve sivil havacılık sektörlerinin öncü kuruluşlarından Senas Group tarafından Gebze'de 30 milyon dolara yaptırılacak olan lojistik merkezinin temeli atıldı.

Haberin Devamı

Gebze'deki Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde lojistik merkezinin yapılacağı alanda düzenlenen temel atma töreninde konuşan Senas Group Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Tanınmış, 30 milyon dolara mal olacak lojistik merkezinin 20 bin metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini söyledi.

Bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan merkezin kapalı alanının ise 30 bin metrekare olacağını ifade eden Tanınmış, endüstriyel inşaat sektöründeki taahhüt projeleri dışında lojistik sektörüne yönelik depo inşaatlarının da özel ilgi alanlarında olduğunu kaydetti.

“Ülkemizdeki pazar payı şu an için 2-3 milyar dolar seviyelerinde olup gelecek 10 yıl içerisinde, Türkiye'nin lojistik sektöründe sahip olduğu potansiyel 80-100 milyar dolar olarak tahmin ediliyor” diyen Tanınmış, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Coğrafi konumun gücü bu etkiyi daha da artırıyor. Hem Türkiye'nin artan ihtiyaçları hem de yakın coğrafya içerisinde yer alan ülkelere bakıldığında lojistik üssü olmaya aday tek ülke Türkiye. Sektörün gelişimi de bunu doğruluyor. Ancak bu alanda büyümeyi karşılayacak depo yatırımı bulunmuyor. Lojistik sektörünün büyümeye başladığı dönemde yani 10 yıl önce gerçekleştirilen yatırımlar ise bugünün ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte değil. Bu da lojistiğe uygun yapılara ihtiyacı artırıyor. Biz bu potansiyeli gördüğümüz için, bu yatırımı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl için yeni yatırımlarımız da söz konusu olacak. Türkiye'nin potansiyeli olan diğer illerine yatırım yapmak için de araştırma ve fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz.”

YABANCI ORTAKLIK

Lojistik sektörü depo yatırımları konusunda “yabancı ortaklık” görüşmelerine başladıklarını ifade eden Tanınmış, “Ortaklık ve işbirliği görüşmelerimiz halen devam ettiği için şu an da isim vermem ne yazık ki mümkün değil. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve Hollanda merkezli olan bu şirket, Türkiye'yi lojistik üssü yapmak istiyor. Bunun içinde bizimle ortaklık kurarak depo inşaatı gerçekleştirmek istiyor” diye konuştu.

Tanınmış, ortaklık görüşmesi yaptıkları şirketin alanında Avrupa'nın en iyilerinden biri olduğunu, önümüzdeki dönemde bu tür ortaklık taleplerinde artış olacağını kaydetti.

ENERJİ YATIRIMLARI

SENAS Group'un yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çeken Tanınmış, klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan rüzgar, güneş, hidrojen, hidroelektrik ve jeotermal kaynaklardan oluşan yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekte enerji sektörünü şekillendiren önemli kaynaklar haline geleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına gereken desteğin verilmemesi ve yasal engellerin ortadan kalkmaması nedeniyle yatırımcılar bürokrasi engeliyle karşılaşıyor” diyen Tanınmış, bunun yatırım kararlarından vazgeçilmesini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Türkiye'de rüzgar enerjisi lisans başvurularının olmasına rağmen, ilgili devlet kurumlarının gerekli mevzuatları tamamlamadıklarından dolayı 2,5 yıldır lisans beklediklerini ifade eden Tanınmış, güneş enerjisi alanında Türkiye'de gerekli mevzuatın olmamasından dolayı Almanya'da bir güneş enerjisi santrali yatırımı yaptıklarını söyledi.

“Önce Türkiye'de bu yatırımı yapmak istedik. Ancak gerekli yasalar çıkmış değil. İlk santralimizi Almanya'ya açmamız belki de bu tepkinin sonucu” diyen Tanınmış, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Almanya'da santral kurma kararı aldıktan sonra başvuru yapmamız ile santralimizi açıp elektrik üretimine geçmemizin toplam süresi 2 ay 10 gün. İnanılacak gibi değil. Avrupa temiz enerji konusunda oldukça duyarlı. Bu konuda yatırımcının önünü açıyor. 2 günde izin aldık. Alman Hükümeti ürettiğimiz elektriği 20 yıl boyunca alma garantisini de verdi. Türkiye'de yatırım yapmak istiyoruz ama maalesef bu konuda desteklenmiyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bekliyoruz ve bu konuda hala atılmış somut bir adım yok. Bizim gibi bekleyen pek çok kuruluş var. Sürenin uzaması ise Türkiye'nin geleceğine olumsuz yönde darbe vuruyor.”

PİLOT YETİŞTİRECEKLER

Tanınmış, sivil havacılık alanında da yatırım yapacaklarını, bir okul açarak sivil havacılık sektörüne deneyimli pilotlar yetiştirmeyi amaçladıklarını, burada yetişecek pilotların Türkiye'nin yanı sıra Irak, Suriye, Ürdün gibi Orta Doğu ülkeleri pilot ihtiyacını karşılayacaklarını vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!