Rusya’da Merinos üreteceğiz 300 milyon dolara koşuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da Merinos üreteceğiz 300 milyon dolara koşuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 00:00

Merinos’un sahibi Erdemoğlu Şirketler Grubu, Rostov’da halı üretmek için fabrika kuruyor. Geçen yılı 290 milyon dolar ciroyla kapattıklarını söyleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "Rusya’da şirketimizi kurduk. Rostov Belediyesi de arazi tahsis etti. Bu bölgeyi coğrafi konumu itibarıyla strajik olduğu için tercih ettik" dedi.

MERİNOS Halı ve Mobilya, Padişah Halı ve Dinarsu markalarının sahibi olduğu Erdemoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Rusya’da üretime hazırlandıklarını, Avrupa’ya da Almanya üzerinden doğrudan kendilerinin dağıtım ve satış yapacaklarını açıkladı.

Babası Mehmet Erdemoğlu’nun 1970 yılında eski iki dokuma tezgahı ile başlattığı kilim üretimini dünyanın en büyük 3’üncü halı üreticisi konumuna getirdiklerini söyleyen İbrahim Erdemoğlu, Merinos şirketlerinin Gaziantep’te kurulu halı ve kilim üretim tesislerinde, yeni hedeflerini anlattı. Yaklaşık yüzde 40’lık pazar payı ile iç pazarda lider olduklarını belirten Erdemoğlu, hedeflerinin Türkiye’de değil dünyada adlarından söz ettirmek, dünya markası olmak olduğunu söyledi.
YılReklam harcaması (YTL)Satış miktarı (YTL)
20001.052.00022.000.000
2001580.00044.000.000
20021.653.00064.300.000
20031.850.000111.670.000
20043.452.000192.404.000
20055.106.000247.000.000
2006*13.000.000400.000.000
*Hedeflenen


ROSTOV’DA FABRİKA:
2005 yılını 290 milyon dolar ciro ile kapatan 2006’da ise 400 milyon dolarlık ciro hedefleyen Erdemoğlu Grubu’nun amiral gemisi durumundaki Merinos Halı Gaziantep’teki üretim tesisi sayısını da üçe çıkardı. Kısa bir süre önce Rusya’nın Rostov kenti yakınlarındaki yeni fabrikasının inşaatına da başlayan Merinos’un patronu İbrahim Erdemoğlu, son dönemde hızlı gelişme gösteren ve kişi başına gelir düzeyi artan Rusya’da halı üretimi ile ilgili olarak şunları söyledi: "Rusya’da üretim yeri olarak halı pazarında potansiyel gördüğümüz güney bölgesinin başkenti Rostov’u seçtik. Bu amaçla bir şirket kurduk. Rostov Belediyesi arazi tahsis etti. Bu bölgeyi coğrafi konumu itibariyle strajik olduğu için seçtik." Bu yıl içinde iç pazarda pazar payını artırmaya devam edeceklerini belirten erdemoğlu, yurtdışı satışlarda da önemli ataklar yapacaklarını bildirdi.

MARKA OLMANIN BEDELİ: Merinos’u bir marka haline getirmek için son beş yılda yaklaşık 10 milyon dolar harcadıklarını belirten Erdemoğlu, 2006’da da reklam için yaklaşık 10 milyon dolar ayırdıklarını söyledi. Merinos Halı’nın Genel Müdürü Erdoğan Şeker de tanıtım ve reklam kampanyalarının marka bilinirliğini artırmanın yanısıra satışları da hızlı artırdığına bunun da rakamlarla kanıtlandığına dikkat çekti. Genel Müdür Şeker, 2000’lerin başında 22 milyon YTL civarında olan satışların 2005 sonu itibariyle 10’a katlandığını ve 250 milyon YTL’ye çıktığını söyledi.

İBO VE ORHAN BABA: Türkiye, Merinos’u İbrahim Tatlıses ile tanıdı. Tatlıses ile 2002 yılında başlayan tanıtım çalışmalarının 2007’ye kadar süreceği belirtiliyor. Tatlıses, halının yanı sıra Merinos Mobilya reklamlarında da oynuyor. