Salma su Türkiye'ye ihanettir

Güncelleme Tarihi:

Salma su Türkiyeye ihanettir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 11:16

Basınçlı Su Sanayicileri Derneği (BASUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör, tarımsal sulamada salma sulama uygulamasının yasaklanmasını istedi.

Haberin Devamı

Güngör, salma sulama uygulamasını tercih etmenin “memlekete ihanet” olduğunu, çünkü bu yöntemle sulanan arazilerde sürdürülebilir tarım yapılamayacağını vurguladı.

Su zengini bir ülke olmayan Türkiye'nin, değerli olan ve değeri giderek artan suyunu tasarruflu kullanmak zorunda olduğuna dikkati çeken Güngör, şöyle konuştu:

“Türkiye suyunu daha tasarruflu kullanabilir mi? Elbette kullanabilir. Bizim alanımız olduğu için ifade ediyorum, özellikle tarımsal üretimde kullanılan sudan çok yüksek oranda tasarruf sağlamak mümkün. Türkiye'de halen 5,2 milyon hektar tarım arazisi sulanıyor. Arazilerin 4 milyon hektarı salma sulama yöntemiyle sulanıyor. Bu araziler de salma sulama yerine damla sulama yöntemiyle sulanabilir. Çarpıcı olması açısından söylüyorum, damla sulama yöntemiyle Ankara'nın 78 yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar su tasarruf edilebilir. Biz hesabını yaptık, rakamları ortaya döker ve isteyene kolaylıkla izah edebiliriz.”

“KORUMAK YENİDEN KAZANMAKTAN ÇOK DAHA UCUZ”

Güngör, GAP Eylem Planı ile hızlandırılan yatırımlarla, GAP bölgesinde 2012 yılına kadar 750 bin hektar alanın daha sulamaya açılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, bu arazileri damla sulama yöntemiyle sulayabilmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bölgedeki çiftçilerin bilgilendirilerek, bilinçlendirilerek ve desteklenerek arazilerini salma sulama yöntemiyle sulamaktan vazgeçirilmesinin büyük önem kazandığını ifade eden Güngör, “Çiftçi bilinçsiz ve tarlasını hiçbir yatırım yapmadan kanalete bir boru atarak salma sulama yöntemiyle suluyor. Salma sulamayla toprağının geleceğini tehlikeye attığının farkında değil” diye konuştu.

Güngör, GAP bölgesinde salma sulama yöntemiyle sulanan topraklarda tuzlanma olduğunun görüldüğünü ve bilindiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Toprakları aşırı tuzlanmadan korumak, tuzlanma meydana gelmiş toprağı yeniden kazanmaktan çok daha ucuz. Çünkü, salma sulama yöntemi yani aşırı su kullanımı nedeniyle tuzlanacak arazileri yeniden kazanmak, bu arazileri modern sulama sistemleriyle sulayarak tuzlanmadan korumak için yapılacak harcamanın 10-20 katı. Bu bakımdan salma sulama yöntemi memlekete ihanettir, kesinlikle yasaklanması gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!