Rusya Türklerle uçuşa geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya Türklerle uçuşa geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 08:30

3.2 milyar dolarlık inşaat projesi yürüten Ant Yapı, Rusya’nın ikinci büyük havalimanı Domodedovo Havalimanı’nın 2’nci terminal binasını inşa etti. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Bu iş referans oldu. Şimdi değişik şehirlerden havalimanı ihalelerine davet geliyor” dedi. 700 milyon dolar değerindeki ikinci faz Mart 2019’da faaliyete geçecek.

Haberin Devamı

YURTİÇİNDE ve yurtdışında 3.2 milyar dolar değerinde inşaat projesine devam eden Ant Yapı, Moskova’da ilk havalimanı projesini tamamladı. Moskova hava trafiğinin yüzde 35’ini karşılayan ve ülkenin tek özel havalimanı olan Domodedovo Havalimanı  Türk firmanın imzasını taşıyor. Ant Yapı’nın davetlisi olarak gittiğimiz Moskova’da, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay ile bir araya geldik ve projeleri hakkında bilgi aldık. Havalimanın 2. terminal binasının 2006’dan bu yana çeşitli firmalar tarafından inşa edilmeye çalışıldığını ancak farklı sebeplerden dolayı inşaatın başlayamadığını belirten Okay, “Kurumumuz adına bir prestij işi olarak gördüğümüz Domodedovo Havalimanı için uzun planlamalar sonrası çok ciddi bir teklif sunduk ve bu zorlu görevi almaya hak kazandık.  Tam 17 ay ön çalışma yaptık. 2015’te başladığımız projeyi taahhüt ettiğimiz gibi zamanında bitirerek ulaşıma açık bir hale getirdik. 700 milyon dolar değeriyle bu zamana kadar gerçekleştirmiş olduğumuz en yüksek bedelli iş  ve Rusya’daki varlığımızı sağlamlaştıran bir proje oldu” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK MALZEMELER

Okay, projenin aynı zamanda Türk mühendisliğinin ve Türk inşaat sektörünün kalitesini ve vizyonunu uluslararası arenada sergilemesi açısından da vitrin proje özelliği taşıdığına dikkat çekti. Projeyi geliştirirken mekanik sistem malzemelerinin yüzde 80’inin Türkiye’den getirildiğini ifade eden Okay, “Bugüne kadar konut, otel, olimpiyat evi, ofis, alışveriş, kültür veya spor merkezi gibi çok çeşitli fonksiyonlarda yapılar ürettik. Domodedovo Havalimanı ile değilik bir tecrübe oldu. İlk kez bir havalimanı inşa  ederek dikkat de çektik. Şimdi farklı şehirlerden ihale davetleri geliyor. Havalimanı bölgesindeki yol ihalesini de aldık. Bir de tamamlanan 1. etabın bazı eksik  işleri vardı, şimdi onları da bizim yapacağız. Terminal 3 binası için de bir ihale açılacak. Ona da talip olacağız” dedi. Mevcutta havalimanın 31 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu belirten Okay, tamamladıkları 2’inci etapla 2022’de 45 milyon yolcu kapasitesine ulaşacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

7 MİLYAR DOLAR

1991 yılında girdikleri Rusya pazarında bugün önemli bir yerde olduklarını belirten Mehmet Okay şunları söyledi: “Biz 1998-1999 krizine rağmen Rusya’dan ayrılmadık. Rusya’da 2014 ve 2016 yıllarında uygulanan yaptırım kararları bu coğrafyaya olan ilgimizi kaybettirmedi. Her krizden güçlenerek çıktık. Avrupa’nın en yüksek binası ünvanını alan OKO Towers, Soçi Olimpiyat Köyü, teslimatını gerçekleştirdiğimiz Domodedovo Havalimanı 2’inci terminal binası ve şu an devam eden projelerle birlikte Rusya’da toplam tutarı 7 milyar doları aşan 98 projeye imzamızı attık. Toplam inşaat alanımız ise10 milyon metrekareye ulaştı.”

PUTİN’E KOMŞU EVİN m2’Sİ 40 BİN DOLAR

Haberin Devamı

- ANT Yapı’nın Rusya’da devam eden dikkat çekici projelerinden biri de Moskova’da Kremlin Sarayı’na komşu olan projesi. ‘Altın Ada’ adı verilen proje hem restorasyon hem de yeniden inşa edilen bloklardan oluşuyor. Konut, otel ve ofislerin yer alacağı projede inşaat yüzde 45 aşamasına gelmiş, teslimler 2019 sonunda. 1715’de yapılan, 1950’lerde terk edilen binaları restore edeceklerini proje alanında 4 de yeni blok yapacaklarını belirten Mehmet Okay, projeyi Rusyalı Capital Grup adına inşa ettiklerini kaydetti. Proje Kremlin Sarayı’nın tam karşısında olduğuna dikkat çeken Okay, evlerin metrekare fiyatının 40 bin dolar olduğunu ekledi. Okay, ikisi 61, diğer 65 katlı 3 blokluk Capital Tower projesi ile Moskova’nın kuzey bölgesinde konumlanmış, 186 bin metrekare büyüklüğe sahip yasam kompleksi inşasına devam ettiklerini ekledi.

Haberin Devamı

ABD VE İNGİLTERE’DE PROJE ATAĞINA KALKTI

- İNGİLTERE ve ABD pazarına da girdiklerini ifade eden Okay, “İngiltere’de 3 proje tamamladık. Biri Buckingham Sarayı’na komşu. Şimdi 2 projeye devam ediyoruz. Bunların değeri de 200 milyon dolar. İngiltere’de taahhüt işi dışında yatırımcı olarak da ver alıyoruz. ABD’de de Miami ve NewYork’ta taahhüt projeleri yapıyoruz” dedi. İstanbul’da ise sağlık rezidansı konseptiyle Çamlıca’da hayata geçirdiklerini projeyi 2019 yazında tamamlayacaklarını belirten Okay, Galataport projesinin de kaba inşaatını yaptıklarını söyledi. Okay, Bodrum’da da yeni bir projede de başladıklarını ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!