‘Şeker’ özelleşirse yüzde 35 ucuzlar

Güncelleme Tarihi:

‘Şeker’ özelleşirse yüzde 35 ucuzlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Her yıl 198 milyar lira zarar yazan “hantal” yapıdaki şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle piyasadaki şeker fiyatının yüzde 35 düşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türk Şeker Genel Müdürü Bülent Üzümcü, bu nedenle şeker fabrikalarını Kardemir gibi çiftçiler, işçiler ve sanayicilerin içinde olduğu bir modelle satmak istediklerini söyledi. 

ŞEKERDE HANTAL YAPI VAR
Üzümcü, yıllardır özelleştirilemeyen ve her yıl 198 milyar liralık zarar yazan şeker fabrikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Üzümcü, yılların verdiği hantallık nedeniyle şeker fabrikalarının kötü durumda olduğunu ve 15 yıldır yapılamayan özelleştirmelerin de bu olumsuzluğu daha da artırdığını söyledi. Türkiye’deki şeker fabrikalarını, işçi, çiftçi ve sanayicinin de içinde olduğu bir modelle satmak istediklerini kaydeden Üzümcü, bir grup gazeteciye şunları söyledi:

2014’E KADAR BİTECEK
“Sektöre satacağız. Sektörün bileşenleri içinde olsun. Devlet şeker üretmesin. Gerek yok zaten. Özelleştirme uzadıkça zarar da büyüyor. 2014’e kadar özelleştirme tamamlanacak. Ancak şeker fabrikalarının işçiye satılması uygulamasının iyi işlemesi için kooperatifler kanununda değişiklik gerekiyor. Bu modellerde işçiye temettü dağıtımı olmuyor. Bunu sağlayacak bir değişiklik olacak. Yönetim şeffaflaşacak.”

Yüzde 300 kazanıyorlar

Haberin Devamı

ŞEKER fabrikalarının özelleştiril-mesiyle şeker fiyatının en az yüzde 35 düşececeğini kaydeden Bülent Üzümcü “Fabrikaların yapısından dolayı şekerin üretim maliyeti 2 lira. Özel şeker fabrikalar ise 1 liraya mal ediyor. Ancak piyasanın yüzde 52’si bizim elimizde olduğu için onlar da bizim fiyatımızdan satıyor. Bu nedenle yüzde 100 kâr ediyorlar. Kaçakçılık yapsalar bu kadar kazanamazlar. Nişasta bazlı şekerin üretim maliyeti 63 kuruş. Yani yüzde 300 kazanıyorlar” dedi.

Navlun alınmasın

Çarşam-ba’daki fabrikalarının sadece 5 bin ton pancar işlediğini belirten Üzümcü, “Yani fabrika sadece 1 gün alım yapıyor. 11 gün 29 gün çalışmıyor. Şeker fabrikaları özelleştirmeleri, daha önce fabrikalara çalışma garantisi verilmediği için yargıdan döndü. Üretim garantisinin de bulunacağı bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi. İhracatçıdan alınan 61 dolarlık navlun bedelinin de alınmaması için hükümete bir öneri sunacaklarını kaydeden Üzümcü, “Zaten 198 trilyon zarar ediyoruz. 61 doların alınmamasıyla 18 trilyon daha zarar ederiz ama en azından ihracatçıya yüzde 10’luk katma değer yaratırız” yorumunu yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!