Sabancı'nın Atlı Köşk'ü artık müze

Güncelleme Tarihi:

Sabancının Atlı Köşkü artık müze
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2002 02:09

Sabancı Ailesi'nin İstanbul Emirgan'daki Atlı Köşk'ü ‘Sakıp Sabancı Müzesi’ oldu. Dün basına tanıtılan müze, salı günü kapılarını ziyaretçilere açacak.

SABANCI ailesinin yarım yüzyıla yakın süre oturduğu Emirgán'daki Atlı Köşk, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi olarak 11 Haziran Salı günü hizmete açılacak. Müzede, aileye ait yaşam odalarında bulunan antika eserler ile Sakıp Sabancı'nın kişisel eserleri sürekli sergilenirken, hat koleksiyonu ile resim koleksiyonu dönüşümlü olarak sergilenecek. Galerilerde, zaman zaman yabancı koleksiyonların sergilenmesi de planlanıyor.

Müze, kapılarını 71'i ABD ve Avrupa'yı gezen ‘Altın Harfler’ sergisinde bulunan 140 hat ile 140 resmin sergileriyle açacak. Sabancı koleksiyonunda toplam 318 resim ve 415 hat eseri yer alıyor. Müzede, işadamları Ali Koçman, Erdoğan Demirören, Mehmet Mermerci ve Turgay Ciner'in de aralarında bulunduğu Sakıp Sabancı'nın arkadaşlarının bağışladığı parçalar da sergileniyor. Sakıp Sabancı, koleksiyonlarının yanı sıra müzeye 40 milyon dolarlık (yaklaşık 58 trilyon lira) da bir fon ayırdı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, yaşamına işçi olarak başlayan babasının herkesin altına yatırım yaptığı 1940'lı yıllarda resim almaya başladığını söyledi. Zamanla genişleyen koleksiyonu sadece ailenin ve eve gelen yerli yabancı konukların görmesiyle yetinmeyince, dünyanın bir çok ülkesine sergilerini götürdüklerini anlatan Sabancı, ‘‘Müze yapmak için niyetlendik. Allah nasip etti’’ dedi.

REKABET ARTSIN

Türkiye'deki tarihi eserlerin ve sanat eserlerinin uzun yıllar yurt dışına gittiğini vurgulayan Sabancı, artık ‘tersine dönüş’ olduğunu belirterek, ‘‘Bu polisiye yasaklamalarla olmaz. Bu da doğrudan ekonomik kurallarla ilgilidir. Ben ve benim gibi kişiler değerini verip satın aldıkça eserlerimiz yurt dışına gitmez. Ben tersine dönüşü başlattım. New York'tan kilim alıp getirdim. Önümüzdeki dönem daha iyi olacak. Umarım daha çok özel müze açılır ve rekabet olur’’ dedi.

GİTMEK KOLAY OLMADI

Sabancı, babasının 1951 yılında yazlık köşk olarak aldığı Atlı Köşk'ten çok zor ayrıldığını söyledi. Köşkün içindeki eşyalar ile bahçedeki bitkilerin hatırası olduğunu anlatan Sabancı, şunları anlattı:

‘‘Çiçekler benimle konuşurdu. İnsan kira evini değiştirse bile burkulur. Ama öbür yanda amacımız vardı. Bana arkadaşlarım ‘Niye taşınıyorsun, vasiyet et senden sonra müze yapsınlar' dediler. Ama benim yapmam, görmem ve geliştirmek için eksiklerini tamamlamam lazımdı. Ben burayı yapmasaydım, bu koleksiyon várisler arasında dağılacaktı. Ama böylece herkes görebilecek ve devamlılığı olacak.’’

Sabancı, Atlı Köşk’ün bahçesinde tüm aile bireylerinin canlandırıldığı heykelin önünde de ‘‘Bu bizim birlik ve beraberliğimizi simgeliyor. Bir de Ankara'ya bakın' dedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da müze için 1995'ten beri çalıştıklarını söyledi. Müze; salı, perşembe, cuma 10.00-18.00; cumartesi, pazar günleri de 11.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Pazartesi günleri kapalı olacak müzeye giriş ücretleri tam 4 milyon, indirimli 1 milyon lira olarak belirlendi. Engelliler ve yaşlıların da rahatlıkla gezebilmesi için müzede asansör ve rampalar yapıldı.


Atlı Köşk, İtalyan mimarın eseri

ATLI Köşk, 1925’te İtalyan mimar Eduard de Nari tarafından Mısır Prensi Mehmet Ali Hasan için yapıldı. Köşkü, 1944'de kısa süre Prens Mehmet Ali Hasan'ın ablası Prenses İffet Hasan kullanıldı. 1949’da oğlu Sakıp'ın bademcik ameliyatı için eşi Sadıka ile İstanbul'a gelen Hacı Ömer Sabancı, köşkü çok beğendi ve 1951’de yazlık ev olarak aldı. Köşke adını veren at heykeli ise Mahmut Muhtar Paşa'nın Moda'daki Mermer Konak'ından getirildi. Hacı Ömer Sabancı'nın 1966'da vefatıyla bir süre boş kalan köşke daha sonra Sakıp Sabancı ve ailesi yerleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!