Sanayi üretimi ‘endeks rekoru’ kırdı büyümede ibre yüzde 7-8’e oturdu

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretimi ‘endeks rekoru’ kırdı büyümede ibre yüzde 7-8’e oturdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 00:00

Sanayi üretiminin aralık ayında yüzde 16.9 artmasıyla birlikte, 2010 yılının ortalaması yüzde 13.1 oldu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, aylık bazda 136.4, yıllık bazda yüzde 116.4 çıkan endeksin tarihi rekor olduğuna dikkat çekerken, 2010 büyüme tahminlerinin yüzde 7-8’e yerleştiğini belirtti.

TÜRKİYE’de, sanayi üretimi Aralık 2010’da, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.9, 2010 Kasım ayına göre de yüzde 16.8 arttı. Yıllık ortalamalara göre 2009’da yüzde 9.9 gerileyen sanayi üretimi, 2010’da yüzde 13.1 arttı. Ara malı ve yatırım malı üretiminin artmasının bu yükselişte etkili olduğuna dikkat çeken ekonomistler, ekonomik canlanmanın devam etti değerlendirmesinde bulundu.

Kesintisiz 13 aydır artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık 2010 sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, endeks 13 aydır kesintisiz arttı. Sanayi üretimi 2009’un 10 ayında gerileyen endeks, aralık ayında yüzde 23.9 yükselirken, üretim o günden bu yana bir daha gerilemedi.

Tahminler revize edilecek

Gelinen noktada sanayi üretim endeksi Aralık 2010’da 136.4’e yükselirken, yıllık ortalama da 116.4 oldu. Aylık ve yıllık ortalama bazında endeks tarihinin rekoru kırıldığını açıklayan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, yılın son çeyreğine ilişkin büyüme tahminlerinin bir kere daha revize edileceğini düşündüğünü, Orta Vadeli Program’da yüzde 6.8 olan 2010 büyüme tahmininin ise yüzde 7-8 aralığına yerleştiğini söyledi.

İmalatta yüzde 18.9’luk artış

TÜİK’in geçen aya ait verilere göre, aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1.8 artış gösterirken, imalat sanayinde yüzde 18.9’luk artış yaşandı. Elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 7.9 artış kaydedildi.
Bu arada takvim etkisinden arındırılmış endeks, Aralık 2010’da önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.4, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi önceki aya göre yüzde 5.7 artış gösterdi.

Ara malı imalatı etkiledi

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, aralık ayında en yüksek artış, yüzde 34.2 ile sermaye malı imalatında oldu. Bunu yüzde 24.4 ile ara malı imalatı, yüzde 8.3 enerji, yüzde 7.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 5 ile de dayanıksız tüketim malı imalatı izledi. İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığı zaman diğer ulaşım araçlarının imalatında yüzde 100.3’lük, bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatında yüzde 84.2’lik artışlar görüldü.

5 sektörde üretim geriledi

Aralıkta tütün ürünleri imalatı yüzde 24.5, metal cevheri madenciliği yüzde 22.1, temel eczacılık ürünlerinin ve malzemeleri imalatı yüzde 8.2, diğer imalatlar endeksi yüzde 13.7 ve ham petrol ve doğalgaz çıkarımı yüzde 0.9 gerileme gösterdi. Yıllık ortalamaya göre 2010’u ekside kapatan sektörler de yüzde 9 ile kömür ve linyit çıkartılması, yüzde 13.3 ile tütün ürünleri, yüzde 0.9 ile eczacılık ürünleri imalatı oldu.

Ergün: İstikrarlı büyüme devam edecek

SANAYİ Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim rakamlarını şöyle değerlendirdi:
2009 yılı verilerine göre sanayi sektörü milli gelirin yaklaşık yüzde 26’sını oluşturuyor. Dolayısıyla, sanayi üretim endeksinde yılın son çeyreğindeki yüzde 12.1’lik, yıllık bazda ise yüzde 13.1’lik artışlar, sanayi üretiminin son çeyrekte ve 2010 yılı genelinde milli gelire güçlü bir destek vereceğini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Aralık ayı sanayi üretim endeksi, kapasite kullanım oranı, enerji tüketimi, ihracat rakamı gibi veriler ve diğer öncü göstergeler, yılın son ayını da başarı ile tamamladığımızı ve Türkiye’nin üretime dayalı büyüme sürecinin önümüzdeki dönemde de istikrarlı ve emin adımlarla devam edeceğini gösteriyor.
Türkiye artık küresel kriz öncesi seviyeleri yakaladı ve aşmaya başladı. Bu gelişmeler, küresel krizi ne kadar iyi yönettiğimizin ve krizden güçlenerek çıktığımızın da bir kanıtıdır.
Sanayi sektörü ulaştırma, depolama, ticaret gibi birçok sektörün de tetikleyicisi olarak düşünüldüğünde, reel ekonomiyi çok daha iyi günlerin beklediğini düşünüyorum.

Büyümede yüzde 8’in üstüne çıkılacağı görünüyor

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, aralık ayında sanayi üretimindeki yüksek artışın, 2010’un tamamına yönelik yüzde 8 ve hatta daha yüksek orandaki büyüme beklentilerini de destekler nitelikte olduğunu belirtirken, “Görünen o ki, sanayimizin de büyük katkısıyla 2010, kayıtlara parlak bir yıl olarak geçecek” diye konuştu. Son verileri değerlendiren Küçük, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin de, aralık ayında sanayi üretiminde beklenenin oldukça üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Krizin gölgesindeki iki zor yılın ardından, 2010 yılının başarıyla kapanması çok sevindirici ve moral verici bir gelişmedir. Ama bir o kadar önemlisi, aynı başarının 2011 yılında da ve sonrasındaki yıllarda da tekrarlanabilmesidir.”

Rogoff: Türkiye krizde çarpıcı başarı kaydetti

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) eski Başekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Türkiye’nin, küresel kriz ortamında çok çarpıcı bir başarı kaydettiğini, Avrupa’da, iyi durumda bir ekonomi olduğunu gösterdiğini söyledi. Harvard Üniversitesi Profesörü Kenneth Rogoff, şu değerlendirmeleri yaptı: “Türkiye ekonomisi, başarılarına rağmen, büyüme sürecinde sorunları da bulunuyor. Cari işlemler açığındaki yükseliş ve Türk Lirası’ndaki değerlenme bunların başında geliyor. Bunlar kısa vadede Türkiye’yi etkileyecek sorunlar değil. Ancak ekonomik büyüme sürecinde, gerekli önlemleri alıp yapısal reformları uygulamazsa bu sorunlar önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi olumsuz etkileyebilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!