Sagra'dan bölgesel Türk kahvesi

Güncelleme Tarihi:

Sagradan bölgesel Türk kahvesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

SAGRA, kavurma derecelerine göre üç ayrı çeşit Türk kahvesini piyasaya sundu. Sagra Genel Müdürü Murat Alıcılar, ‘‘Ege az kavrulmuş, Marmara orta kavrulmuş, Doğu ise çifte kavrulmuş kahve sever. Biz de ürünlerimizi böyle çeşitlendirdik’’ dedi.

SAGRA, farklı kavurma derecelerine göre ürettiği üç yeni çeşit Türk kahvesini piyasaya sundu. Kahve tiryakilerinin damak tadına hitab edebilmek için değişik kavrulma derecelerine göre hazırlanan kahveleri 90 gramlık poşet ve 220 gramlık kutu ambalajlarda hazırlayan Sagra, ayrıca kahvelerle birlikte bir de kahve falı kitapçığı veriyor.

Zengin bir kahve kültürüne sahip olan Türkiye'de damak tadının bölgelere göre farklılıklar gösterdiğini söyleyen Sagra Genel Müdürü Murat Alıcılar, ‘‘Ege Bölgesi'nde yaşayanlar az kavrulmuş, Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar orta kavrulmuş, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yaşayanlar da çifte kavrulmuş kahveyi tercih ediyor. Biz de kahve tiryakilerinin hepsine hitab edebilmek için ilk kez farklı kavrulma derecelerinde Türk kahvesini ürettik’’ dedi.

Dünyada 1 milyar kişinin Türk kahvesi içtiğini belirten Alıcılar ‘‘Türkiye, son derece zengin bir kahve kültürüne sahip olmasına rağmen Türk kahvesinin kişi başına en az tüketildiği ülke. Endonezya, Yugoslavya, Kuzey Afrika, Güney Fransa gibi ülkeler dahil, bugün ‘Türk kahvesi' dediğimiz türü 1 milyar insan içiyor’’ diye konuştu.

Türkiye’de kahve tüketim alışkanlığının 1920 yılından sonra çay ekiminin başlamasıyla düştüğüne dikkat çeken Murat Alıcılar, 10 bin tonluk kahve pazarının sadece 25 bin tonunun poşetli ürünler olduğunu söyledi. ABD ve Avrupa'da kahvenin yüzde 95'inin ambalajlarda satıldığına değinen Alıcılar, ‘‘Türk insanında açık kahve taze olur imajı var. Biz hem bu imajı silmeye hem de yok olmaya yüz tutan kahve kültürümüzü yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz’’ dedi.

İki yıl önce bu amaçla ABD-Türk ortak şirketi Jima-Coffee Merchants ile ortak kahve projesi başlattıklarına değinen Murat Alıcılar, ‘‘1980'li yıllara kadar kahve çekirdeğinin ithalatında zorluklar yaşanması ve genç neslin daha pratik olan hazır kahveyi tercih etmesi nedeniyle kahve kültürünün yaratıcısı Türkler'de tüketimi bir hayli az. Bugün Türkiye'de kişi başına 190-200 gram kahve tüketilirken çayda 12.5 kg çay tüketiliyor. Artık günde 3-4 bardak çay içilirken, kahve yemek sonrası içilir oldu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!