Rusya'dan özel kota bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan özel kota bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 11:32

Türkiye'de faaliyet gösteren tavuk eti üreticisi firmaların temsilcileri, çoğunluğu ABD olmak üzere yılda 800 bin tona yakın tavuk ithal eden Rusya'nın, Türkiye'yi toplam 187 bin ton ürün aldığı 18 ülkenin içinde değerlendirmek istemesi yerine özel kota uygulamasını bekliyor.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2009 yılı tavuk eti üretiminin 1 milyon 250 bin ton olduğunu söyledi.

Üretimin 1 milyon 169 bin tonunun yurt içinde tüketildiğini, 81 bin tonunun da ihraç edildiğini belirten Canoler, Türkiye'deki sektör temsilcilerinin farklı ülkelerden gelecek olan talepleri karşılayacak kapasitede işletmelere sahip olduğunu bildirdi.

Canoler, geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıda Rus yetkililerin Türkiye'deki firmalardan tavuk ithal edebilecekleri konusunu gündeme getirdikleri, hatta üretim yapan 17 firmada inceleme yaptıklarını belirterek, “İlk etapta bu firmalardan 6'sını uygun buldular. Daha sonra kalan diğer 11 firmanın eksiklerini gidermesi istendi. 7'si bunlardan olmak üzere toplam 13 firmadan ithalat yapılabileceği kesinleşti. 4 firmanın daha eksiklerini tamamlaması bekleniyor. Ancak ithal edecekleri tavuk eti miktarı konusunda kesinleşmiş bir rakam yok” dedi.

Yapılan bu toplantının öğleden önceki bölümünde Rus yetkililerce Türkiye için öngörülen tavuk eti ithalatında dile getirilen rakamın yanlış anlaşıldığının ortaya çıktığını anlatan Canoler, şöyle devam etti:

“Türkiye'den bu yıl için 57 bin ton, 2011 yılı için de 150 bin tonluk kota uygulanacağı söylendi. Ancak daha sonra Türkiye için özel bir kota miktarı olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'nin, ABD'den kestikleri 150 bin tonluk ürünün de eklenerek diğer 18'e yakın ülkeden ithal ettikleri 187 bin tonluk kotanın içinde olduğunu açıkladılar. Bu, Türkiye'nin, diğer ülkelerin de bulunduğu kotada rekabet edebildiği ölçüde Rusya'ya ihracat yapabileceği anlamına geliyor. Çok ucuza ürün imal edebilen Brezilya, Kanada ve Tayland gibi ülkeler varken bu durumda Türkiye'nin Rusya'ya beyaz et ihracatı zor gibi görünüyor. Durum böyle olunca Dış Ticaret Müsteşarlığı da ısrarcı oldu ve Rusya'nın Türkiye için kota ilan etmesini istedi. Şimdi üreticiler Ruslarla ithalat için kesin görüşme yapmak yerine özel kota uygulama konusundaki açıklamasını bekliyor.”

RUSYA'NIN YILLIK İTHALATI 787 BİN TON

Canoler, Rusya'nın yıllık beyaz et ithalatının 787 bin ton olduğunu söyledi.Bu rakamın 450 bin tonunu ABD, kalan bölümünü de diğer ülkelerden karşılandığını belirten Canoler, “Ancak Rusya ürünlerdeki klor oranı konusunda çok hassas davranıyor. ABD bile bu konuda zorlanmaya başladı. ABD'nin daha önce 600 bin ton olan Rusya'ya ihracatı, klor oranı nedeniyle 150 bin ton azaldı” dedi.

Canoler, Türkiye'de üretilen pilicin lezzeti ve kalitesiyle ön planda olduğunu kaydetti.Özel kota açıklanması halinde Rusya'nın istediği ölçülerde beyaz et
ihracatı yapılabileceğini bildiren Canoler, “Türk firmaları talepte bulunulması halinde yüzde 18.75 gümrük vergisi ödeme koşuluyla ihracata başlayabilecek. Biz her şeyden önce ürünlerde kalite ve lezzete güveniyor bunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!