Satıcı'dan Merkez'in eski yönetimine eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Satıcıdan Merkezin eski yönetimine eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2006 12:39

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, gelinen noktada enflasyon hedeflemesi uygulamasının ciddi anlamda sorgulanmaya başlandığını belirterek, enflasyon hedeflemesinde yaşanan büyük sapmanın arkasında ise Merkez Bankası’nın eski yönetiminin bulunduğunu ileri sürdü.

Satıcı, temmuz ayı ihracat rakamlarını, Manisa’da bulunan Vestel City’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

İHRACATÇI FAİZ ARTIRIMINDAN MEMNUN DEĞİL

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu’nun da katıldığı toplantıda konuşan Satıcı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun gecelik faizlerde yaptığı artırıma değinerek, Banka’nın faiz artırımına gitmesini “şaşkınlıkla” karşıladıklarını söyledi. Gelinen noktada enflasyon hedeflemesi uygulamasının ciddi anlamda sorgulanmaya başlandığını kaydeden Satıcı, enflasyon hedeflemesinde yaşanan büyük sapmanın arkasında ise Merkez Bankası’nın eski yönetiminin bulunduğunu ifade etti. Satıcı, son 3 senede faizlerin gereğinden fazla yüksek tutularak kurları baskı altında bırakmanın faturasının şimdi Türkiye ekonomisinin enflasyonu kontrol altına alamayarak ödediğini savundu. Satıcı, cari açığın ulaştığı seviyeleri o gün umursamayanların, kurlar yerlerde sürünürken “Dövizin fiyatını serbest piyasa belirler” deyip, kurlar yükselince “Merkez Bankası müdahale etmeli” diye fikir beyan edenlerin bugün Merkez Bankası’nın içine düştüğü durum için ne düşündüklerini sordu. Satıcı, “Enflasyonu dizginlemek için herkese inat uygulanan düşük kur-yüksek faiz politikası, kurların sert bir şekilde yükselmesiyle şimdi enflasyon beklentilerinin bozulmasının en büyük sebebi haline gelmiştir” dedi.

“YTL ÜZERİNDEKİ DEĞER AZALDI, İHRACATÇI KAZANDI”

Değerli YTL’nin üzerindeki yükün biraz azalmasının ihracatçının, son iki ayda rekabet avantajlarını geri kazanmasını sağlandığını vurgulayan Satıcı, ihracatta kur düzeyinin önemli olmadığını iddia eden bazı ekonomi kesimlerinin, döviz kurlarının daha makul seviyelerde yükseldiği son iki ayda ihracatta yaşanan hızlı artışı çok iyi analiz etmesi gerektiğini söyledi. “Son 2 ayda Türkiye’nin ihracat pazarları mı genişlemiştir? Son 2 ayda üretici ihracatçıların hammadde maliyetleri mi düşmüştür? Son 2 ayda üretici ihracatçıların enerji maliyeti mi düşmüştür” sorularını yönelten Satıcı, bu soruların yanıtının ise “hayır” olduğunu kaydetti. Satıcı, ihracatçıların son 2 ayda, yapay olarak bastırılmış kur seviyesi yerine YTL’nin değerini tam olarak yansıtan gerçekçi kur düzeyi ile neler başarabileceğini tüm Türkiye’nin gördüğünü savundu. Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin çok dikkatli hareket etmek zorunda olduğunu ifade eden Satıcı, “Eğer Merkez Bankası son 3-4 senedir yaptığı gibi yüksek faiz-düşük kur sarmalını geri getirecek adımlar atmaya başlarsa benzer sıkıntıları önümüzdeki dönemde tekrar yaşayacağımızdan hiç kimsenin bir şüphesi olmasın” dedi. Satıcı, üretim ve ihracat olmadan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmeyeceği, istihdam üreten büyümenin temelinde ise ihracatın yer alması gerektiğinin tüm ekonomi kesimleri tarafından kabul edildiğini ifade etti.

“PEŞİN-VADE KAVRAMI KARIŞTI”

TİM Başkanı Satıcı, gazetecilerin soruları üzerine de, piyasada peşin ve vadeli kavramlarının karışmış vaziyette olduğunu kaydederek, kavram kargaşalarının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ne kadar tüketeceğinin de iyi hesap edilmesi gerektiğini vurgulayan Satıcı, “Türkiye’de birileri, bir taraf bizim politikalarımız üzerine baskı yaparak, bir taraftan kazanmadığımız paraları harcamak üzere psikolojik baskı yapıyorlar. Biz tüketicinin düşmanı değiliz. Türk halkının tüketimi gelişmelidir. Türk insanının üreterek kazanmasını istiyoruz. Kazanmadan plastik kartlarla harcama yaptırılarak Türk halkı farklı alanlara doğru götürülüyor” diye konuştu.

Satıcı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la geçen ay içinde görüştüklerini ve eğitim, tanıtım ve lojistik ana başlıklarında geniş detaylar içeren çalışmalar yaptıklarını da bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!