Rusya ile gerilen ilişkiler en çok onları vurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile gerilen ilişkiler en çok onları vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 12:37

Rusya ile gerilen ilişkiler, bu ülkede iş yapan ya da ziyaret edeceklere büyük zorluklar çıkarıyor. Moskova’ya giden Türklere oldukça kötü muamele yapılırken, fuarlara katılım için giden şirketlere de zorluk çıkarılıyor. TIR'larla sevkiyat yapan şirketlerin de araçlarının sınırlarda sorun yaşadığı belirtildi. İşte yaşanan son gelişmeler...

Haberin Devamı

Son olarak Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesine cevap olarak bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek bazı önlemleri hazırlaması için hükümete talimat verdi.

Rusya ziyareti gerçekleştirecek kişiler de sorun yaşıyor. 

40 KİŞİ ÜLKEYE KABUL EDİLMEDİ
Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'den Rusya'ya giden Türklere Moskova’da havaalanında Rus görevlilerce güçlük çıkarıldığı belirtiliyor.

CNN TÜRK'ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, iki gündür Rusya'ya turist olarak giden yaklaşık 40 Türk vatandaşı, iki ülke arasında vize muafiyeti olmasına rağmen, çeşitli bahanelerle ülkeye kabul edilmedi.

TÜRKİYE’YE UÇAK SEFERLERİ İPTAL OLDU
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rusların Türkiye’ye gitmemesi, tur operatörlerinin de rezervasyonları durdurması yönündeki açıklamaları üzerine dünden itibaren başta Antalya olmak üzere Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tüm uçak seferleri iptal oldu. Tur operatörleri de Türkiye rezervasyonlarını durdurdu.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rusya Dışişleri Bakanı’nın ’yolcuları geri çek, gönderme’ gibi açıklama ve tavsiyeleri üzerine dünden itibaren uçakların gelmemeye başladığını söyledi. Rusya’dan turist gelişinin normalde ekim sonu veya kasım başında bittiğini belirten Osman Ayık, bu yıl Mısır’daki uçak düşürme olayı sonrasında iptal edilen Mısır’a uçuşların Türkiye’ye yönlendirilmesinden dolayı Rus turist artışı olduğunu, bugünkü iptallerin de bunu kapsadığını dile getirdi.

REZERVASYONLAR DURDU
Türkiye’ye yılda 4 milyonun üzerinde Rus turist geldiğini ve 5 milyar dolara yakın ekonomik değeri olduğunu belirten Osman Ayık, önümüzdeki yıl için rezervasyonların Rusya’daki tur operatörleri tarafından durdurulduğunu söyledi. 

Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Kesinlikle bekletileceği söyleniyor. Dün giden 6 TIR geri döndürüldü. Gönderimleri de durdurduk. Uçak sevkiyatlarını da geçici olarak durdurduk. Resmi olarak herhangi bir engelleme görülmese de gayriresmi engeller gözüküyor. Tabi bu durum kısa ve orta vadede sektöre çok büyük darbe vuracaktır. Çünkü en büyük partnerimizden biri Avrupa'dan sonra Rusya. Zaten Ukrayna'daki karışıklıktan dolayı o bölgede düşen ihracatımız, o bölgenin de eklenmesiyle büyük darbe yiyecek" dedi.

Haberin Devamı

ÇİÇEK TIR'LARI GERİ DÖNÜYOR
RUSYA'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle kesme çiçek taşıyan TIR'lar geri döndürüldü.

Uçak ve karayoluyla yapılacak sevkiyatlar geçici olarak durduruldu. Kriz nedeniyle İstanbul'daki Çiçek Fuarı'na davetli Rus basını ve sektör temsilcileri de programlarını iptal etti.

UKRAYNA SINIR KAPISINDA SORUN
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UHD),  Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya giden Türk TIR'ların Rusya sınır kapılarında bekletildiğini açıkladı.  UHD yetkilileri, sorunun çözülmesi konusunda derneklerinin elindeki tespit ve verileri Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile paylaştıklarını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!