Satıcı: İhracatta asıl sorun kur değil yüksek faiz

Güncelleme Tarihi:

Satıcı: İhracatta asıl sorun kur değil yüksek faiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 12:45

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatçının asıl sorununun kurlar değil yüksek faiz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Satıcı, "İhracatçılar olarak bulunduğumuz her ortamda 'yüksek faiz geleceğimizi kemiriyor' diyerek derdimizi anlatırsak bu lobinin oluşturduğu kemik yapıyı kırarız" dedi.

Yıllık 100 milyar dolar barajını aşan ihracat verilerini dün Ankara'da ilk Meclis’te açıklayan ihracat camiası, dün akşam İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde buluştu.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, iftara, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra İTKİB üyesi firma temsilcileri ve farklı sektörlerden çok sayıda birlik başkanı katıldı.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı yaptığı konuşmada, kurlarda ve faiz oranlarında yaşanan sıkıntıların sadece tekstil sektörünü değil tüm üretici sektörleri etkilediğini belirterek, "Tekstil ve hazırgiyim devrimci sektörler olduğu için sesi çok çıkıyor, bu da zaman zaman bize geri dönüyor" dedi. Sektörde bulunan herkesin konjonktüre göre kendisini yenilemesi gerektiğine dikkat çeken Satıcı, "Hamaset yapmak, ağdalı konuşmak kolay, gerçekleri söylemek ise yürek ister. Bu sektörün geleceği geçmişinden çok daha parlak olacak ve 2023 yılında sektörün toplam büyüklüğü 150 milyar doları aşacak. Herkes kendini buna hazırlasın" diye konuştu.

"YÜKSEK FAİZ LOBİLERİ BİR YERLERİ KUŞATMIŞ"

Satıcı, ihracatçıların düşük kurdan çok yüksek faiz nedeniyle sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Yüksek faizin yatırıma yönelecek sermayenin "aklını çeldiğini" söyleyen Satıcı, "Yüksek faiz lobileri bir yerleri kuşatmış. Asıl muhalefet ihracatçıların tek tek her yerde bu konunun arkasında durması. İhracatçılar olarak bulunduğumuz her ortamda 'yüksek faiz geleceğimizi kemiriyor' diyerek derdimizi anlatırsak bu lobinin oluşturduğu kemik yapıyı kırarız" diye konuştu.

Satıcı, Mayıs 2006'da faizlerde yapılan 4.25 puanlık artışı hatırlatarak istikrar ve güven ortamı sağlandığı halde faizlerin düşürülmesi konusunda bir adım atılmamasını anlayamadıklarını söyledi. Faizlerin inmesinin yatırım, istihdam ve ihracatın önünü açacağını ifade eden Satıcı, Merkez Bankası ile mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Gelin sıcak parayı soğutalım" dedi.

Uluslararası rekabette ihracatçıların faiz ve kur kadar önemli gördükleri konulardan birinin de lojistik olduğuna dikkat çeken Satıcı, "Türkiye'nin lojistik altyapısı ne kadar gelişirse rekabetçilik o kadar artar. Yoksa benim ne işim olur Ro Ro ile. Sizlerin rekabetçiliği için oradayım. Aynı şekilde, demiryollarının üretici bölgeler ile limanlar arasında yapılandırılması için de mücadele ediyoruz" diye konuştu.

EYLEM ÇAĞRISI

İTHİB Başkanı İsmail Gülle'de konuşmasında, "Çin sendromu bile bizleri kurlarda yaşananlar kadar olumsuz etkilemedi" dedi.

Gülle, dolar düştükçe artan ihracatın kamuoyunda artık espri konusu haline geldiğini söyledi. Tekstilin Türkiye'nin temel sektörü olduğu ve hemen hemen her ilde tekstil fabrikalarının çalıştığını hatırlatan Gülle, "Sadece tekstil sektörü değil tüm sektörler zor durumda. Gelin Merkez Bankası’nın bu tutumuna karşı cevabımızı verelim ve bu ay içinde belirlenen bir gün ihracat kayıtlarımızı bildirmeyelim” dedi.

"BU SOFRA 72 MİLLETE MAL SATANLARIN SOFRASI"

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise tekstil ve hazırgiyim sektörünün dünyanın dört bir yanına yaptığı ihracata dikkat çekerek, "Bu sofra 72 millete mal satanların sofrası" dedi. Tekstil sektörünün henüz en parlak günlerini yaşamadığını vurgulayan Orakçıoğlu, yaşanılan sıkıntıların uluslararası rekabete ayak uyduramamaktan değil, uluslararası haksız rekabetin karşısında korunamamaktan kaynaklandığını kaydetti.

Orakçıoğlu, sektörün sürekli ileriye doğru değişim parolasıyla geliştiğini ifade etti. Küresel bir dünya içinde küreselleşmiş sorunlarla mücadele ettiklerini hatırlatan Orakçıoğlu, "Zamanında popülist politikacıların yarattığı mali sorunların faturasını en çok biz ödüyoruz. Girdi maliyetlerindeki indirim taleplerini başta IMF olmak üzere uluslararası mali kurumlara kabul ettirmekte büyük güçlük çekiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!