Şarık Bey'in 4 milyar dolarlık ihale keyfi

Güncelleme Tarihi:

Şarık Beyin 4 milyar dolarlık ihale keyfi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Önce İzmit Körfez Geçişi ihalesi, ardından da üç doğalgaz santralı ihalesi ENKA Grubu'nun içinde bulunduğu konsorsiyuma kaldı. Bu ihalelerin toplamı 4 milyar doları buluyor. ENKA'nın patronu Şarık Tara, ‘‘En uygun teklifleri verdik ve kazandık’’ dedi.

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak olan İzmit Körfez Geçiş projesinin ardından, önceki gün açıklanan dört santral ihalesinin üçünü de ENKA Grubu'nun içinde bulunduğum konsorsiyum kazandı. Üç doğalgaz santralının mali portresi 2.2 milyar doları bulurken, 1.8 milyar dolarlık İzmit Körfez Geçiş projesi de buna eklendiğinde, ENKA'nın içinde yer aldığı konsorsiyumlara kalan ihalelerin boyutu 4 milyar dolara (720 trilyon lira) ulaştı. ENKA Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara, en uygun teklifleri vererek, bu ihaleleri aldıklarını söyledi.

Hafta sonu olduğu için dün teknesinden telefonla görüştüğümüz Şarık Tara, ‘‘Son günlerde ihalelerde şansınız açıldı. Bu işin sırrı ne?’’ sorumumuza şu yanıtı verdi:

‘‘İhalelerde en ucuz teklifi biz verdik ve kazandık.’’

4 SENTE ELEKTRİK

Tara, doğalgaz santrallarıyla ilgili ihaleler konusunda şöyle konuştu:

‘‘İhalelere, Intergen firması ile birlikte oluşturduğumuz konsorsiyumla katıldık. Beş santral ihalesinin üçünü bize verdiler. Çünkü en ucuz fiyatı öneren bizim gruptu. Her biri 1.400 MW gücündeki Gebze ve İzmir Doğalgaz santrali ile, 700 MW gücündeki Adapazarı Doğalgaz Santralını ENKA-Intergen Konsorsiyumu'na, geriye kalan iki santralden 1.000 MW gücündeki ithal kömürlü İskenderun Santralı'nı Siemens-Steag Konsorsiyumu'na ve 1000 MW gücündeki Ankara Doğalgaz Santralı'nı ise National Power-Bayındır-Mimag Konsorsiyumu'na yaptırmayı uygun gördüler. Aslında beş santral için de en ucuz fiyatı biz vermiştik. Üçünü uygun görmüşler. Biz elektriğin kilovat saati için 4 sentlik bir fiyat önermiştik. Bu santrallerı, kredi temin ederek 2002 yılına kadar yapacağız. Beş santralın tamamını devlet inşaa etseydi, maliyeti 4 milyar doları bulurdu. ENKA-Intergen'in kuracağı üç santralın maliyeti de sanırım 2.2 milyar doları bulur.’’

KİMLER VAR?

ENKA, doğalgaz santrallarını Amerikan Bechtell ve Shell'in ortaklaya oluşturduğu Intergen ile birlikte yapacak.

ENKA'nın İzmit Körfez Geçiş projesi konsorsiyumdaki yabancı firmalar ise şunlar: ‘‘Kvarner Corpırate, Ishıkawajima Harima Heavy Indb, Itochu Corp, Marubeni, Mitsubishi, NKK.)’’

Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş.'den (TEAŞ) yapılan yazılı açıklamada, 4283 sayılı Yap-İşlet Yasası çerçevesinde yaptırılacak olan ve toplam 5 bin 200 megavat (MW) gücündeki santrallarla ilgili teknik değerlendirmelerin, 2 Ekim 1997 tarihinde tamamlandığı belirtildi. Yaklaşık 4 milyar dolar tutarındaki doğalgaz santralları yapım ihalesinde, 28 Şubat 1997 tarihinde teklifler alınmıştı. Ancak daha sonra, Danıştay'ın Yap-İşlet modeliyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, ihalenin sonuçlanması uzamıştı. İhale, mevcut hükümetin göreve geldikten sonra çıkardığı Yap-İşlet Yasası çerçevesinde sonuçlandırılabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!