Sektörde sahte hasarlar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Sektörde sahte hasarlar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sigorta sektöründe son dönemlerde sahtecilik olaylarında artış görülüyor. İşsizlik, enflasyon, ekonomik durgunluk ve kolay para kazanma arzusu gibi unsurlar, sahte hasarların veya sigorta suistimallerinin artmasında en büyük etkenlerden bazıları...

Sahte hasarların Türk sigorta sektöründe üretimin veya ödenen hasarların kaçta kaçı olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin yaptığı bir araştırmaya göre prim gelirine oranla 3 şirkete göre yüzde 1'e kadar, 6 şirkete göre yüzde 2 ile 5 arasında, 4 şirkete göre yüzde 6 ile 10 arasında, 3 şirkete göre yüzde 10'dan fazla sahtekarlık olaylarının maliyet teşkil ettiği belirtiliyor. Araştırmada konu ile ilgili diğer şirketlerden ise bilgi alınamamış.

40 MİLYON DOLAR

Başka bir araştırmada Avrupa'da sahtekarlık olaylarının maliyetinin ise yüzde 2 civarında olduğu belirtiliyor. Türkiye'de aynı oranı baz alırsak, üretilen 2 milyar dolar karşısında sahte hasarların maliyetlerinin 40 milyon doların üzerinde gerçekleştiği görülüyor.

En fazla sahtekarlık kaskoda

Kasko sigortalarında en sık tekrarlanan sahtekarlık uygulamaları şöyle:

Sigortalı ile birlikte suç ortaklığı durumunda; sahte fatura düzenleme.

Teminat dahilindeki kaza sırasında meydana gelmemiş bir hasarın tamir edilmesi.

Eksper ile suç ortaklığı durumunda; meydana gelen hasar miktarının şişirilmesi.

Tamir için gerekli sürenin uzatılması.

Tamircinin kendi insiyatifine ilişkin durumlarda; ikinci el yedek parça kullanıp, orijinal yedek parça fatura edilmesi.

Parçanın tamir edilip, yeni yedek parça kullanılmış gibi fatura edilmesi.

Çalıntı aracın alınması ve yenilenmesi.

Acente veya broker olarak sigorta aracıları sigortalı ile birlikte suça katılmaları halinde; sözleşmeyi önceki bir tarihle yürürlüğe koymak.

Sözleşme teminat süresini önceki bir tarihe uzatarak yürürlüğe koymak.

Rizoko değerlendirmesini bilinçli olarak yanlış yapmak.

ŞİRKETLERDEN...

Halk Sigorta ve Auer İmalat A.Ş. arasındaki işbirliği uyarınca, kombil cihazlarının yangın ve ek teminatlar (deprem hariç) sigortaları otomatik olarak yapılıyor.

Emek Sigorta, Zincirlikuyu Kore Şehitleri Caddesi'ndeki yeni binasına taşındı. Binanın, kokteyl ve toplantı salonundaki ilk organizasyon, şirket personeli için düzenlendi.

İsviçre Sigorta, Yalova Belediyesi'ne ait değerlerin sigortalanabilmesi için açılan ihaleyi kazandı. Verilen teminatla, belediyeye ait tüm binalar ve araçlar teminat altına alınacak.

Inter Sigorta, Artvin Deriner Barajı İnşaatı elektro-mekanik teçhizatı montaj sigortası için 39 milyon dolar üzerinden teminat verdi.

İSTANBUL Deniz Otobüsleri 1999 yılında da İhlas Sigorta tarafından güvenceye alındı.

AXA Oyak Sigorta Satranç Şöleni tamamlandı. Axa Oyak 7'inci İstanbul Satranç Turnuvası ilköğretim küçükler, ilköğretim yıldızlar ve lise gençler olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlendi.

Universal Sigorta Alpi Anaokulu himayesinde Çocuk Esirgeme Kurumu Yakacık Kimsesizler Yurdu yararına düzenlenen yardım kampanyasına gösterdiği destekten dolayı plaket aldı.

HALK Yaşam, trafik kurallarına dikkat edilmesine yönelik bir uygulama başlattı.

Demir Sigorta, Cen Havacılık'ın Beechjet 400A tipi uçağını toplam 6.8 milyon dolar bedel üzerinden, Basın Hizmetleri ve Hava Taş. şirketinin Cessna 750 tipi uçağını ise 15 milyon dolar bedel üzerinden sigortaladı.

EGS Sigorta, EGS Finans Grubu'na ait Gayrettepe'deki eğitim salonunda eksperleriyle biraraya geldi. 24 eksperin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, eksperler arasında akışın hızlandırılması ve hileli hasarlara alınması gereken önlemler görüşüldü.

Kapital Sigorta, Karma Donanım Yazılım şirketinin Kemerburgaz, Şişli, Ankara ve İzmir'deki ofislerinin yangın ve elektronik cihaz sigortalarını teminat altına aldı.

* Demir Hayat'ın yeni ürünü Seçenekli Sağlık sigortası (SES) piyasaya sunuldu. Ayrıca Demir Hayat'ın anlaşmalı kuruluş sayısı Türkiye ve Kıbrıs'ta 254 kuruma ulaştı.

* Demir Sigorta, Batı Söke Çimento/Aydın Söke, Batı Anadolu Çimento/İzmir Bornova, Batıçim Çavdır Çim. San/Burdur Çavdır, Batı Anadolu Çim Beton Santr./muhtelif yerlerdeki tesisleri toplam 42 trilyon bedel üzerinden sigortaladı.

* Magdeburger Sigorta çalışanlarına ‘‘telefonda mutluluk ve rekabet semineri’’ verildi. Koç Allianz'ın Altunizade'deki yerinde düzenlenen semineri Koç Allianz Eğitim Müdürü Ertan Funda verdi.

* Akdeniz Sigorta, yeni yılda eğitim seminerlerine ağırlık veriyor. Şirket çalışanları ve acentelerine yönelik verilen eğitim seminerlerinin ardından, Akdeniz Sigorta yöneticilerine yönelik bir eğitim semineri düzenlendi.

* Bayındır Sigorta, Bayındır-Kastamonu Holding ortaklığı ile işletmeye açılacak B&K Ilgaz tesisleri, otel paket ve işveren mali mesuliyet teminatları ile sigortaladı.

* Başak Sigorta, Işık Film ve Avşar Film Sinema İşletmeleri'ne ait Kadıköy, Ocak, Avşar, Renk, Lale ve Gazi sinemalarını sigortaladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!