Sabancı Enerji: Elektriğe yüzde 10 zam şart

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Enerji: Elektriğe yüzde 10 zam şart
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, elektrik fiyatlarında zammın gerekli hale geldiğini söyledi. CNN Türk’te yayınlanan ’Paranın Yönü’ programına katılan Selahattin Hakman, "Sabancı Grubu olarak, geçmiş dönemlerdeki çeşitli açıklamalarımızda yeni enerji yatırımları yapma konusundaki kararlılığımızı vurguladık.

Ancak şu anda mevcut tesislerimizin gelmiş olduğu durumda bizi bir miktar karamsarlığa sürüklüyor. Çünkü bu piyasada sonuç olarak önemli bir oyuncu olarak yer almak istiyoruz" diye konuştu. Bugün gelinen noktada işletmenin yüzde 20 zararla çalıştığını kaydeden Hakman, bunun ciddi bir zarar olduğunu taşınabilir olmadığını söyledi.

YATIRIMLAR SEKTEYE UĞRAYABİLİR: Hakman, yüzde 20 zararla bu işi sürdürmenin mümkün olmadığını, en kısa zamanda bir çözüm olmaz ise müşteri sözleşmelerini gözden geçirip, üretimlerini geri çekmek, hatta kapatmak zorunda kalabileceklerini ifade etti. TEİAŞ’ın raporuna göre 2009 yılına kadar 4 bin megavatlık yatırım yapılması gerektiğine değinen Hamken, "Bu yatırımlar ortada yok. Güven ortamı oluşturulmazsa bu yatırımlar da sekteye uğrayabilir" dedi.

MALİYETİ YANSITMIYOR: "İki yıldır kár yok" diyen Hakman, şöyle devam etti: "Şartlar bir maliyet tarafında değişti. Bu yatırımları yaptığımızda üzerimizde olmayan çeşitli maliyetler, iletim kaybı ve dağıtım kaybı karşılığı, TRT payı karşılığı gibi ilave geldi. Artı bu yatırımları yaparken, bir serbest elektrik piyasasında olması gereken elektrik fiyatlarının maliyetleri yansıtan, maliyetleri doğru yansıtan fiyatlar olacağından yola çıktık. Buna rekabetçi olacağımızı düşünerek bu yatırımları yaptık. Ancak şu anda piyasada oluşmuş olan fiyatlar, sektör dışı maliyetleri taşımak zorunda, fiyatlar da gerçek maliyetleri de yansıtmanın altında. Şimdi bu yönde nereye kadar düşündüğünüze bağlı ama kalkıp Doğalgazı sübvanse ederek ucuz fiyattan vermenin ve dolayısıyla maliyetleri düşürmenin genel toplam makroekonomik olarak bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum olmayacaktır. Böyle baktığımız zaman bugün gelinmiş olan noktada elektrik fiyatlarına bir zam gereklidir."

GELECEĞİ TEHLİKEYE ATIYORUZ: Hakman, sanayicinin elektrik zammına karşı olduğuna ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise, Sabancı Grubu’nun Türkiye’nin en büyük sanayicilerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Sanayici mutlaka zam istemez de sanayici bir de kullandığı hammaddenin ve girdinin sürekliliğine de bakar, bakmak zorundadır. Bugün ucuza alıp, yarın hiç bulamamak sanayici için tercih edilecek bir çözüm değildir. Türkiye’nin elektrik fiyatlarının gelmiş olduğu nokta bizim sanayici olarak beklentilerimizin altında. Çünkü geleceği tehlikeye atan bir noktadayız."

ZAM YÜZDE 10 OLMALI: Elektriğe ne kadarlık bir zam yapılması gerektiği yönündeki bir soruyu da Hakman, "Şimdi bunu doğrudan doğruya yansıtırsanız yüzde 10 civarında bir zamma tekabül eder. Ama diğer maliyet kalemlerinin de bununla birlikte gözden geçirilip, düşürülmesi gerekir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!