Schulz: 5 bin Avrupalı bayi Türk Ford'unu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Schulz: 5 bin Avrupalı bayi Türk Fordunu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

FORD Otosan'ın yeni Genel Müdürü Mark Schulz, deprem nedeniyle Gölcük'te yapımı süren fabrikanın 6 ay gecikmeli faaliyete geçeceğini söyledi. Schulz, ‘‘Bu fabrika için geliştirdiğimiz modelin yüzde 90-95'i ihraç edilecek. Sadece Avrupa'daki 5 bin bayi Türkiye'de üretilecek Ford'u bekliyor’’ dedi.

FORD Otosan'ın yeni Genel Müdürü Mark Schulz, depremde hasar gören Gölcük fabrikasında üretimin 6 aylık bir gecikmeyle başlayacağını söyledi. 2001 Ocak ayında yeni Transit serisi ile üretimin başlayacağını belirten Schulz, ihracat amaçlı aracın üretiminin başlama tarihinin ise 2002 olacağını kaydetti.

Ali İhsan İlkbahar'ın emekli olmasının ardından Ford Otosan'da görevi devralan Schulz, çalışma arkadaşlarıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Schulz, deprem sonrasında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen uzmanların yaptığı detaylı çalışmalar sonucunda fabrika binalarının depreme dayanıklı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Schulz, ‘‘Ford'un Meksika, California ve Tayvan gibi yerlerde de tesisleri var. Yeni tesis için iyi bir yer seçtiğimize eminiz. Sadece bir binanın tabanında hasar meydana geldi. Bu bina tekrar inşa ediliyor. Aynı şiddette bir depremin bölgede oluşması için 250-300 yıl geçmesi gerekiyor. Aynı derecede yıkıcı bir depremin önümüzdeki 100 yıl içinde oluşma ihtimali ise sadece yüzde 1’’ dedi.

Fabrikanın yatırım maliyetinin 600 milyon dolar olduğunu söyleyen Schulz, fabrikada üretilecek aracın yüzde 90-95'nin ihraç edileceğini, ihracat gelirinin ise yılda 1 milyar dolar olacağını açıkladı. Bu projenin ve aracın ‘hayal’ olmadığını söyleyen Schulz, ‘‘Sadece Avrupa'da 4 bin 500-5 bin bayi bu aracı bekliyor’’ dedi.

REKOR

Ford'un geniş ürün yelpazesiyle Türk otomotiv pazarının yüzde 90'ına hitap ettiğini belirten Schulz, ilk yerli hafif ticari araç olan Transit'in pazar payının 6.7 oranında artırarak yüzde 29.7 ile tüm zamanların rekor pazar payına eriştiğini dile getirdi. 1999 yılının Ford Otosan için son derece başarılı geçtiğine değinen Schulz, şöyle devam etti:

‘‘Ford Otosan'ın otomotiv pazarındaki pazar payı geçen yıl 1.6 puan artarak yüzde 11.2'ye yükseldi. Otomobil pazarındaki payı ise yüzde 1.3 puan arttı ve yüzde 5.6'ya çıktı. Geçen yıl Mayıs ayında satışa sunduğumuz Ford Focus son üç ayda kendi segmenti içinde üçüncülüğe yükseldi. 1999 yılında Transit ve Ranger ile pazar payı 6.7 puan artarak yüzde 29.2 olarak gerçekleşti. 1999'da Ford Cargo ile pazar payı yüzde 2.0 artarak yüzde 34.3'e yükseldi.’’

ENFLASYONA DESTEK

Ford Otosan İdari ve Mali İşler Genel Müdür Başyardımcısı Mehmet Barmanbek ise hükümetin enflasyonla mücadele programıyla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:

‘‘Bağlı bulunduğumuz Koç Holding de hükümete enflasyon konusunda destek vereceğini söylemişti. Biz de Ford Otosan olarak fiyatlardaki artış oranını yüzde 25 enflasyon, yüzde 20 devalüasyon tahminlerine göre yapıyoruz. İlk iki aydaki artışımız bu hedeflere göre gerçekleşti.’’

Ford Motor Credit Türkiye'de ofis açtı

FORD Otosan'ın yeni Genel Müdürü Mark Schulz, Türkiye için parlak bir gelecek gördüğünü ve önemli avantajlara sahip olduğunu ifade ederek, kendilerinin de sağlam bir stratejiyle büyümeyi sürdürdüklerini kaydetti. Schulz, finansman konusunda faaliyet gösteren Ford Motor Credit'in de Türkiye'ye geldiğini ve Ford Otosan'da bir ofislerinin bulunduğunu vurgulayarak, ‘‘Bazı filo ve ihracat planları için çalışıyorlar. Perakendeye yönelmesi için de planlar var. Ford Motor Credit olsun olmasın, biz rekabetçi olmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Ford Otosan ihracat rekoru kıracak

TEMMUZ 1998'de yapımına başlanan Ford Gölcük Fabrikası 160 bin metrekare kapalı, 1 milyon 600 bin metrekare açık alan üzerinde kuruluyor. 600 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin bir defada yapılan en büyük otomotiv yatırımı olma özelliğini taşıyan Gölcük Fabrikası'nda 4 bin kişi istihdam edilecek. Yılda 120-160 bin üretim kapasitesine sahip fabrikada, üretilen araçların 80-110 bini ihraç edilmesi planlanıyor. Böylece Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir firmanın tek başına gerçekleştirdiği ihracatın 3 katını Ford Otosan yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!