Seçim büroları ofis kirasını katladı, adaylar 15 milyon lira harcadı

Güncelleme Tarihi:

Seçim büroları ofis kirasını katladı, adaylar 15 milyon lira harcadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00

Seçim irtibat büroları İstanbul’da boş dükkanlara yaradı, kiralar katlandı. İstanbul’da dükkan kiraları 4 bin liradan 20 bin liraya kadar çıktı. Seçim bürolarının yarattığı iki aylık ekonomi 15 milyon lirayı aştı.

Haberin Devamı

12 HAZİRAN’da yapılacak genel seçimler siyasetin tansiyonunu yükseltirken, siyasi partiler ve milletvekili adaylarının daha fazla seçmene ulaşmak için kurdukları seçim irtibat büroları İstanbul’da boş dükkanlara yaradı. İstanbul’daki birçok ofis seçim sayesinde dolarken, kısa dönemli kiralama da kiraları katladı. Genellikle 1 yıllık kontrantlara alışık olan dükkan sahipleri, 2 aylık süreç için kiralama talebinde bulunan partilerden 4 kata kadar çıkan ücretler istedi. Bazı yerlerde bir yıllık kontrat ücreti isteyenler de oldu. 3 seçim bölgesine ayrılan İstanbul’da 4 bin liradan başlayan dükkan kiraları, önemli meydanalarda 20 bin liraya kadar çıktı. 14 parti ve bağımsız adayların yarıştığı İstanbul’da seçim irtibat bürolarının yarattığı iki aylık ekonomi ise 15 milyon lirayı aştı.
3 bin seçim bürosu
Seçimle birlikte İstanbul’da boş duran dükkanlar da dolmaya başladı. Ancak bu doluluk, dönemsellik özelliği taşıdığı için, aylık kira bedelleri katlandı. Meydan niteliği taşıyan merkezi caddelerde fiyatlar katlanırken, 3 bölgeye ayrılan İstanbul’da 1’nci bölgede Kadıköy, 2’nci bölgede Beşiktaş, 3’ncü bölgedeki Bakırköy ön plana çıktı. İstanbul genelinde yaklaşık 3 bin irtibat bürosu oluştu.
İkna olmuyorlar
Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, siyasi partilerin seçmenlerle daha çabuk irtibat kurabilmek için kolay görülebilir yerlerde olmak istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Bir önceki genel seçimlerde kira rakamları 4 katına kadar çıkıyordu. Bu yıl da 3-4 katına çıkan rakamlar var. Ancak merkezi noktalarda yer bulabilmek sorun olduğu için kiraların 5-6 katına kadar çıktığı da oldu. Türkiye’de özellikle ticari gayrimenkul konusunda kısa vadeli kiralamalara mal sahiplerinin ikna olmasının pek mümkün değil. Bu nedenle de seçimden 1.5-2 ay önce kiralama yapıldığı için 2 kira bedeli ödemek yerine daha fazla kira ödeniyor.”

Haberin Devamı

Dükkanlar yıpranıyor 2-3 kat fiyat normal

REMAX Türkiye Operasyon Lideri Gökhan Karahan, yalnızca 1.5-2 ay kiralanacak bir ofis ya da dükkan için kiraların yükselmesinin makul olduğunu belirterek, “Bir yıllık kontrat parasını bu süre içinde alanlar da oldu. Ancak 2-3 katı fiyat normal karşılanabilir. Çünkü seçim büroları bu dönemde çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. İçine girip-çıkan insan sayısı çok fazla oluyor ve dükkanlar yıpranıyor. Mal sahipleri de bunu bildiği için fiyatı yukarı çekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Destekçi ücretsiz verdi kahvehane dönüştü

TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, seçim irtibat bürolarının kiralanmasında istisnai durumların da yaşandığını ifade etti. Seçim bürosunu kullanan milletvekili adayının partisini destekleyen dükkan sahiplerinin kira bedeli almak yerine jest yapıp ücretsiz kullandırdığı durumların olduğunu belirten Soner, dükkanı kiralayan partiyi desteklemeyenlerin ise kiralamaktan vazgeçmesi gibi olayların yaşandığını da söyledi. Soner, “Bunun yanı sıra bir dernek merkezi, lokal, kahvehaneler de irtibat bürosu gibi kullanılıyor” dedi.

4 bin liralık dükkan 10 bin liraya çıktı

Başak Soner, İstanbul’da seçim bürosu olarak kiralanan dükkan ve işyerlerinden şu örnekleri verdi:
- Mecidiyeköy’de aylık kirası 4 bin lira olan bir ofis, seçim bürosu olarak bir aylığına 10 bin liraya kiraya verildi.
- Bakırköy’de aylık kirası 9 bin lira olan bir dükkan,  20 bin liraya kiracı buldu.
- Kadıköy’de aylık kirası 7 bin lira olan bir dükkan, bugünlerde 20 bin liraya kiralandı.
- Maltepe-Kartal hattında ise kirası 5 bin lira olan bir dükkan, seçim bürosu olarak 18 bin liraya kiralanmış.
- Üsküdar bölgesinde kirası 4 bin TL olan merkezi konumdaki bir ofis de seçim süreci için 15 bin liraya kiralandı.
- Yalnızca ofis olarak değil, komple bina kiralayanlar da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!