Sanayi üretimi Ağustos'ta yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretimi Ağustosta yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 10:05

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Sanayi üretimi bu yılın ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Sanayi üretimi aylık bazda değerlendirildiğinde ise bir önceki aya göre yüzde 2,6 azaldı.

Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 4 gerileme yaşanırken, imalat sanayinde yüzde 4,9 artış yaşandı. Elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 0,4 azalma görüldü.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,6 azaldı.

En yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında

Haberin Devamı

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 9,7 ile sermaye malı imalatı, yüzde 4,7 ile ara malı imalatı, yüzde 1,2 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi. Enerji ise yüzde 0,8 azaldı.

İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 29,7 artışla mobilya imalatı aldı. Mobilya imalatı geçen yılın aynı ayında yüzde 4,6 azalmıştı.

Mobilya imalatını yüzde 25,2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 21,9 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) takip etti.

Ağustos ayında diğer imalatlar yüzde 9,8, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 9,3 geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!