Şahenk: Egoist olmadım, Garanti’yi huzur içinde satıyorum

Güncelleme Tarihi:

Şahenk: Egoist olmadım, Garanti’yi huzur içinde satıyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2004 01:49

Garanti Bankası’nın yüzde 40 hissesini İtalyan Intesa’ya satmak üzere imza atan Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk, ‘Egoist olmamak lazım. Ben Intesa ile yaptığımız işbirliği konusunda sadece memnun değil huzurluyum’ dedi.

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası’nın yüzde 40 hissesinin İtalyan Banca Intesa’ya satışı için atılan imzalar sonrasında duyduğu mennuniyeti dile getirerek, ‘Bu işbirliğinden dolayı sadece memnun değil, huzurluyum’ dedi.

Şahenk, Doğuş Motorsports’un ilk ürünü olan ‘Seat Cup Türkiye’ projesinin İspanya’nın Madrid’de gerçekleşen ilk yarışında Hürriyet’in sorularını yanıtladı. İtalya’nın en büyük bankası Banca Intesa ile yaptıkları işbirliği konusunda herkezin olaylara değişik cepheden, değişik vadede ve değişik konumdan bakabileceğini söyleyen Şahenk, ‘Biz Türkiye’de Garanti Bankası ile Osmanlı ve Körfezbank’ı birleştirdiğimizde de değişik şeyler konuşuldu. Ama bugün yüzde 12-13 piyasa sahibi olan Garanti Bankası’nın nereye geldiğini görüyoruz’ dedi.

45 SENELİK MARKA

‘Biz gelişen, Ortadoğu ve çevre ülkeleri ile ticaretini geliştiren bir Türkiye’de, bizi önemli bulan bu tip yabancı gruplarla beraber olmamızın sinerji sağlayacağını ve çok daha iyi değerler yaratacağını düşünüyorum’diye konuşan Şahenk, ‘Kaldı ki bankacılık sektörü dünyada uluslararası konsolidasyonlara uğrayan bir sektör’ dedi.

Ferit Şahenk, önemli olanın 45 senede çalışarak oluşturdukları Garanti markasının uzun süre hizmetini devam ettirmesi olduğunu ifade ederek, çalışanına da daha değişik fırsatlar tanıyabilmesi gerektiğini kaydetti. Garanti Bankası’nda insan kaynakları ve teknolojinin çok üst noktalara geldiğini söyleyen Şahenk, ‘Niye benim bireysel bankacılıkta çalışan bir arkadaşım İtalya’da Milano’da aynı işi yapmasın. Hayat sadece ‘ben’ değil. ‘Biz’i yaşamak ve yaşatmak lazım. Markaların daha uzun süre ve daha güçlü şekilde tarih kitaplarında değil, bugün konuşulur halde olması ve yarında çok daha güçlü şekilde devam etmesi gerekiyor. Burda egoist olmamak lazım. Ben Intesa ile yaptığımız işbirliği konusunda sadece memnun değil huzurluyum’ dedi.

Garanti Bankası’nda Intesa’yla yaptıkları işbirliğinden sonra geri kalan hisselerinin bir kaç sene içinde çok daha değişik değerlere ulaşacağını ve yükseleceğine inandığını belirten Şahenk şöyle konuştu: ‘Kaldı ki Türkiye’ye çok önem veren bir grup geliyor. Bu grupla Türkiye ve Türkiye dışında birlikte çok değişik yerlerde bankacılık yapacağız. Diğer taraftan Türkiye’ye böyle büyük bir sermayenin gelmesi diğerlerinin de arkadan gelmesini sağlayacaktır. Kimse Türkiye’ye bizim kaşımıza gözümüze gelmiyor.’

Dünya standardında çalışıyoruz

DOĞUŞ
Grubu olarak geçtiğimiz yıl Doğuş Motorsports’un doğuşunu gerçekleştirdiklerini belirten Ferit Şahenk, ‘Benim arkadaşlardan tek ricam ‘bu işi yapacaksak dünya standartlarından yapalım, en iyisi olsun’ oldu. Bu zaten yıllardır grubun felsefesi olmuştur. Doğuş Motorsports’un ilk ürünü olan ‘Seat Cup Türkiye’ Madrid’deki ilk sınavında bunu kanıtladı’dedi.

Şahenk, Türk insanı olarak amaçlarının Türkiye’de motorsporları alanında dünyanın gördüğü ve hissetiği ne varsa aynen getirebilmek olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: ‘İstediğiniz etkiyi almak ve istediğiniz etkiyi yaratabilmek için yaptığınız işin en iyisini yapmanız gerekiyor. Bugün Türkiye’nin çok büyük otomotiv grupları var, çok güzel şeyler yapıyorlar. Müthiş kalitede ürünlerle ihracat yapıyorlar. Bizim de iyi markalarımız var. Biz şu anda bu markaların life-style pazarlama dediğimiz bir etabını gerçekleştirmeye çalışıyoruz.’

