Sabancı Japonlarla işbirliğini seviyor

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Japonlarla işbirliğini seviyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2001 12:19

Sabancı Topluluğu'nun yabancı ortaklıkları ve uluslararası işbirlikleri arasında ağırlığı Japon şirketleri oluşturuyor. Sabancı'nın, 8 Japon şirketle uluslararası işbirliği, 3 Japon şirketiyle de yabancı ortaklığı bulunuyor.

Türkiye'nin en büyük sanayi ve finans gruplarından biri olan Sabancı Topluluğu, 74 şirketi ile bankacılık, sigortacılık, otomotiv, lastik ve takviye malzemeleri, kimya, çimento, gıda ve perakendecilik, tekstil, kağıt ve ambalaj, dış ilişkiler, bilgi teknolojileri, sigara ve tütüncülük ve turizm konularında hizmet veriyor.

Topluluk ayrıca, 5 kıtada yatırımları olan, dünyanın önde gelen 16 kuruluşuyla çoğunluğu yüzde 50/50 ortaklıklar kurarak yabancı sermayeyi Türkiye'ye taşıyan, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya'da fabrikalar kurup, teknoloji satan bir dünya şirketi olma yolunda hızla ilerliyor.

Yurtdışında kurduğu şirketleri ile uluslararası alana da yayılan Sabancı Topluluğu, alanlarında başarılı uluslararası şirketlerle ortak olarak, onların teknolojik bilgi ve deneyimlerini, kendi yerel piyasa bilgi ve deneyimi ile birleştiren bir büyüme stratejisi izliyor.

Sabancı Topluluğu'nun çoğunluğu ile yüzde 50-50 ortaklık kurduğu dünya devleri arasında Bridgestone, DuPont, Toyota, Philip Morris, Kraft Foods International, Bekaert, Danone, Heidelberger Zement, IBM, BNP, Dresdner Bank, Carrefour, Koch-Saba, International Paper ve Arcadia bulunuyor.

Global ortaklık arasında Dupontsa B.V., Sasa DuPont Sabancı Polyester Sanayi, DuPont Sabancı Polyester Limited Teksturize iplik üretimi, DuPont Sabancı Polyester (UK) Limited, DuPont Sabancı Polyester GmbH bulunuyor.

JAPONLARLA İŞBİRLİĞİ

Otomobil ve lastik üretimi ve satışında Japon Toyota, Mitsui ve Brisa ile ortaklık kuran Sabancı Topluluğu'nun Japonlarla diğer işbirlikleri de şöyle:

''Temsa - Mitsubishi Motor Co: Otobüs, minibüs, kamyonet üretimi ve binek otomobilleri Türkiye distribütörlüğü.

Temsa - Komatsu Ltd.: Ağır iş makinaları üretimi.

Temsa - Komatsu Forklift Ltd.: Forklift veistif makinaları üretimi.

Temsa - Sharp CO.: Yazarkasa, hesap makinasıüretimi,

Teknosa - Sharp CO.: Beyaz eşya ve elektronik ev ürünleri distribütörlüğü.

Temsa - Mitsubishi Heavy Industries Ltd.: Klima cihazları üretimi.

Akkardansa - Sango CO.: Egzoz üretimi.

Sapeksa- Sakata Seeds CO.: Tohum üretimi.''

Sabancı Topluluğu'nun, diğer yabancı ortaklıkları arasında ABD'deki Marsa.Kjs, Kraftsa, Philsa, Philip Morrissa, I-Bimsa, Olmuksa, Fransa'daki Carrefoursa, Danonesa, Almanya'da Akçansa, Belçika'da Beksa, İngiltere'de Giysa, İspanya'da Diasa gibi şirketler bulunuyor.

Yurtdışı yatırımlar çerçevesinde ise ABD'de Holsa Inc., İsviçre'deF.Heftı&CO AG, İngiltere'de Sabancı Bank, Sabancı Bank Guernsey, Universal Trading, Exsa U.K, Almanya'da Exsa Deutschland, İspanya'da Exportacıones Sabancı yer alıyor. Sabancı Topluluğu'nun, uluslararası işbirliklerini ise ABD, Fransa'daki şirketler oluşturuyor.

SABANCI TOPLULUĞU'NUN ABD FAALİYETLERİ

Sapeksa - Triumph Seed CO.,

Teknosa - Radıoshack,

Fransa'da Teknosa - Thomson,

İngiltere'de Hilton International - Sabancı,

Teknosa - Hoover
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!