Sanayi hızlı bir büyüme yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi hızlı bir büyüme yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 01:22

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, kentin 2014 yılında sanayide hızlı bir büyüme yakaladığını anlattı.

Haberin Devamı

2015 yılına girmemize sayılı günler kala Antalya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, kent ekonomisinin büyümesinin içeride kredi hacmine, dış piyasada da ihracata bağlı olduğunu belirterek, bu yıl büyüme hacminin yüzde 3’te kaldığına dikkat çekti. Kredi artışının başta konut piyasasında olmak üzere bir canlanma sağladığını kaydeden ATSO Başkanı Budak, Antalya’da kredi hacmindeki değişmenin ve iç pazar gelişiminin Türkiye ile tam bir paralellik gösterdiğini söyledi.

RUSYA BELİMİZİ KIRDI

Rusya’daki iç çatışmalar nedeniyle turizmde beklenen sonucun alınamadığını kaydeden Budak, son yıllarda Antalya turizminin Rusya pazarı ile büyüdüğünü, dolayısıyla bu pazardaki gerilemenin kent ekonomisi için olumsuz bir faktör olduğuna vurgu yaptı. Avrupa ekonomisinde düşüş yaşandığını belirten Başkan Budak, “Bu yıl Eylül ayı itibariyle Yunanistan’da yabancı turist sayısında yüzde 16 artış olurken, İspanya’da ise yüzde 9.2’lik bir artış gözlemlendi. Dolayısıyla Türkiye’ye ve Antalya’ya gelen Avrupalı turist sayısındaki yavaşlamayı yalnızca Avrupa’daki ekonomik durum ile açıklamak mümkün görünmemektedir” dedi.

Haberin Devamı

KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Tüm bunlara rağmen 2014 yılında geride bıraktığımız 11 aylık dönemde Antalya’da toplam ihracatın yüzde 7,6 oranda artarak 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Budak, “Bu artış büyük ölçüde madencilik ihracatından kaynaklanmıştır. Ancak son haftalarda ihracatta artış sona ermiş görünmektedir. Bunda en önemli etken Rusya ve Orta Doğu pazarlarındaki sorunlardır. Dolayısıyla 2014 yılını ekonomide düşük büyüme ve artan sorunlarla tamamlıyoruz” diye konuştu.

2015 yılında petrol fiyatlarının düşmesinin olumlu etkisi yanında dış pazarlardaki durumun devam etmesi riskinin daha ağır bastığını vurgulayan Budak, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bir taraftan iç pazarı, diğer taraftan ihracatı daha fazla desteklemesi gerektiği açıktır. Enflasyonu gözden kaçırmadan bunu yapmanın birinci yolu kamu maliyesini veya bütçeyi son derece verimli kullanmak, yani kamu harcamalarını kısa zamanda geri dönüşü olacak, sermaye/hasıla katsayısı düşük alanlara kaydırmaktır. Bu da ancak kamu-özel sektör işbirliği ile belirlenebilir.”

Haberin Devamı

EN ÇEVRECİ SANAYİ BÖLGESİ

Antalya’nın tarımsal üretim değerinde Türkiye’de 1’inci sırada yer almaya devam ettiğini belirten Başkan Budak, bu üretim artışının ise gelire doğru orantılı olarak yansımadığını vurguladı. Antalya sanayi sektöründe de önemli bir gelişme içerisinde olduğunu kaydeden Budak şöyle devam etti: “Sanayi sektöründe gelişmeye Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) öncülük etti. Antalya OSB, Türkiye’nin ‘En Çevreci OSB’si’ unvanını son derece modern altyapı, üstyapı ve çevre koruma yatırımlarıyla kazanmış ve sanayicilere ucuz enerji, su gibi olanaklarla destek olmuştur. Dokuz yıllık dönemde sanayi tesislerimizin sayısı, istihdam, üretim kapasitesi ve Antalya’nın sanayi ihracatı iki kattan fazla artmıştır. Antalya’nın 2015’te G20 ve B20, 2016’da EXPO organizasyonlarına ev sahipliği yapacak olması her bakımdan bir fırsat penceresidir. Ümit ediyorum ki, bu fırsat iyi değerlendirilir ve Antalya’nın Türkiye ekonomisine katkısı artırılmış olur.”

Haberin Devamı

TURİZM NEDEN İSTENENİ VERMEDİ?

- Suriye ve Irak’taki gelişmeler Türkiye turizmine gerek güvenlik gerekse imaj açısından yansımıştır.

- Türkiye’nin dünya basınında imaj çalışmalarının artırılması gerekmektedir.

- Türkiye’de alkollü içki ve gıda fiyatlarında artış turizmi caydırıcı etki yapmaktadır.

- Rakip ülkelerde turizmi çeşitlendirme ve geliştirme çabaları etkili olmaktadır.

- Rusya pazarındaki sert düşüş ve Ruble’nin değer kaybı bu pazarda faaliyet gösteren firmaların sorunlar yaşamasına neden oldu. Bu durum bütün Antalya ekonomisini etkileyecek nitelikte olup, konunun hükümet düzeyinde ele alınması gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!