Sebze komisyoncusuydu çiftçi oldu

Güncelleme Tarihi:

Sebze komisyoncusuydu çiftçi oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 11:35

Son 10 yılda diğer illerden sebze almaya başlayan Malatya'da biten sebzeciliği canlandırmak isteyen hal komisyoncusu komisyoncusu Fahrettin Akbay, 250 dönüm arazi kiralayarak sebzeciliğe başladı.

Haberin Devamı

Erfa Tarım Sebze Üretimi Sanayi Ticaret Limited Şirketi sahibi Fahrettin Akbay, 1985 yılından bu yana sebze ve meyve halinde komisyonculuk yaptığını söyledi.

Akbay, şöyle konuştu:

“Eskiden Malatya'da domates üreticiliği vardı. 1995 yılından sonra Malatya'da domates üretimi bitti, azaldı. Üreticiler kaliteli ürünleri yetiştiremediği için Malatya'da yapılan üretim Malatyalıyı tatmin etmiyor. Kaliteli üretim şu anda Tokat'ta yapılıyor. 1990'lı yıllarda biz Tokat'a domates gönderirken şu anda Tokat'tan domates getirir olduk. Yazları gidiyorum Tokat'a. Kilosu 75 kuruştan domates alıyorum. Niye Malatyalılar olarak Tokat'tan gidip domates alalım? Malatya'nın dışarıya bağımlılığını azaltmak için Battalgazi ilçesinde 250 dönüm arazi kiraladım. Önce sırık domates üretmeye başladık. Dönüm başına 15 ton domates toplamayı hedefliyoruz. Standartlar da böyle.”

Haberin Devamı

İlk hasadı geçen yıl yaptıklarını anlatan Akbay, Malatya Belediyesinin şirketi Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketinin süper marketlerine ve Malatya'daki manavlarla sebze ve meyve haline sebze sattıklarını söyledi.

Diğer üreticilere de örnek olmayı istediğini ifade eden Akbay, “Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Levent Çolakoğlu da 5 dönüm bir arazide domates ve sebze üretimine başladı. Bizim başarılı olmamızı bekleyen, ondan sonra sebzeciliğe yönelmek isteyen bir çok çiftçimiz var. Bunların arasında kayısı üreticileri var” dedi.

Kayısı üreticilerinin de arazilerinin bir bölümünde sebzecilik yapması gerektiğine dikkati çeken Akbay, şunları belirtti:

“Malatya'daki bir çok çiftçi sadece kayısıya yöneldi ve sebzeciliği boş verdi. Kayısının rekoltesinin yüksek olduğu dönemlerde, kayısı fiyatları düştüğünde çiftçimiz çok mağdur oldu. Bu nedenle üreticilerimiz kayısının yanında sebzecilik de yapsa elinde yan gelir olur. Örneğin 3 dönüm bir alanda sebzecilik yapsa yeterli.”

Amacının Malatya'dan il dışına sebze satışının başlaması olduğuna değinen Akbay, “Amacımız Malatya'da sebze piyasasını oluşturmak. Bundan 10 yıl önce Şanlıurfa'ya, Diyarbakır'a, Gaziantep'e sebze satan Malatya, şu anda Tokat'tan domates alır oldu” dedi.

PEPİNO DA ÜRETİYOR

250 dönüm alanda sırık domates, biber çeşitleri, salatalık, kabak, yer domatesi, pepino yetiştirdiklerini belirten Akbay, arazide açtıkları kuyulardan su aldıklarını, damlama sulama yöntemi ile sebzeleri suladıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Akbay, yılda 15 ton domates, 7 ton biber, 6 ton salatalık, 7 ton kabak, 4 ton da tropikal bir meyve olan pepino, 6 ton da patlıcan hasat ettiklerini belirtti.

Geçen yıl Sivas, Elazığ ve Diyarbakır'a bir ton pepino gönderdiklerini anlatan Akbay, “Geri kalan 3 tonu da Esenlik süper marketlere verdik” dedi.

Gübre ve diğer üretim aşamaları için mühendislerden profesyonel yardım da aldığını ifade eden Akbay, modern yöntemleri kullandıkları sebze üretimine 500 bin lira yatırım yaptığını ve Adıyaman'dan 60 mevsimlik işçiyi de istihdam ettiğini anlattı.

Sebze üretimini iyi tarım yöntemi ile yaptığını belirten Akbay, “Etrafında kayısı bahçeleri, ağaçlar olmasaydı organik üretim yapabilirdik. Onlardan sızan ilaçlar nedeniyle organik üretim yapamıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!