Şeker 'Doğu'dan yükselir

Güncelleme Tarihi:

Şeker Doğudan yükselir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2015 01:23

RAMAZAN bayramının yaklaşmasıyla birlikte hediyelik-ikramlık sektörü de hareketlenmeye başladı. Özellikle şekerleme ve çikolata üreticileri 500 milyon liralık pazardan en büyük payı kapabilmek için birbirleriyle yarışıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaklaşık 700 milyon lira ciro yakalayan bünyesinde Kent markasını da barındırıdan Mondelez de bu firmalar arasında yer alıyor. Dünyada 34 milyar dolarlık cirosuyla 100 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Mondelez Türkiye Genel Müdürü Joost Vlaanderen, Türkiye’de doğrudan 1300, dolaylı olarak 2 bin 100 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Türkiye’de Gebze’deki fabrikalarında üretim yaptıklarının altını çizen Vlaanderen, buradan Japonya’dan ABD’ye, Avrupa’dan Afrika’ya, 50’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını, ihracat gelirlerinin de 200 milyon TL olduğunu söyledi.

DOĞUDA 4.2 KİLOGRAM

Bayram dönemi için aralık ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Vlaanderen, “Yıllık ciromuzun çok büyük bir bölümü bayramlarda ve öncesinde yaptığımız satışlardan geliyor. Kent bizim yıldız markamız. Bayram öncesinde 10 gün içinde yaptığımız şeker satışları çok fazla. Satışın büyük bölümü bayram öncesindeki birkaç günde gerçekleşiyor. Kent Bayram Şekeri her yıl 10 milyondan fazla ailenin evine misafir oluyor. 1 alışverişçinin ortalama bayram alışverişi 2.1 kg civarında. Bu rakam Marmara bölgesinde 1.2 kilogram iken, doğu bölgelerinde 4.2 kilograma kadar çıkıyor. Tüketimin yüzde 30’dan fazlası Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleşiyor” dedi. Şeker pazarının yüzde 70’ini Kent markalı ürünlerin oluşturduğunu belirten Vlaanderen, bayram dönemlerinde 11 bin kişiye geçici isthidam sağladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde daha fazla şeker alınmasını nedeninin daha geniş ve daha büyük aileler olduğuna dikkat çeken Vlaanderen, “Bu bölgelerde bayramlık şeker ve çikolata alışverişini genellikle anneler yapıyor. Çok fazla kişi için alışveriş yapıyor. Ayrıca o bölgede daha fazla bayram ziyareti yapılıyor. Bu da satışların artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.Son dönemler dözviz kurlarındaki oynaklığın kendilerini nasıl etkilediği konusundaki bir soruya da cevap veren Vlaanderen, “Uluslararası bir firma olarak alımlarımızı önceden yapıyoruz. Bu yüzden belli sınırlar içindeki dalgalanmalar çok fazla etkilemiyor. Ancak bu durum uzun süreli devam ederse maliyetlerin artmasına sebep oluyor. Böyle olunca öncelikle imalat maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

30 bakkalda 25 çay içtim

GEÇEN yıl 26 Aralık’ta Türkiye’ye geldiğini ifade eden Joost Vlaanderen, “Burada bir hocadan kültür dersleri almaya başladım. Hocam ilk olarak Türkiye’deki misafirperverlikten bahsetti. ‘ABD için özgürlük ne ise Türkler için de misafirperverlikte öyledir’ dedi. Şaşırdım tabi. Sonra iş seyahatlerine çıkmaya başladık. 30 bakkal geziyoruz. 25’inde çay içiyorum” dedi. Ailesi ile Nemrut’a turistik bir ziyarette bulunduklarını aktaran Vlaanderen, “Bir yerde yemek yedik. Yanımızdaki masada piknik yapan bir aile vardı. 5 dakika sonra küçük kızları bize baklava ikram etti. Buna da çok şaşırdık. Türkiye’de ilk bayramımı geçireceğim. Bu olaylara daha yakından şahit olacağım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!