San Leon Energy, Alpay Enerji’nin yüzde 75’ini satın aldı

Güncelleme Tarihi:

San Leon Energy, Alpay Enerji’nin yüzde 75’ini satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 01:33

Avrupa’nın önde gelen kaya gazı şirketi olan İrlanda merkezli San Leon Energy, Türkiye’ye geliyor. Petrol ve doğalgaz arama lisansları bulunan Alpay Enerji’nin yüzde 75’ini satın alan San Leon Energy, 2014 yılına kadar Türkiye’deki sahalardan aylık 3 milyon dolar değerinde gaz üretmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

İRLANDA merkezli petrol ve doğalgaz şirketi San Leon Energy, başta kaya gazı olmak üzere, Türkiye’ye doğalgaz ve petrol aramaya geliyor. Türkiye’de yedi farklı sahada petrol ve doğalgaz arama lisansı bulunan Alpay Enerji’nin yüzde 75’ini almak için anlaşma yapan San Leon Energy, Türkiye’ye 55 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Petrol aramacılığında son dönemde yükselen San Leon Energy, Polonya, Fas, Arnavutluk, İrlanda, İspanya, Romanya, Almanya, Fransa ve İtalya olmak üzere dokuz ülkede petrol, doğalgaz ve kaya gazı operasyonları yürütüyor. Alpay Enerji’nin Genel Müdürü Fatih Alpay, “Polonya’da ciddi kaya gazı çalışmaları yürüten bu firma, buraya petrol, doğalgaz ve kaya gazı aramak için geliyor. Kaya gazında Avrupa’nın en büyüğü. Türkiye’de de şimdi kaya gazı aramacılığı önemsenmeye başlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜÇ YILDA 55 MİLYON DOLAR

Alpay Enerji’nin şu anda yedi adet ruhsatı olduğunu, diğer şirketleri Arar Petrol ve Gaz’dan dokuz ruhsat daha devredeceklerini kaydeden Fatih Alpay, “Alpay Enerji’de toplam 16 adet ruhsat olacak. Onların hedefi burada petrol, doğalgaz ve kaya gazı üretmek. Kaya gazı Türkiye’de ön plana çıkmaya başladı ancak bu bir süreç. Kaya gazı bulmak belki daha kolay ancak işletmeye koymak on yıl gibi bir süreye dayanıyor. 4 milyon dolar karşılığında yüzde 75 hissemizi aldılar. İki fazlı yatırım yapmayı planlıyorlar. İlk fazda 18.5-25 milyon dolar, ikinci fazda 30 milyon dolar hedefleri bulunuyor. Bu parayı yaklaşık 2-3 yıl içinde yatırmış oluruz” diye konuştu.

BÜYÜK OYUN

Reuters’a konuşan San Leon Yönetim Kurulu Başkanı Olsin Fanning, Türkiye’de yapacakları gaz üretiminden 2014 yılına kadar aylık 2.70 milyon dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Polonya’daki kaya gazı aramalarına da devam edeceklerini dile getiren Fanning, çeşitli yerlerde sürdürdükleri arama faaliyetlerinin finansmanına yardım için daha büyük ortaklıklara açık olduklarını da vurguladı. Exxon, Shell gibi dev şirketlere kıyasla, 165 milyon dolarlık işletme sermayesi ile gelişmekte olan bir şirket konumunda olan San Leon’un Başkanı Fanning, “Bunlar büyük oyunlar. Küçük şirketler için değiller. Bazı maliyetleri ödeyebilmek için ortaklarınız olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Değişen kanun işe yaradı

ALPAY Enerji Genel Müdürü Fatih Alpay, haziran ayında değişen Petrol Kanunu’nun özel şirketleri Türkiye’ye çektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Biz yeni kanunun Amerika’da tanıtımını yapan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) heyetinin içindeydik. Yeni kanunun birinci maddesi Türkiye’deki petrol kaynaklarının en hızlı memleket istifadesine sunulması için emir şeklinde. Kendi sahamızda keşiflerimiz oldu ama bundan sonra daha fazla kuyu ve tesis gerekiyor. Biz de ortaklıklar arıyoruz. O ortaklıklar çerçevesinde San Leon Energy ile anlaşmaya gittik. Bulduğumuz petrol ve gazın çok daha çabuk ülke ekonomisine katkıda bulunmasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Hedef 500 bin metreküp gaz

-Alpay, ilk hedeflerinin günlük yaklaşık 500 bin metreküp doğalgaz, 500 bin varil de petrol üretmek olduğunu söyledi.
-Şirketin Hatay, Konya, Marmara, Adıyaman’da sahaları bulunuyor.
-Test üretimine başladıklarını kaydeden Alpay, “Test üretimi yaptığımız yerlerde, ticari test üretiminin daha büyük ölçekli olmasını hedefliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!