Sanayi üretiminde büyük artış

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretiminde büyük artış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 10:12

Sanayi üretim endeksi Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre beklentinin çok üzerinde yüzde 5.9 arttı. Piyasa beklentisi bu dönemde yüzde 3.2'lik artış olması yönündeydi.

Haberin Devamı

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı sanayi üretim endeksi bu veriyle Kasım 2011'den bu yana en büyük aylık artışı kaydetti.

Buna göre, Mayıs ayında 2011 yılının aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4.2, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 5.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 7.3 artış kaydedildi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks de Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.1 artış gösterdi.

SERMAYE MALI İMALATI ARTIYOR

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, mayıs ayı sanayi üretim verileri ile ilgili olarak tüketim malı imalatında yavaşlama sürerken, sermaye malı imalatında oldukça yüksek artışların olmasına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sanayi üretim verilerini yorumladığı raporda, sanayi üretiminin mayıs ayında yüzde 5,9 büyüdüğünü ve beklentinin yüzde 3,.2 olduğunu hatırlatan Altınsaç, nisan ayı verisinin de yüzde 1,8'den yüzde 1,5'a revize edildiğini belirtti.

Altınsaç, tüketim tarafında yavaşlama sürerken yatırımlarda hızlanma olmasıyla ilgili olarak “Veride dikkat çeken en önemli özellik tüketim malı imalatında yavaşlama sürerken, sermaye malı imalatında oldukça yüksek artışların olması” görüşünü paylaştı.

ALTINSAÇ: VERİ BEKLENENDEN İYİ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 artış gösterdiğini kaydeden Altınsaç, “Veri beklentiden oldukça iyi. Yılın ilk beş ayı itibariyle (Ocak-Mayıs) geçen yılın aynı dönemine kıyasla sanayi üretimi yüzde 3,2 artış gösteriyor ki bu da yıllık yüzde 2,5 büyüme beklentimizle orantılı” ifadesine yer verdi.

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!