Rusya, IMF'yi acil görüşmeye çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Rusya, IMFyi acil görüşmeye çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya , acil görüşmelerde bulunmak üzere, IMF'den bir heyeti Moskova'ya davet etti. Rusya Dışişleri Bakanı Georgy Mamedov, Londra'da, G-7'lerin üst düzey yetkililerine verdiği brifingten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, IMF'den bir uzmanlar heyetini, ekonomik görüşmelerde bulunmak üzere, bu hafta acilen Moskova'ya çağırdıklarını ve bu heyetin geleceğini ümit ettiklerini ifade etti.

Rusya, Temmuz ayında IMF ile anlaştığı, 22.6 milyar dolarlık IMF yardımının ikinci dilimini kullanmayı amaçlıyor. Rusya, şu ana kadar bu kredinin 4.8 milyar dolarlık kısmını, rublenin değerini korumak amacıyla kullanmıştı.

Sanayileşmiş 7 batılı ülke ile Rusya Dışişleri ve Maliye bakanlığı yetkililerinin katıldığı G-8 toplantısı Londra'da başladı.

Rusya'daki ekonomik kriz ile bunun küresel piyasalara etkisi konularının ele alındığı G-8 toplantısı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştiriliyor. Toplantıya katılan ve aralarında ABD Hazine Bakan Yardımcısı Larry Summers'ın da bulunduğu yetkililer, yarım gün sürecek görüşme öncesinde herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındılar.

Bu arada, Rusya'da yeni kurulan hükümetin ayrıntılı bir ekonomik programı bulunmayışının, G-7'lerin bu ülkeye dönük ekonomik yardımları yeniden başlatmasını geciktirebileceği ifade edilirken, mali yardımın, hükümetin ekonomik reformları sıkı sıkıya bağlı kalmasına bağlı olduğu belirtiliyor.

Yeni program

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise ‘‘Rusya hükümetinin ekonomi programında birçok sorun var’’ yorumunda bulundu.

Bu arada, Rusya'da Maliye Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Mihail Zadornov, ülkenin içinde bulunduğu mali krizden çıkmak için, para basmaya gerek kalmayacağı umudu içinde olduğunu söyledi.

Zadornov, yaptığı açıklamada, finansman ihtiyacını karşılamada Merkez Bankası kredilerine başvurmayı tercih etmediğini ifade ederken, para basmadan krizden çıkma olasılığı bulunduğunu belirtti.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Yuri Maslyukov da, yaptığı açıklamada, yeni hükümette yer alan ekonomi ve maliye bakanlarını kendisinin denetleyeceğini ifade ederek, kendisinin öncelikli hedefinin ise çalışanlar ve emeklilerin maaşlarının ödenmesi olduğunu kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!