Seat’ın yeni bir marka olarak dünyada yeni bir konumlanmaya gittiğini belirten Şahenk, ‘Biz de Türkiye’de ‘Seat Cup Türkiye’ projesiyle Seat’ın bir çok ülkede oluşturamadığı tarzını Türkiye’de oluşturuyoruz. Bu bizim için bir şeref’ dedi.

Yabancılar Türkiye’ye bizden çok güveniyor

ŞU
anda Türkiye’de makro ekonomik göstergelere bakıldığında riskli rakamların olmadığını söyleyen Şahenk, ‘2000 yılında Türkiye uygulanan IMF programını anlamamıştı. Kaldı ki piyasadaki parametrelerde büyük riskler vardı. Şimdi de o kadar riskli olaylar oluyor ama piyasanın reaksiyonu aynı şekilde olmuyor’ dedi. 2001 yılının kendine has bir yıl olduğunu söyleyen Şahenk, ‘Ancak dayak yemiş bir boksör gölge görse ürker. Bizde şu an o durumdayız, herşey iyi gidiyor ama herkez temkinli’ dedi.

Şahenk, Türkiye’de politik istikrarının yakalandığını belirterek şunları söyledi: ‘Politik istikrar olmasa ne biz burda bu organizasyonu yapardık, ne Türkiye’de bu kadar otomobil satılırdı, ne de yurtdışındaki finansman kuruluşları Türkiye’den övgüyle bahsediyor olurdu, ne de Türkiye’ye 15 günde soktuğumuz yabancı müesseler ilgi gösteriyor olurdu. Demek ki Türkiye şu an başka bir yerde. Bunun ilk önce biz farkına varmamız lazım ve bunun böyle olduğunu yabancılara anlatmamız lazım. Türk milletinin memleketine güvendiği takdirde bu güvencenin domino efektiyle yurtdışına da gideceğine inanıyorum. Ama zaten bizden daha fazla Türkiye’nin iyiliğini isteyen, bizden daha fazla güvenen ve Türkiye’nin dünyada nereye gittiğini çok iyi gören yatırımcımlar var. Onun için yatırımlar Türkiye’de hız kazanacak.’

Türkiye’de ‘Ben’ olayı bitti artık ‘Biz’ var

FERİT
Şahenk, Türkiye’de herkezin biraraya gelip ele ele vererek projeler yapması gerektiğini ifade ederek, ‘Türkiye’de artık ben olayı bitmiştir. Sektörde biz olacağız. Biz önce birlikte birşeyler yapalım onda sonra markalarımız aralarında rekabet etsinler. Türkiye’nin buna ihtiyacı var’ diye konuştu.

2001 krizinin Türkiye’de bu mantalite değişikliğini mecbur ettiğini vurgulayan Şahenk, Doğuş Grubu olarak sektörün bütün oyuncuları ile daha iyilerini yapmak için çalıştıklarını kaydetti. Şahenk, ‘Bu bir acizlik ve güçsüzlüak değil. Eğer herkezin hedefi sektörün daha iyi iyi yere gelmesi ve tüketicisine daha güzel şeyler göstermekse bunları beraber yapmak lazım’ dedi. Şahenk, onun için Seat Cup Türkiye organizasyonu sadeçe Doğuş grubu için yapmadıklarını tüm sektör için gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye otomotivde açlık gideriyor

TÜRKİYE’
nin çok ağır bir krizden geçtiğini ve otomotiv sektöründe son bir kaç senedir ertelenmiş taleplerin olduğunu kaydeden Şahenk, ‘Bunun dışında kredi faizleri çok güzel yerlere geldi. Bunun da sonuçları otomobil satışlarında ilk üç ayda kendini gösterdi’dedi. Nakit parayla otomobil satın almanın dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bir olay olduğunu söyleyen Şahenk, ‘Artık Türkiye yeni bir döneme girdi. Türkiye enflasyon ve faizlerin indiği, uzun vadeli finansman imkanlarının olduğu bir platforma geliyor. Satışlardaki artış bunun bir göstergesi’diye konutu.

Şu andaki yoğun talebi açlık gidermeye benzeten Şahenk, bu yüzden satışların fazla olabileceğini ancak önümüzdeki yıllarda aynı oranda olmayabileceğini de söyledi. Şahenk, ‘Gereksiz yere heyecanlanıp tedbiri elden bırakmamak gerekiyor’dedi.

Otomobil kredilerinin krediyi veren içinde emniyetli bir olay olduğunu söyleyen Şahenk, Türkiye’de bankaların bunu gördüğünü ve otomotiv finansmanını Türkiye’de öğrenildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!