Sanayiciye nefes, Mali Milat'a son

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciye nefes, Mali Milata son
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 02:07

Hükümet ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 4 aydır üzerinde çalıştığı reel sektöre destek paketi dün açıklandı. Pakette, 1 Ocak 2003'te yeniden devreye girecek olan Mali Milat uygulaması kaldırılırken, şirketlere bankalardan döviz kredisi alırken döviz cinsinden ipotek verme olanağı tanınıyor.

Reel sektörün rahatlatılması için bir dizi önlem içeren ve üzerinde 4 aydır çalışılan reel sektöre destek paketi dün açıklandı. Gün içinde Başbakan Bülent Ecevit tarafından açıklanacağı bildirilen, daha sonra pazartesi gününe ertelenen destek paketi akşama doğru Devlet Bakanı Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ortak bir basın toplantısı ile duyuruldu. Pakette 1 Ocak 2003'te yeniden devreye girecek olan Mali Milat uygulaması kaldırılırken, şirketlere bankalardan döviz kredisi alırken döviz cinsinden ipotek verme imkanı tanınıyor.

Reel sektörün sorunlarının çözümü için, Hükümet ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında Temmuz ayından bu yana süren toplantılar, bir dizi yeni ve önemli kararı içeren ‘mutabakat metni’ ile sonuçlandı.

Önceki akşam; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ile bazı TOBB yöneticilerinin katıldığı toplantıda alınan kararlar, daha sonra müsteşarlar düzeyinde yapılan ikinci toplantıda nihai sonuç metnine dönüştürüldü.

Hükümet ile TOBB'un uzlaştığı ve dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından açıklanan önlemler paketi şöyle:

Kriz nedeniyle ödeme sıkıntısına düşerek, üretim ve istihdam kaybına uğramış firmaların borçlarının yeniden yapılandırılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi Başbakanlığa gönderildi. Kısa sürede Meclis'e sevkedilmesi beklenen yasa teklifinin yanısıra, BDDK da kolaylaştırıcı önlemleri alacak.

Yasa ve BDDK'nın getireceği düzenlemelerin avantajlarından sadece çerçeve anlaşmalarına katılma taahhüdünde bulunan mali kurumlar yararlanacak.

Finansal Yeniden Yapılandırma Programı Çerçeve Anlaşmaları, TOBB'un görüşleri alınarak hazırlanacak. Yasal çerçeveler, büyük firmalar ve KOBİ'leri kapsayacak.

Firmalar, yabancı para cinsinden aldıkları kredilere karşılık olarak, bankalara yabancı para cinsinden ipotek verebilecek.

Firmaların bankalara olan borçlarını satın alacak Varlık Yönetim Şirketi kurulacak.

Eximbank programlarından, uluslararası taşımacılık sektörü de yararlandırılacak. Bu amaçla karayolu mal taşımacılığına yönelik Uluslararası Nakliyet Pazarlama Kredisi Programı, 2001 Aralık ayında uygulamaya konulacak.

Enflasyon muhasebesine 2003 yılında geçilmesi ilke olarak benimsendi. Bu konuda TOBB'un da katılacağı çalışmaların 2002 yılı ortalarına kadar sonuçlandırılması hedefleniyor.

1 Ocak 2003 tarihine dek ertelenmiş bulunan Mali Milat ile ilgili kaygı ve endişeleri giderecek ve işlemleri kayıt içine almayı hedefleyen yeni bir model oluşturulacak.

2002 yılı için geçerli olmak üzere, işsizlik sigortası prim oranı, işçi, işveren ve devlet katkısından birer puan olmak üzere, 3 puan indirilecek. Reel sektöre toplam 750 trilyon liralık ek kaynak yaratılacak.

Ek istihdamı teşvik etmek amacıyla, Çalışma Bakanlığı, sendikalar ve işveren kesimlerinden 3'er temsilci olmak üzere toplan 9 kişilik bir komisyon kurularak, öneriler 31 Aralık 2001'e kadar sonuçlandırılacak.

Enerji fiyatlarının sanayinin rekabet gücünü azaltmayacak bir düzeyde oluşması sağlanacak.

İTHALATTA KKDF İNDİRİLİYOR

Vadeli ithalattan halen yüzde 3 oranında alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi bir puan düşürülecek. Çalışma 31 Aralık'a kadar sonuçlanacak.

Taşımacılıkta 11 Eylül sonrası ortaya çıkan prim artış riskleri, sektörün genelinde izlenerek, ihtiyaç halinde gerekli düzenlemeler yapılacak.

