Sabancı: Türkiye’nin geleceği için ‘ortak çözüm’ gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Sabancı: Türkiye’nin geleceği için ‘ortak çözüm’ gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, şiddetin hiçbir şeyin çözümü olmadığını belirterek, “Türkiye’nin geleceği için birlik beraberlik içinde, akılla ve sağduyuyla çözüm üretmeye çok ihtiyaç var” dedi.

Sabancı Üniversitesi’nden 2009-2010 akademik yılında mezun olan 599 lisans, 211 yüksek lisans ve 24 doktora öğrencisi törenle diplomalarını aldı. Törende konuşan Güler Sabancı, son günlerde Türkiye’de yaşanan çok üzücü olayları düşününce, herkesin umuda ne kadar ihtiyacı olduğunu daha iyi anladıklarını söyledi. Sabancı, “Şiddet hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşamını yitirenler bizim gençlerimiz, ağlayanların tümü de bizim analarımız. Türkiye’nin geleceği için birlik beraberlik içinde, akılla ve sağduyuyla çözüm üretmeye çok ihtiyaç var” diye konuştu.

Bölümsüz üniversite

Sabancı Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren bölümsüz bir üniversite yapısı ile disiplinler arası araştırmayı teşvik eden bir altyapı oluşturduğunu kaydeden Sabancı, bu yıl göreve başlayan yeni Mütevelli Heyeti ve yeni rektörle gelecek 10 yılın hedeflerini, “Nanoteknoloji araştırma ve uygulamalarında etkin ve başarılı bir mükemmellik merkezi olmak, uluslararası araştırma fonlarından daha fazla yararlanmak, global sorunlar üzerinden yapılan araştırmaları çoğaltmak, uluslararası araştırma kurumlarıyla ve saygın üniversitelerle yeni işbirlikleri geliştirmek, uluslararası öğretim üyesi ve öğrenci sayısını artırmak” şeklinde sıraladı.

Dünya üniversitesi olacak

Sabancı Üniversitesi’ni daha fazla “uluslararasılaştırmak” istediklerini belirten Sabancı, uzun vadedeki vizyonlarını “bir dünya üniversitesi olmak” şeklinde belirlediklerini ifade etti. Global bir dünyada yaşamanın etkilerinin her geçen gün hem iş hayatında hem de özel hayatta hissedildiğini vurgulayan Sabancı, şöyle konuştu: “İletişimde zaman ve lokasyon kısıtlamaları hiç kalmadı. Günümüzde her anlamda başarılı olmak için özellikle geleceğimiz olan gençlerimizin, üst düzeyde erişim becerisine sahip, çoklu kültürlerle iç içe sorunsuz yaşayabilmeleri, özgür düşünebilen, ön yargısız davranabilen, birbirlerinin farklılıklarından çatışmalar değil, kendileri ve tüm insanlık için değer yaratabilen bireyler olarak yetişebilmelerini çok önemsiyoruz.”

Güvenle yola devam

Sabancı, öğrencilerin, mezuniyetten sonraki hayatlarında da öğrenmeye, ilerlemeye, zaman zaman hayal kırıklığı yaşamaya, başarı ve başarısızlıkla karşılaşmaya devam edeceklerini, çelişkiler yaşayabileceklerini, zaman zaman zor seçimlerle karşı karşıya kalabileceklerini belirterek, “İşte o zaman üniversitenizi ve size verilmeye çalışılan ‘evrensel değerleri’ hatırlayın, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, özgür düşünce ve bireye saygı gibi. Burada öğrendiklerinizi, tanıdığınız örnek kişileri, kazandığınız değerleri hatırlayın ve yolunuza güvenle devam edin” dedi.

7’nci nötron yıldızı ekibinde biz de varız

SABANCI Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, bir üniversitenin varlığının sebebinin, öğrencilerine ve topluma hizmet olduğunu söyledi. Bir süre önce temeli atılan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezine işaret eden Berker, “Nanoteknoloji merkezini tasarladık ve büyük bir hızla faaliyete geçiriyoruz. Bu süreçte, nanobilimin hemen uygulamaya yönelik olması gerektiğini anladık ve ilan ettik” dedi. Sabancı Üniversitesindeki bilim insanlarının çalışmalarından da söz eden Berker, Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinin de içlerinde bulunduğu bir bilim ekibinin, dünyadan 40 bin ışık yılı uzakta, patlama özelliğine ve manyetik enerjiye sahip, evrenin 7. nötron yıldızını keşfettiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!