Sabancı enerji özelleştirmelerine niyetli

Güncelleme Tarihi:

Sabancı enerji özelleştirmelerine niyetli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 13:20

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Holding’in stratejisine uygun olarak önüne çıkan fırsatları değerlendirdiğini belirtirken, önümüzdeki süreçte enerji dağıtım özelleştirmeleri konusunda niyetli olduklarını söyledi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ile birlikte Holding’in 2005 yılı gerçekleşmeleri ve bu yıl için beklentileriyle ilgili basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sabancı, gemicilerin "Hangi limana gitmek istediğinizi bilmiyorsanız, hiçbir rüzgar sizler için doğru rüzgar değildir" sözünü anımsatarak, bu sözün üniversitelerde stratejiyi tarif etmek için kullanıldığını ve çok da doğru olduğunu söyledi. "Nereye gitmek istediğinizi bilmiyorsanız hiçbir rüzgar sizin için doğru değildir" diyen Sabancı şöyle devam ett:

"FIRSATLARI DEĞERLENDİRDİK"

"Biz içinde bulunduğumuz işkollarında stratejimize uygun olarak önümüze çıkan fırsatları değerlendirdik. Elinizi attığınız her fırsatı gerçekleştiremeyebilirsiniz. Ama örneğin ’perakendecilik ana işimizdir’ dedik, Gima fırsatı vardı değerlendirdik. ’Çimento ana işkolumuzdur’ dedik, ’bu konuda en az iki fabrika almalıyız’ dedik, çalıştık, girdik aldık. Şuanda biri hukuki süreçte onun da üzerinde çalışıyoruz. ’Sigortacılık ana işimiz’ dedik Başak Sigorta ihalesine girdik, hayırlı olsun 268 milyon doların üzerine çıktı. Bizim sınırımızı aştı. Ama 268 milyon dolara kadar oradaydık. Dolayısıyla özelleştirmelerde stratejimize uyan önümüzdeki süreçte dağıtım işleri gelecek. Niyetliyiz, çalışıyoruz. Değerlendireceğiz."

"BÜYÜK ŞİRKETLER HALKA AÇILACAK"

Sabancı, halka açılmanın gerektiği zaman yapacakları bir konu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"O da tabiki gündemimizde bulunacaktır. Ama halka açılmalarda şirketlerimizin belli bir büyüklüğe geldikten sonra halka açılmaları düşünüyoruz. Eskiden daha küçük şirketler de halka açılmış, ama bundan sonra onu görmeyeceksiniz. Daha büyük montanlı şirketler ve büyüme potansiyeli hikayesi olan şirketlerimizi ilerde yine halka açacağız, zamanı geldiğinde. Ancak büyüme stratejimizde o işte büyümek istiyorsak o işin gereğini yapacağız. Örneğin enerji sektöründe büyümek istiyoruz, hem özelleştirmelere bakacağız hem de satın almalara, hem kendimiz organik olarak büyümeye bakacağız. Büyüme ana başlığı altında o sektörde ne gerekiyorsa, ne gibi fırsatlar varsa onları değerlendireceğiz."

"AKBANK, ORTA ÇAPLI BİR BANKA SATINALMIŞ GİBİ BÜYÜDÜ"

Sabancı, finansal alanda Akbank’ın rakamlarına bakıldığında Banka’nın nerdeyse orta çaplı bir banka satın almışçasına büyüdüğünün görülebileceğini söyledi. Sabancı, bankacılığın Sabancı Holding’in ana işi olduğunu ve ana işi olarak da kalacağını söyledi. Güler Sabancı, "Biz bankacılıkta başarılı götürüyoruz. Ana işimiz olan bankacılıkta başarılı sonuçlarımız vardır. Tabiki Akbank sektörde lider bir kuruluş olduğu için, liderliğine yakışır bir sorumluluk bilincinde önüne çıkan fırsatları değerlendirecektir" dedi.

Güler Sabancı, "Sabancı Farkı" sloganının ne anlama geldiğinin sorulması üzerine; iş dünyası ve ekonominin rakamların dili olduğunu, ölçülebilir bir iş yaptıklarını belirterek, "Sabancı farkını da kelimelerle değil sonuçlarla göreceksiniz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ÖZELLEŞTİRMELERDE HUKUKİ SIKINTILAR VAR"

Güler Sabancı, TÜPRAŞ örneği başta olmak üzere özelleştirmelere ilişkin yargı kararlarının anımsatılması üzerine, "Hukuki sıkıntılar vardır özelleştirmeler konusunda. Biliyoruz ki özelleştirmeler konusunda hukuki sıkıntılar 1985’lerden beri var. Dolayısıyla hukuk reformu diye altını çizerek istediğimiz konulardan biri de bunları kapsıyor" dedi.

Güler Sabancı, Türkiye’nin bir hukuk reformuna gereksinimi olduğunu belirterek, AB sürecinde taramalar dolayısıyla da Türkiye’nin karşısına çıkacak bu alanda bir reforma gereksinim duyulduğunu söyledi.

"ELETRİKTE OYUNCU OLMAK İSTİYORUZ"

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ise enerji sektörünün oldukça geniş bir sektör olduğunu belirterek, bu sektörün her alanında bir oyuncu olmak istemediklerini söyledi. Daha çok elektrik üretimi, dağıtımı, parakende satışı ve toptan satışına odaklanmış bir enerji oyuncusu olmak istediklerini söyleyen Dördüncü, "Daha sonraki aşamada belki doğalgazın dağıtımıyla da bir ilgi duyabiliriz. Fakat Petkim ve petrolle olan tarafıyla ilgili olan herhangi bir planımız yok. Bizim planlarımız daha çok elektrik üretimi ve dağıtımına yoğunlaşmakta" dedi.

Haberin Devamı

Dördüncü, enerji sektöründe son günlerde yaşananların Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının oldukça kritik yerlerde olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bugünden itibaren bunun farkına varılmasıyla, bizim de bundan sonraki 10 yıl için kendimiz için düşündüğümüz gibi, Türkiye’nin de enerji üretim portföyünü zenginleştirmesi, daha çok termik santrallere daha çok hidrolik santrallere önem vermesi gerekmektedir. Biz de kendi planlarımızı bu çerçevede yapıyoruz. Dışa bağımlı olduğunuz sürece bu tür hassas noktaları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!