Rusya: Türk işadamlarının kriz desteğini unutamayız

Güncelleme Tarihi:

Rusya: Türk işadamlarının kriz desteğini unutamayız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Başkanvekili Dr. Arthur Chilingarov, Rusya'da düzenlenen Uluslararası Moda Fuarı'nda Türk standını ziyaret ederek, ‘‘Kriz sırasında bizi yalnız bırakmayan Türk işadamlarına her türlü desteği vereceğiz’’ dedi.

Krizde bulunan Rusya'nın başkenti Moskova'da 12-15 Ekim tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Moda Fuarı'nda Türk standını gezen Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Başkanvekili Dr. Arthur Chilingarov, kriz sırasında Rusya'yı yalnız bırakmayan Türk işadamlarına her türlü desteği vereceklerini söyledi. İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) öncülüğünde fuara katılan Türk firmalarının standlarını tek tek gezen Dr. Chilinarov, sergilenen deri konfeksiyon ürünlerini inceledi. Türk deri ürülerinin kalitesini çok iyi bulduğunu belirten Chilingarov, ‘‘Türk malları uygun, Sibirya'da yaşayan insanlar kürk ve süet giysilere ihtiyaç duyuyor. Sibirya'yı siz giydirebilirsiniz.’’ diye konuştu.

Chilingarov, Türk mankenlerinin fuardaki defilesini de Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Nüzhet Kodalak ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar ile birlikte izledi.

Uluslararası Moskova Moda Fuarı'na İTKİB ile birlikte Omnia Ajansın bir aylık imaj kampanyasıyla 40 Türk firması katıldı. Bu firmalar arasında, Matraş, Damat, Ramsey, Kuzu Deri, Bilsar Tekstil, Sezer Tekstil, Hatemoğlu, Miro, Mithat, Pasha Deri. Pepko, Nasa Dericilik gibi firmalar da yeraldı. Fuar esnasında koreogrofisi Uğurkan Erez tarafından hazırlanan defilelerde Türk mankenleri deri ve hazır giyim ürnülerini tanıttılar.

Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Moskova'da yapılacak olan Türk Ticaret Merkezi'nin temelini Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov atacak. Lujkov bu dileğini TOBB ve TİM'in Moskova'da kurduğu TOBB-TİM A.Ş'nin Rus ortağı Omaco Impex'in Başkanı Vadim Supranev aracılığı ile iletti. Türk gazetecilerle düzenlenen yemekte bir araya gelen Supranev şöyle konuştu:

‘‘Temel atmak için bekliyoruz. Bunu büyük bir törenle yapmak istiyoruz. Çünkü yabancı yatırımcıların kriz nedeniyle ayrıldıkları Rusya'da Türkler'in bir Ticaret Merkezi yapmasını büyük bir seramoni ile duyurmak istiyoruz. Bunun diğer ülkelere de örnek olmasını diliyoruz. Bu nedenle temeli Moskova Belediye Başkanı Sayın Lujkov atmak istiyor. Türk ürünlerinin ihracatının artması bu ticaret merkezinin biran önce açılmasına bağlı.’’

TİM Başkanı Okan Oğuz da aralık ayında merkezin temelinin atılmasının planlandığını belirterek, teklif veren 26 Türk firmasından 9'unun ihaleye katılacağını açıkladı.

Tahmini olarak 25-30 milyon dolara mal olması beklenen Türk Ticaret Merkezi yedi kat olacak ve 25 bin metrekarelik bir alanda yeralacak. Merkezin beş katı bankalar dahil Türk firmalarının ofislerine, iki katı da mağazalara ayrılacak. Ortalama 14 ay ile 22 ay arasında tamamlanması öngörülen Türk Ticaret Merkezi Rus Dış Ticaret Bakanlığı'ının yanında ve metroya üç dakika uzaklıkta yeralıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!