Scotland Yard bile Demirel’in peşinde

Güncelleme Tarihi:

Scotland Yard bile Demirel’in peşinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Egebank davasında 17.5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Yahya Murat Demirel, 14 ayrı adreste yapılan aramalara rağmen bulunamadı.

Haberin Devamı

Özel ekip Demirel’i İstanbul, Isparta, Bodrum ve Çeşme’deki 14 ayrı adreste ararken, kısa süre önce vefat eden kuzeni Yahya Kemal Demirel’in Isparta’daki cenaze törenine de ekip gönderdi. Yahya Murat Demirel’in İngiltere ve Almanya’da tespit edilen iki adresine ulaşan polis, İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard ve Alman polisi ile temasa geçti. Bu adreslerde aranması için acil durumlarda kullanılan “difüzyon” için İnterpol’e başvurulacak, ardından “kırmızı bülten” başvurusu yapılacak.

17.5 YIL YEDİ

Yahya Murat Demirel, amcası Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde, genç yaşta banka patronu oldu. Egebank’ı alan, ünlü isimlerle reklam kampanyasına girişen Demirel’in bankasına 1999 yılında TMSF el koydu. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi el konulan Egebank’ı “usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı” iddiasıyla yargıladı ve mahkûm etti. Teftiş Kurulu, TMSF ve BDDK’dan gelen raporlara göre usulsüz kullandırılan kredi miktarı 35 milyon lirayı bulmuştu. 9 yıl süren dava 2010’da karara bağlandı. Yargıtay, Demirel’e verilen 17,5 yıllık mahkumiyeti onadı. Demirel, “4839 sayılı kanuna muhalefet, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, 4422 sayılı kanuna muhalefet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, teşekküle üye olmak, sahte resmi evrak düzenlemek’ suçlarından hüküm giydi.

Haberin Devamı

ZARARLAR ÖDETİLECEK

Yahya Murat Demirel hapis cezasının yanı sıra banka zararlarını ödeme cezası da aldı. Demirel ilk olarak “Kasırga Operasyonu”nda, 2000’de cezaevine girdi. Egebank’ın içini boşaltmakla suçlanan Demirel, Ulucanlar Cezaevi’nde 711 gün yattı. 2005’te ise patronu olduğu Egebank’ı “teşekkül oluşturmak suretiyle planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı” gerekçesiyle, 37 sanıkla beraber mahkûm olmuştu. Tahliyesinden sonra Bulgaristan’a kaçan ancak yakalanıp iade edilen Demirel, 2 yıl Kartal Cezaevi’nde kalmış, 2 yıl sonra yine tahliye edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!