Rusya-Ukrayna doğalgaz krizi Avrupa'yı endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya-Ukrayna doğalgaz krizi Avrupayı endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 22:30

Haberin Devamı

Batı Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan ve bu miktarın yüzde 80'ini Ukrayna'dan geçen doğalgaz hattı üzerinden gönderen Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom, batı Avrupa'ya doğalgaz akışı konusunda bir sorun yaşanmayacağını yineledi.

Ukrayna hattındaki doğalgazı kullanan Macaristan ve Polonya'ya gaz akışının bugün düştüğü bildirilirken, İtalya'nın doğalgaz ithalat şirketi Eni, Gazprom'un gazın kesilme olasılığı bulunduğunu bildirdiğini kaydetti.

Doğalgaz ihtiyacının üçte birini Rusya'dan karşılayan Almanya, depolarının hemen hemen dolu olduğunu, ülkeye 75 gün yetecek gaz bulunduğunu belirtirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dış politika danışmanlarından biri, sorunun çözümü için Kremlin'le bağlantı halinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Doğalgaz ithalatının yüzde 30'unu Rusya'dan yapan İtalyan şirketi Eni'nin yönetim kurulu başkanı Paolo Scaroni, Gazprom'un doğalgaz akışının risk içinde olduğu konusunda kendilerine uyarıda bulunduğunu ifade etti.

Scaroni, 15 günlük tüketimi karşılayabilecek 6 milyar metreküp doğalgaz stokları olduğunu, ancak İtalya'nın Avrupalı komşularına doğalgazdan üretilen elektrik sattığını, bu yüzden de stokların tahmin edilenden daha önce tükenebileceğini kaydetti.

Fransa'nın doğalgaz şirketi Gaz de France ise, gelişmelerin yakından izlendiğini, doğalgaz akışının güvenliğini sağlayacak önlemler üzerinde durulduğunu bildirdi.

Polonya ise Rusya'nın Ukrayna'ya doğalgaz vermeyi kesmesinden sonra gelen gaz miktarında yüzde 14 azalma olduğunu, azalan miktarın yerli stoklardan karşılanacağını belirtti.

Macaristan'ın doğalgaz şirketi MOL da, Rusya'nın Ukrayna'dan geçen gaz hattıyla Macaristan'a verdiği miktarda yüzde 25 azalma olduğunu kaydetti. MOL, büyük oranda doğalgaz tüketenlere, uygun olmaları durumunda petrolle çalışmalarına devam etmelerinin emredildiğini belirtti.

Macaristan Ekonomi Bakanı Janos Koka, Gazprom'un, hattaki tüm doğalgazın Macaristan'a pompalanmasına devam edildiğini bildirdiğini, ancak gazın Macaristan-Ukrayna sınırına ulaşmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Çek Cumhuriyeti'nin doğalgaz dağıtım şirketlerinden RWE Transgas ise, Rusya'nın doğalgazı kesmesi durumunda yerli kaynakların haftalarca ihtiyacı karşılayacağı konusunda güvence verdi.

Romanya Ekonomi Bakanlığı da, doğalgaz anlaşmasına uyulması konusunda herşeyin yapılacağını kaydetti.
Romanya, stoktaki 2.9 milyar metreküp doğalgazın şubat ayının sonuna kadar ihtiyacı karşılamak için yeterli olduğunu bildirdi.

Bulgaristan'ın doğalgaz tekeli şirketi Bulgargaz, gaz akışı konusunda bir sıkıntı olacağının düşünülmediğini, Gazprom ile 2010 yılına kadar geçerli olan anlaşmaları olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!