Sanayi Bakanlığı KOBİ tanımını değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Sanayi Bakanlığı KOBİ tanımını değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 12:45

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, AB uyum çerçevesinde yayınladıkları mevzuatla KOBİ tanımının hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı. Coşkun, “Yerel basın da artık KOBİ tanımı içinde” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ sorunlarının tartışıldığı ve bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan “KOBİ’lerin sürdürülebilir rekabet gücü ve inovasyon” temalı toplantı öncesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi katıldı.

“HEDEF 250 BİN”

Sanayi Bakanı Ali Çoşkun, yaptıkları tarama sonucunda KOSGEB’e kayıtlı olan KOBİ sayısının 4 binden 57 bine çıktığını, hedeflerinin ise 100 bin yada 250 bine çıkmak olduğunu ifade etti.

KOSGEB’den hibe ya da kredi alarak istihdama katkı veren KOBİ sayısının 13 bin 700’e ulaştığını da belirten Çoşkun, daha önce kredi almak isteyen KOBİ’lerin 45 dosyayla olan başvuru sayısın 5'e düştüğünü söyledi. Çoşkun, “Krediye uzanma yolları kısaldı” dedi.

Haberin Devamı

Kobi’lerin AR-GE çalışmalarına da hız verdiklerini ifade eden Çoşkun, 20 bölgeye teknolji merkezleri kurduklarını söyledi. Coşkun, üniversitelerin de AR-Ge çalışmalarında kendilerine büyük katkı sağladıklarını ifade etti.

EŞLEŞTİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Sermayelerin ve rekabet gücünü artırmak için de eşleştirme çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Çoşkun, bu çalışmaları yerli ve yabancı gruplarla birlikte yaptıkları söyledi.

“HİZMET SEKTÖRÜ KOBİ TANIMI İÇİNDE”

Coşkun, KOBİ tanımı içine girmeyen sektörlerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti. AB uyum çercevesinde tanımın genişletileceğin ifade eden Çoşkun, eğitim, turizm ve medya gibi hizmet sektörü de artık tanımın içine girecek” dedi.

“KOBİLERE DESTEK VERİLMEZSE CARİ AÇIK BÜYÜR”

Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, KOBİ’lere destek verilmezse cari açığın büyüyerek milli gelirin yüde 8’ni aşacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki 3 yıl içinde toplam 100 milyar dolar cari açık vereceğiz. Bunun bir kısmı doğrudan yabancı sermaye ile kapatılıyor. Daha büyük kısmı borçlanma ile finanse ediliyor. Cari açık sorunu Türkiye’nin etkin bir sanayi stratejisine sahip olabilmesi için KOBİ’lerin güçelendirilmesiyle çözülebilir” dedi.

Haberin Devamı

“LİMAN ÖNERİSİNE KARŞI OLDUĞUNA YÖNELİK HABERLERİ YALANLADI”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB’ye sunulan bazı liman ve havaalanlarının Gümrük Birliği ek protokolü çerçevesinde açılmasını öneren pakete karşı olduğu şeklindeki haberleri yalanladı. “Benim böyle bir açıklamam olmadı” diyen Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs’ta her iki tarafın karşılıklı olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı, TSE Başkanı Kenan Malatyalı, KOSGEB Başkanı Bayram Mecit, TÖSYÖV Başkanı Hilmi Develi ile diğer yetkililer katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!