Sabancı: Özelleştirmeyi kim engelliyor ağam?

Güncelleme Tarihi:

Sabancı: Özelleştirmeyi kim engelliyor ağam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, ‘‘Artık rakamlar konuşsun, palavra devri bitti’’ dedi. Sabancı, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya ‘‘Özelleştirmeyi kim engelliyor ağam?’’ diye sordu.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, İstanbul Sanayi Odası'nın aylık meclis toplantısına katılan Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'yı sorularıyla terletti. Özelleştirmede 20 yıldır vakit kaybedildiğini, Bulgaristan'ın bile bu konuda Türkiye'yi geçtiğini hatırlatan Sabancı, Bakan Yalova'ya şu soruyu yöneltti:

‘‘Ben köprüyü sattırmam diyenlerin ruhu hálá ortalıkta dolaşıyor. Artık rakamlar konuşsun, palavra bitti. Şalteri ne zaman indireceksiniz? Özelleştirmeyi kim engelliyor ağam?’’

İŞÇİ ÇIKARILACAK

Özelleştirme konusunda cesur davranılması gerektiğini vurgulayan Sabancı, ‘‘Özelleştirme yapılırken bir dönem işçi çıkarılacak, sonra daha fazlası alınacak. Bunları köşeli de olsa söylemek lazım’’ dedi. Hükümetten özelleştirme konusunda net olarak tarih vermesini de isteyen Sabancı, ‘‘Özelleştirmede haziran ayında bunu yapacağız, ekim ayında şunu yapacağız diye bir hedef var mı?’’ sorusunu da yöneltti. Konuşmasında ayrıca bankacılık sektörüne de dikkat çeken Sabancı, şunları söyledi: ‘‘Sayın Ecevit, maliye bakanı ile buraya geldiğinde özel bankaları denetleyemeyeceklerini söyledi. Bugün de durum budur. Kamu bankaları da denetlenmiyor, özelleşmiyor. Neden biz bu işi gerçekleştiremiyoruz?’’

Toplantının sonunda söz alan Bakan Yalova ise, Sabancı'nın eleştirilerine katıldığını belirterek özelleştirme konusunda topu özel sektöre attı. Yalova konuşmasında şunları söyledi:

‘‘Türkiye ulus devlet mantığı ile düşünmedikçe, akılcı devlet kavramından uzak düşüyor. Sivil toplum örgütlerinin kamuoyuna siyasi iktidarın nasıl paylaşıldığını anlatması lazım. Bu konuda sivil toplum örgütleri üzerine düşeni yapmıyor. Moda diye genç işadamları dernekleri kuruluyor. Ama ben bir ilde özelleştirme yatığımda, o ilin ticaret ve sanayi odaları, siyasiler kadar engel çıkartıyor.’’

2000 yılı sonuna kadar devletin özelleştirme yoluyla orman ürünleri, demirçelik, turizm, gübre, tekstil, gemi yapımı ve deniz taşımacılığı sektörlerinden tamamen çekileceğini söyleyen Yalova, hedeflenen 7.6 milyar dolarlık nekit gelirle borç azaltmada kullanılacağını vurguladı. Bakan Yalova, böylece kamu borçlanma gereğinin azaltılacağını, faiz oranlarının göreceli olarak düşeceğini söyledi. Vakıfbank'ın yüzde 20'sinin özelleştirilmesine de değinen Yalova, ‘‘Burada dikkat edilmesi gereken nokta oran değildir. Buradan sağlanacak gelirle Vakıf eserlerimizi onaracağız. Bu bir beyaz devrimdir’’ diye konuştu.

Kavi: Ekonomide yeni heyecan istiyoruz

İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, siyasilerin bugüne kadar özelleştirmeye lafla yaklaştığını belirterek, ‘‘Hedefe doğru yüründüğünü görmek ümit veriyor. Ancak özelleştirme ve lisans devirlerinde ihale sonrası yaşanan sıkıntılar, tereddütler, enerji dağıtım ihalelerinin durumu toplumda hálá tedirginlik yaratıyor’’ dedi. Faizlerdeki yükselme eğiliminden, işçi ve işveren ilişkilerindeki gerginlikten huzursuzluk duyduklarını da vurgulayan Kavi, hükümetin yılın ikinci yarısında ekonomide yeni bir heyecan yaratmaması halinde, yüzde 5.5 büyüme hedefini tutturmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!