Finansman yetersizliği nedeniyle yarım kalmış yatırımların tamamlanması için ayrılmış olan kaynağın kullanımına işlerlik kazandırlacak.

31 Aralık 2001 tarihinde sona erecek Yatırım Teşvik belgelerinin süreleri 1 yıl uzatılacak.

Yurtdışına çıkış TL ile olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve hükümet arasında mutabakata varılan reel sektöre destek paketinde yurtdışı çıkış harcının dolar yerine TL olarak alınması kararlaştırıldı. Pakette ayrıca sınır illeri için günübirlik çıkışlarda harcın kaldırılması da öngörülüyor.

Kamu bankalarına özel banka sorumluluğu

Kamu bankalarının yöneticilerinin hukuki sorumluluğunu, özel banka yöneticileriyle aynı düzeye getiren yasal düzenleme, Finansal Yeniden Yapılandırma ile ilgili yasa tasarısına konuldu. Bu yolla, kamu bankalarının kredilerine bankacılık teamülleri çerçevesinde işlerlik kazandırılacak, KOBİ'lere açılan kredi hacminin arttırılması ve yürürlükteki teşvik kredilerine işlerlik kazandırılması hedefleniyor.

Reel sektör nasıl rahatlatılacak

Mali Milat kaldırılıyor.

2003'de enflasyon muhasebesine geçiliyor.

İşsizlik Fonu’na kesinti 3 puan iniyor.

Kullanılmayan yatırım teşvik belgelerinin süresi 1 yıl uzatılıyor.

KKDF kesintisi 1 puan düşürülüyor.

Döviz kredilerinde bankaya döviz cinsinden ipotek verilebilecek.

İstihdamı arttırmak için 9 kişilik komisyon kuruluyor.

Açıklama Ecevit yerine Hisarcıklıoğlu'ndan

Reel sektöre destek paketinin açıklanması konusunda dün yoğun bir trafik yaşandı. Bir gün önce, paketin dün Başbakan Bülent Ecevit tarafından yapılacağı bildirildi. Dün sabah saatlerinde, Ecevit'in bu konuda saat 15.00'de bir basın toplantısı düzenleyeceği kaydedildi. Öğlen saatlerinde ise basın toplantısının saati 15.30'a alındı. Toplantı saatindeki bu değişiklikten yarım saat sonra, Ecevit'in açıklamayı 3 Aralık Pazartesi günene ertelediği duyuruldu. Bu açıklamanın da üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra, paketin akşama doğru Kemal Derviş tarafından açıklanacağı bildirildi. Bu yoğun trafik sonucu akşam saatlerinde yapılan ortak basın toplantısında, hükümetin 4 bakanı ortalarına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu oturttular. Açıklama Hisarcıklıoğlu tarafından yapıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Tunca Toskay ise, TOBB Başkanı'nı dinlemekle yetindi.

Prim indirimi 600 trilyon destek demek

Devlet Bakanı Kemal Derviş, oluşturulacak Varlık Yönetim Şirketi'ne, kamudan direkt kaynak aktarımının söz konusu olmadığını söyledi.

Derviş, bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile görüş birliğinde olduklarını bildirdi. Bu şirketin, özel sektörün kendi gücüyle yaratacağı bir şirket olacağını, ancak devletin her türlü düzenleme ve yardımda bulunacağınıifade eden Derviş, kamudan direkt bir kaynak aktarımının söz konusu olmadığını söyledi.

Sigorta primlerinin indirilmesi konusunda da, reel sektöre 600 trilyon liraya yakın destek sağlanacağını belirten Derviş, bunun önemli bir destek olduğunu, ancak bir yıl süreli olacağını bildirdi. Derviş, ‘‘İşsizlik Sigorta Fonu'nun sermayesini ileriye dönük gücünü koruması lazım, ama bir yıllık uygulamaya yeterli kaynak vardır’’ dedi.

Derviş, reel sektöre, bu düzenlemelerin ardından ne kadar kaynak gideceğine dönük soru üzerine de, ‘‘Zaten reel sektöre mali kaynak aktaran, mali sektördür. Mali sektörün daha iyi çalışması ile reel sektöre önemli bir miktarda kaynak gidecektir, mali sektörün amacı da budur’’ şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Sümer Oral da, vergi sistemi içerisinde, varlıkların enflasyona karşı değer kaybının giderilmesi için bir karar alınacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!