Sarkuysan'ın ihracatı 141 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Sarkuysanın ihracatı 141 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

25 yıl önce, Kapalıçarşı'da kuyumculuk ve sarraflık yapan bir avuç insanın bir araya gelerek yüz milyon lira sermaye ile kurdukları Sarkuysan A.Ş., bugün elektrolitik bakır üreten dev bir şirketler topluluğu. Aynı zamanda borsada işlem gören şirketlerin içinde sermayesinin yüzde yüzü halka açık ve hiç bir ortağının sermaye payı yüzde 10'un üzerine çıkmayan nadir şirketlerden.

Sarkuysan A.Ş.'nin fabrikası Gebze'de. Blister bakırdan elektrolitik bakır ve tel üretiyor. Üretim dünya standartlarında. ISO 9002 kalite belgeli. Yüze yakın ülkeye ihracatı var. 1997 yılı ihracatı, geçen yıla göre yüzde 18 oranında artarak 141 milyon doları buldu. Yurtdışında bakır üreten firmaların iştiraki ile yapılan kongre ve fuarlara katılıyor. Türkiye'de düzenlenenlere de ev sahipliği yapıyor.

Şirketin 26'ıncı yıl genel kurulu geçtiğimiz günlerde Swissotel solonlarında yüzlerce ortağın katılımı ile yapıldı. Açılış konuşmasını İdare Meclisi Başkanı Cihan Bektaş yaptı. Sarkuysan'ın sermayesi 1 trilyon 134 milyar lira. Sermaye yedekleriyle birlikte öz sermaye 7 trilyon 240 milyar lira. Dönem satışları 33 trilyon lira. Dönem kârı ise, 3 trilyon 826 milyar lira. 949 milyar lira ödenecek vergi karşılıkları ayrılmasından sonra 2 trilyon 876 milyar lira net kâr kalıyor. Bu kârdan yedekler ayrıldıktan sonra, ortaklara yüzde 120 oranında, bin liralık bir hisseye 1200 lira kâr payının 25 Mayıs 1998 tarihinde dağıtılmasına karar verildi.

Sarkuysan A.Ş.'nin iştirakleri de var. Bunlardan Demisaş Döküm A.Ş., pik döküm parçaları üretiyor. Üretimin yüzde 80'i ihracata dönük. Bu yıl halka açılan ve borsada işlem gören bir şirket. Diğer iştiraki Bektaş Bakır Kablo A.Ş. bakır kablo üretiyor. Satış ve pazarlama ise Sarda Dağıtım ve Tic. A.Ş. tarafından yapılıyor. Sar Makina A.Ş.'nin uğraşı konusu araştırma, geliştirme ve makina imalatı.

Şirket, 1 trilyon 500 milyar liralık yeni yatırım harcaması gerçekleştirdi. Kurduğu 7.5 megawat gücünde elektrik santrali faaliyete geçti. Fabrika, ihtiyacı olan elektriğin yüzde 75'ini kendi santralinden sağlıyor. Fabrikanın karşısında satın alınan 30 dönüm arsada bakır boru üretmek üzere yeni bir fabrika kuruluyor. Bina inşaatları bitirildi, montaj faaliyeti başladı. Üretim miktarı 1997 yılında yüz bin tona ulaştı. Bu üretim 491 çalışanla gerçekleşti.

Şirketin kuruluş aşamasında 60 ortak vardı. 1972'de bu sayı 1612 oldu. bu gün ortak sayısı 5 bin.

Sarkuysan'ın yönetim merkezi, İstanbul'da Şişhane Meydanına bakan tarihi Frej Apartmanı. Şirket burayı satın alarak aslına uygun olarak restore etti. Tarihi bir bina İstanbul'a kazandırılmış oldu.

Sarkuysan A.Ş'nin idare meclisi, Cihan Bektaş Başkanlığında, İbrahim Güngör, Sami Sucu, Atıf Şohoğlu, Köksal Ahıska, Nahit Mücellit, Fikri Günay, Maksut Urun ve Genel Müdür Hayrettin Çaycı'dan oluşuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!