Saçlar evde boyandı, sakal evde kesildi, P&G büyüme yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Saçlar evde boyandı, sakal evde kesildi, P&G büyüme yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 00:00

Türkiye’de 2009 yılında da yüzde 5 büyümeyi başaran P&G, krizden kârlı çıkan şirketlerden oldu. P&G Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat, büyümenin önemli bir kısmının saç boyası ve tıraş bıçaklarında olduğuna dikkat çekti. Bu da krizde tasarruf yapmak isteyen tüketicinin kuaför masraflarını kıstığını gösterdi.

DETERJANDAN şampuana, bebek bezinden tıraş bıçağına kadar pek çok farklı kategoride Ariel, Alo, Max Factor, Olay, Prima Duracell, var olan P&G, kriz yılında da büyümesini sürdürdü. P&G Genel Müdürü Saffet Karpat, faaliyet gösterdikleri kategorilerde önceki yıllara göre düşük de olsa büyüdüğünü belirtirken, P&G’nin yüzde 5 büyüdüğünü açıkladı. Bu büyüme de en etkili olan kategoriler ise saç boyaları, tıraş bıçakları ve bebek bezleri oldu.

Yılda 200 bin hane açılıyor

P&G’nin 2009 yılı faaliyetlerini ve 2010 beklentilerini anlatan Saffet Karpat, faaliyet gösterdikleri kategorilerin Türkiye’de her yıl yüzde 6-8 büyüdüğünü, kriz yılı olmasına karşın 2009’da da bu büyümenin devam ettiğini belirtti. Sektörün genel olarak büyümesinde gelir artışı, nüfus artışı gibi unsurların etkili olduğuna dikkat çeken Karpat, Türkiye’de her yıl kurulan 200 bin yeni hanenin de bu gelişmede çok önemli olduğunu vurguladı.

100 evden 90’ında bir P&G

Son 10 yılda Türkiye’deki hane sayısının yüzde 20’lik bir artışla 18 milyonlara çıktığını belirten Karpat, şunları söyledi: “Türkiye’de hanelerin yüzde 90’ında en az bir P&G ürünü bulunuyor. Amacımız her evde bir ürünümüzün bulunması. Bunun için mevcut ürünlerimize yenilerini de ekliyoruz.Yeni ürünlerle 2010 yılında 2 milyon daha fazla tüketiciye ulaşmayı amaçlıyoruz.”

Temel ihtiyaç değişmiyor

Karpat, faaliyet gösterdikleri kategorilerde 2009 yılında yüzde 3-4’lük bir büyüme olmasına karşılık P&G’nin yüzde 5’le ortalamanın üzerine çıktığını kaydetti. Karpat, günlük ped, kozmetik ürünleri gibi temel ihtiyaç olmayan bazı ürünlerde düşüşler yaşanmasına karşın deterjan kullanma alışkanlıklarının pek değişmediğini, çamaşır suyu, çocuk bezi, tıraş bıçağı, saç boyası gibi ürünlerde ise yüksek artışlar gözlendiğine dikkat çekti.

Saç boyası yüzde 30 arttı

2001’deki kadar olmasa da krizin tüketici davranışlarında bazı değişiklikler gözlemlendiğini aktaran Karpat, saç boyasında yüzde 30’a varan, tıraş bıçaklarında ise yüzde 5’i aşan artışlar yaşandığını belirtti. Çocuk bezinde de yüzde 8’lik bir artış yaşandığına dikkat çeken Karpat, yılın son aylarında tüm kategorilerde bir toparlanma gözlemlendiğini belirtti. 2010 için ise P&G’ için çift haneli bir büyüme öngördüklerini dile getiren Karpat, “Yüzde 10 ile 15 arasında bir büyüme bekliyoruz. 2009 ciromuz 1 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Yıllık kişi başına 11 dolarlık harcama büyümeyi gösteriyor

P&G’nin Türkiye’de 18 kategoride 24 marka sunduğunu anlatan Saffet Karpat, şu bilgileri verdi: “Bu sayıyı her yıl artırıyoruz. 22 yıldır faaliyet gösterdiğimiz Türkiye P&G için büyük potansiyele sahip bir ülke. Türkiye’de P&G ürünlerinde yıllık 11 dolar (Dünya ortalaması 12 dolar ama ABD gibi gelişmiş ülkelerde 100 dolar) bunu artırmayı istiyoruz. Türkiye’ye bugüne kadar 550 milyon doları aşan fiziksel yatırım yapan P&G, 2010’da yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım planlıyor. Üretimin ortalama yüzde 35’ten fazlasını 25 ülkeye satıyoruz. 2009’da 20 milyon dolarlık ihracat yaptık.”

Çamaşır yıkamada bölge birincisiyiz dişte ise en gerilerdeyiz

P&G’nin satışlarına bakıldığında, çamaşır yıkama konusunda bölge lideri olan Türkiye, ağız temizliği konusunda gerilerde kalıyor. İşte P&G verilerinin ortaya koyduğu durum:
Deterjan tüketimi Türkiye’de kişi başına 7 kg. Ev hanımları için deterjan neredeyse hayati önem taşıdığı için, kişi başına düşen deterjan tüketimi bulunduğu bölgede oldukça yüksek. Bu rakam Amerika, İtalya gibi ülkelerin yarısı ancak bu da gelir ve hane sayısı ile orantılı.
Diş macunu tüketimi kişi başı 70 miligram. Yani yılda ancak bir küçük boy diş macunu. Yılda 4 kişiye 1 diş fırçası satılıyor. Evlerde macun bulunuyor ama fırçalama sıklığı haftada 1.4 kez. Bu rakamlar sadece gelişmiş ülkelerin değil, bölgenin de gerisinde.

P&G’nin büyümesinde Türkiye’nin rolü artacak

P&G CEO’su Bob McDonald, video bağlantısı ile katıldığı basın toplantısında, “Türkiye’nin P&G’nin büyümesindeki rolü daha da artacak” derken, şunları söyledi: “Türkiye’de 1987’de kararlılıkla girdik. O zamandan beri, P&G Türkiye’yi yaklaşık 1 milyar dolarlık bir iş haline getirdik, Türkiye bizim dünyadaki en büyük 15 pazarımızdan biri. Geçen yıl, şirket olarak 79 milyar dolar net satış elde ettik ve bunun yüzde 30’dan fazla bir bölümü gelişmekte olan pazarlardan geldi. Dünyadaki toplam 6.7 milyar tüketiciden yaklaşık 4 milyarına ulaşıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!