S&P, ABD kararıyla ofsayta düşer mi

Güncelleme Tarihi:

S&P, ABD kararıyla ofsayta düşer mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 17:27

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin kredi notu görümünü 'negatif'e çevirmesi sonrasında, ekonomistlerin gündemine 'S&P ofsayta düşer' mi sorusu oturdu.

Haberin Devamı

EuroFinance'ın bu sene yedincisini düzenlediği Türkiye'de Nakit, Mali İşler ve Risk Yönetimi Konferansı'na katılan bankacı, akademisyen ve ekonomistler ağırlıklı olarak dünkü kararın yankıları ve olası etkilerini tartıştı.

 

S&P'nin kararı, son yaşanan finansal kriz öncesinde yaklaşan tehlikeyi öngöremedikleri için yoğun biçimde eleştirilen kredi derecelendirme kuruluşlarına yönelik sert değerlendirmelere neden oldu.

 

Emek KAPLANGİL
hurriyet.com.tr

Konferansa katılan ekonomistler, 'S&P'nin ne yaptığını bilip bilmediği' sorusuna özellikle vurgu yaptı.

 

Haberin Devamı

Diğer derecelendirme kuruluşlarının S&P'yi takip edip etmeyeceği de katılımcılar arasında cevabı merak edilen diğer bir soru olarak öne çıktı.

 

OFSAYTA DÜŞER Mİ?

Ekonomi Profesörü Kerem Alkin'in, S&P aldığı kararla 'ofsayta düşer mi' sorusu zihinlerde kalan en ilginç benzetme oldu.

 

S&P dün, devasa bütçe açığını gerekçe göstererek ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çevirmiş, ülkenin 'AAA' olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

 

AKÇAY: ÖNEMSEMİYORUM

S&P'nin kararı için en sert değerlendirme ise Yapı Kredi Bankası Başekonomisti Dr. Cevdet Akçay'dan geldi. Kararı 'gecikmiş, tutarsız ve tuhaf' bulduğunu belirten Akçay, açıklamayı önemsemediğini belirtti.

 

Bunun, ABD'nin temel göstergelerindeki değişime yönelik alınmış bir karar olmadığını söyleyen Akçay, "ABD'nin görüntüsü dün neyse bugün de öyle. Bu geç kalınmış bir karar. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları buna benzer kararlar alacak olursa, onları da önemsemeyeceğim" dedi.

 

Haberin Devamı

"UYANDIRMA SERVİSİ DEĞİL"

Morgan Stanley Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başekonomisti Tevfik Aksoy da, Akçay’la paralel görüşleri savundu.

 

Aksoy, kararın ABD için bir 'uyandırma servisi telefonu' olarak görülüp, görülemeyeceğiyle ilgili soruma yanıt olarak, "Uyandırma telefonu değil ancak bir uyarı olarak değerlendirilebilir" dedi.

 

Aksoy, bunun ABD'de çıkmaza giren bütçe görüşmelerini belki hızlandırabileceğini de söyledi.

 

Aksoy, "ABD'nin iflas riski diye bir şey olamaz. En kötü durumda dolar basıp borcunu öder... Kredi derecelendirme kuruluşlarından bu yönde kararlar gelse de, bunun çok büyük etki yaratacağını sanmıyorum. Piyasalarda ilk anda bir tepki oldu ancak sınırlı kalacağına inanıyorum" dedi.

 

Haberin Devamı

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!