Sağlık sektöründe büyük işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Sağlık sektöründe büyük işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 10:29

Master hücreden biyolojik ilaç geliştirme ve üretiminde en yüksek teknolojiye sahip Güney Kore’de, yenilikçi ürünleriyle öne çıkan Polus ile global yatırım ortaklığı yapan yüzde 100 yerli sermayeli ilk Türk şirketi Pharmactive, Türkiye’de bir üretim tesisi kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Pharmactive İlaç, Güney Koreli ortağı ile birlikte Çerkezköy’deki üretim tesislerinde söz konusu ortaklık ve yapılacak yatırımlarla ilgili bilgilendirmek amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, Polus Yönetim Kurulu Başkanı Seung-Heon Nam, Pharmactive Yönetim Kurulu Üyesi Levent Selamoğlu ve Pharmactive Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Fatih Elay katıldı.

AVRUPA’NIN SAYILI İLAÇ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK
Konuşmasına başlayan Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak “Güney Kore master hücreden biyolojik ilaç geliştirme ve üretiminde, dünyada en yüksek teknolojiye sahip ülkelerinin başında geliyor. Pharmactive olarak Güney Kore’nin yenilikçi ürünlere sahip şirketi Polus ile Global yatırım ortaklık yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler, Türkiye’de biyoteknoloji alanında AR-GE ve üretimde istihdam yaratmayı ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu ‘teknolojik insan’ kaynağına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu tesislerde üreteceğimiz ürünler Türkiye’den, 34 çevre ülke pazarına ek olarak, Avrupa ve Amerika’ya da gönderilecek, ülkemizin ilaç alanındaki cari açığının azaltılmasında önemli katkı sağlayacak. Pharmactive, yılda 330 milyon kutu ilaç üretebilmektedir. Tesis, genişleme alanlarının da devreye alınmasıyla da, 550 milyon kutunun üzerinde üretim kapasitesiyle Avrupa’nın sayılı ilaç üretim tesislerinden biri olacaktır.” diye söyledi.

Sağlık sektöründe büyük işbirliği


Haberin Devamı

İLK ÇALIŞMA UZUN ETKİLİ İNSÜLİN ÜZERİNE
Konuşmasına Türkçe şekilde “Merhaba” diyerek başlayan Seung-Heon Nam konuşmasında hem Güney Kore’de hem de Türkiye’de yapılacak olan tesis hakkında bilgi verdi. Seung-Heon Nam, “ Kariyerim boyunca sadece biyoteknoloji alanında çalıştım. Türkiye’yi kardeş ülke kabul ediyorum ve Türk insanlarına yardım etmek istiyorum. Tesisler ikiz gibi olacaklar. Aynı teknolojiye sahip olacaklar. Tek fark hacim olarak Türkiye’deki biraz küçük olacak. Çalışmalarımıza uzun etkili insülin ile başlamayı planlıyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Dinleyicilerden gelen “Biyoteknolojik ilaç ile kimyasal ilaç arasındaki fark nedir?” sorusuna cevap veren Seung-Heon Nam iki ilaç arasındaki farkı şu şekilde açıkladı: “Bir ağrı kesici yapmak için çeşitli bitkilerin özütlerini alırsınız ama dünyadaki bütün bitkilerin özütlerini alsanız da dünyaya yetecek ağrı kesici yapma şansınız yok. Dolayısıyla insanlar bitkilerin özütünü kimyasal olarak yeniden yapıyorlar. Kimyasal ürünler tedavi ederken yan etki yapıyor. Hastalıklı hücrenin yanında sağlıklı olana da zarar verebiliyor. Bunu biyolojik olan yani insanın kendi vücudunda olan şeylerle aşmayı denedik ve başardık.”

"BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA DOĞRU BİR ADIM ATMIŞ DURUMDAYIZ”
Yönetim Kurulu Üyesi Levent Selamoğlu ise konuşmasında şunları söyledi; “2014 yılının sonunda emekli olmayı planlarken kendimi burada buldum. O zamandan bu zamana bir yola çıktık. Türkiye ilaç sektörü üretim anlamında yetkinliğini ispat etmiş, dünyada kendine belli alanda isim kültürü yaratabilmiştir. Türk ilaç sektörü büyüklüğü ile dünyada ilk 20 içerisindedir. İleriye yönelik yapılan bütün tahminlerde de ilk 20’nin içerisinde kalacağı tahmin ediliyor. Biyoteknoloji bundan 25 bilemediniz 30 sene önce ortaya çıkmış bir teknoloji. Hızlı bir şekilde de konvansiyonel ilaçların yerini almaya başlıyor. Pharmactive grubu da bunun bilincinde olarak bu alanda ne yapılabilir diye düşündü ve Polus’la işbirliği yapmaya karar verdi. Bu işbirliği çerçevesinde de biyoteknoloji alanına doğru bir adım atmış durumda. Şuan dünyada bir çok ülkede biyoteknolojik ilaç üretiliyor ama kalite farkına baktığımızda üretebilen kısım 5’e iniyor, Güney Kore’de bu 5 ‘ in içinde. Seung-Heon Nam ile yaptığımız ortak çalışma sonucunda 2018 yılının ikinci yarısı itibariyle bu listeye bu süreye kadar başka bir ülke girmezse 6’ıncı olarak Türkiye girecek. “

 

BAKMADAN GEÇME!