Rusya’yla nükleer pazarlığı ‘10-12 sent’ ekseninde sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya’yla nükleer pazarlığı ‘10-12 sent’ ekseninde sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2010 00:00

Mersin Akkuyu’da nükleer santral inşa etmek üzere Türkiye’yle işbirliği anlaşması imzalayan Rus Atomstroyexport şirketinden kalabalık bir heyet, fiyat müzakeresi için Ankara’ya geldi.

Pazarlıklarda Türkiye, birim elektrik fiyatının 10 sent’e düşmesi konusunda bastırırken, Ruslar 12 cent civarında kalması yönünde görüş bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda iki gündür temaslarda bulunan Rus yetkililer, Türkiye’yle nükleer santralde üretilecek elektriğin birim fiyatı konusunda müzakere yaptı.

10 sente insin

Türkiye, iptal edilen ihalede teklif edilen 21.5 sent’lik fiyatın dünya fiyatlarının çok üzerinde olması nedeniyle, makul bir noktaya gelmesi konusunda net bir tavır sergiledi. Bugün gelinen noktada fiyat müzakereleri kilowatsaat başına 12 cent ekseninde devam ediyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de üretilen elektriğin ortalama fiyatının 8 cent civarında olduğuna dikkat çekerek, nükleer santralde üretilecek elektrik ortalama fiyatının 10 cent düzeyine çekilmesini istedi.

Alım süresi uzayabilir

Ancak, Rus yetkililerin fiyatı 12 sent’in altına çekmeye çok sıcak bakmadıkları ifade ediliyor. Rusya ile masaya yatırılan diğer bir konu ise, 15 yıllık elektrik alım süresinin uzatılması oldu. Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Elektrik birim fiyatı düştüğü takdirde, önceden 15 yıl olarak belirlenen alım garantisi süresi uzatılabilir. Böyle bir seçeneği de değerlendiriyoruz” diye konuştu. Rusya ile Mersin’de kurulması planlanan nükleer santral yapımına yönelik ortak bir şirket kurulacağını aktaran yetkililer, “Şirketin adıyla ilgili de bazı düşünceler var. Nükleer A.Ş. adı verilebilir” dedi. Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) ortak şirkette yüzde 25’e kadar payı olabileceğini belirten yetkililer, buna karşılık Türkiye’nin de belirli bir sermaye koyacağını söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!