Sabancı, Fransızlar'la ortak soda üretecek

Güncelleme Tarihi:

Sabancı, Fransızlarla ortak soda üretecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Grubu'yla Türkiye'de ortaklığı bulunan Fransız Danone Grubu, şimdi de soda üretimine giriyor. İki grubun ortak şirketi Danonesa, soda üretimi için 30 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Sabancı Holding ile girdikleri ortaklık sonrasında, Türkiye'nin içme suyu, süt ve süt ürünleri pazarında hızla büyüyen Fransız Danone Grubu, yine Sabancı Grubu ile madensuyu üretimine soyundu. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Bolu İl Özel İdaresi'ne ait olan Liba maden suyu kaynağının işletmesini alan Danonesa, burada 30 milyon dolar ile Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük madensuyu yatırımını yapacak.

Türkiye'nin şu anda madensuyu sektörünün en büyük üreticilerinden Sırma'nın debi gücü ise 1.5-2 litre civarında iken Bolu İl Özel İdaresi'ne ait olan Liba madensuyunun kaynağı saniyede 10 litre debiye sahip bulunuyor.

Kalsiyum bikarbonatlı olan suyun mineral açısından çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu fark eden Danonesa yetkilileri, bir süre önce Bolu İl Özel İdaresi ile görüşmeye geçti. İl Özel İdare yetkilileri, Danonesa'nın kaynağı 15 yıllığına kiraladığını söylüyor.

MONTAJ AŞAMASINDA

Uzmanlar, Danonesa'nın maden suyu yatırım tutarının net olarak olarak açıklanmasa da 30 milyon doların üzerinde olacağını söylüyor. Makina siparişleri biten ve montaj aşamasına geçen yatırımın projesini İtalyan ve Fransız teknisyenler yürütüyor. Maden suyunun pazara çıkış tarihi ise 1999 Mayıs ayı olacak. Türkiye'de küçük ve orta boy işletmelerin üretimi ile oluşturulan madensuyu pazarında Danonesa'nın bu yatırımının büyük bir değişim yapması bekleniyor.

BOLU AVANTAJI

İçecek suyu alanında yapılan yatırımlarda, üretim merkezinin İstanbul'a yakınlığı büyük önem taşıyor. Sektör uzmanları Türkiye'de maden suyu yatırımlarında boşluk olsa da yatırımcıların uzaklık yüzünden yatırıma yaklaşmadığını söylüyor. Uzmanlara göre, Danonesa'nın Liba yatırımında, Bolu'nun İstanbul'a yakınlığının büyük etkisi var. Çünkü, İstanbul'a ulaşım olarak yakın olan Bolu'dan ürün dağıtımı daha kolay ve yakın olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!