Şahin Bey, Gaziantep’e Carla Bruni’yi istiyor

Güncelleme Tarihi:

Şahin Bey, Gaziantep’e Carla Bruni’yi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 00:00

Gaziantep'in kurtuluş mücadelesindeki sembol isimlerinden Şahin Bey’in adını taşıyan Şahinbey Belediyesi, Türkiye’nin ilk ’şehir savaş müzesi’nin resmi açılışını yakında yapacak. Başkan Ömer Can, açılışa ’gayriresmi’ olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’yi davet edeceklerini söyledi ve "Amacımız, Türk milleti adına dünyaya barış mesajı vermek. Gaziantep’te ölen Fransız askerleri için de bu müzede bir bölüm açabiliriz" dedi.

BİRİNCİ Dünya Savaşı’ndan sonra önce İngilizler ardından Fransızlarca işgal edilen Gaziantep ve işgale karşı kahramanca direnen Gaziantepliler, şimdi de dünyaya Türk ulusu adına barış mesajı vermek istiyor. Adını Gaziantep direnişinin sembol ismi Şahin Bey’de alan Şahinbey Belediyesi, Türkiye’nin ilk ’şehir savaş müzesi’ni açtı. Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, müzenin resmi açılışı için dünyaya barış mesajı da iletmek istediklerini belirterek, "Amacımız, Türk milleti adına barış dünyaya mesajı vermek. Hatta bu müzede Gaziantep’te ölen Fransız askerleri için bir bölüm de açabiliriz. Açılışa o dönemde Gaziantep’i işgal eden Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’yi davet etmek istiyoruz. Gayrıresmi talebimizi ilettik. Eğer davete icabet edilirse, müzemizde, Fransız askerleri için de bir bölüm açabiliriz. Böylece hem Fransızlar hem de diğer uluslar ’işgalciliğin’ ne kadar kötü bir eylem olduğunu da görmüş olur" dedi.

Eski silah yağıyor

Müzede İngiliz ve Fransız güçlerine karşı Gaziantep halkının kadın, erkek, çocuk, yaşlı topyekün verdiği kurtuluş mücadelesinin anlatıldığını, savunma için kullanılan o günlerden kalma savaş araçlarının sergilendiğini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can şöyle konuştu: "Aslında bu projede çok geç kalınmış. Çünkü destan gibi bir direniş yaşanmış ama bunun mekanlarını, olaylarını yeni nesillere etkili şekilde aktaracak bir ortam oluşturulmamış. Biz buraya belediyemizin arşivindeki bazı çok değerli antika hükmündeki eserleki koyduk. Müzenin açıldığını duyan birçok Gaziantepli evinde dedesinden kalan silahları, eşyaları bize gönderiyor ve müzeye koyuyoruz."

Gaziantep 2 yıl savaştı

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’nın 7’inci maddesindeki ’lüzumu halinde işgal yetkisi’ Gaziantep’in önce İngilizler sonra Fransızlar tarafından işgaline yol açtı. Güney Cephesi’nde İngilizler önce Kilis’i, daha sonra Antep’i işgal etti. 17 Aralık 1918-26 Ekim 1919 tarihleri arasında 10 ay 10 gün İngiliz işgali devam etti. Fransızlar da Suriye İtilafnamesine dayanarak, Antep’i İngilizlerden devraldılar ve 27 Ekim 1919-25 Aralık 1921 tarihleri arasında 25 ay 28 gün işgalci olarak Gaziantep’te kaldı. Antepliler Antep’i düşman işgalinden kurtarmak için toplamda 2 yıl 1 ay 28 gün pasif ve aktif mücadele verdi. Antep’e gazilik ünvanı verilmesi de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 6 Şubat 1921 tarih 147’inci Toplantısı’nda, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi Çakmak’ın önergesiyle gerçekleşti.

Gaziantepli sanayici Fransız makinesi almıyor

TÜRKİYE
ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkiler günümüzde, Fransa’daki Ermenilerin ’Sözde Ermeni Soykırımı’ konusunda bu ülkede yürüttükleri Türkiye eleyhtarı faaliyetler nedeniyle zaman zaman kötüleşiyor. 2005 yılına kadar Türkiye’de en fazla toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımı Fransa’dan geliyordu. 2005 yılında Türkiye’ye gelen 8.5 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının 2.1 milyar dolalık bölümü Fransa’dan geldi. 2007’de ise 19 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı sermaye çeken Türkiye’ye Fransa’dan gelen sermaye miktarı 317 milyon dolara indi. Türkiye ile Fransa arasındaki dış ticaret hacmi ise tüm sorunlara rağmen her yıl artıyor. 2007’de iki ülke toplam 13.7 milyar dolarlık dış ticaret yaptı. Birinci Dünya Savaşı sonrası Fransız işgaline uğrayan Gaziantep’te ise Fransız ürünlerine karşı hálá isteksizlik yaşanıyor. Bazı sanayiciler özellikle fabrika yatırımları için makine alımında Fransız firmaları yerine Alman ve İtalyan firmaları tercih ediyor.

Şahin Bey’in baskınları Fransızları bunalttı

ŞAHİN
Bey Gaziantep direnişinin sembol ismi oldu. Asıl adı Mehmet Sait olduğu halde halk ona Şahin Bey adını verdi. 1877’de Gaziantep’in Bostancı Mahallesinde doğan Şahin Bey, 1899’da Yemen’e er olarak gitti. Çalışkanlığı, başarıları sonucu başçavuş oldu. 1911’de Trablusgarp’a gönüllü gitti. Balkan Savaşları’nda Çatalca Cephesi’nde savaştı. Galiçya’da 15’inci kolorduda savaşan Şahin Bey, 1917 Ekiminde Sina Cephesi’nde görev aldı ve teğmenliğe yükseldi. İngilizlere esir düştü, Mısır’da 1919’a kadar esir kaldı. Mütarekeden sonra İstanbul’a geldi. Antep’e yakın Birecik ilçesi Askerlik Şube Başkanlığı’na tayin edildi. Fransızlar, Antep vaziyetini düzeltip, burada kuvvetli bulunmak için Katma-Kilis-Antep yolu ile sürekli takviye getiriyordu. Şahin Bey, başka görev istedi, kendisine Kilis yolunun Ulumasere Köyü civarının reisliği verildi. Çapalı köyünü karargáh yaptı ve köylerden 100 kişilik kuvvet teşkil edip Şubat ayından itibaren Kilis-Antep karayolunu kapattı. Fransızlara çok sayıda pusu ve baskın yaptı. 25 Mart 1920’de 8 bin piyade ve 200 süvariden oluşan bir Fransız birliğine karşı 100 kişiyle direnişe geçti ve bu direnişin üçüncü gününde şehit oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!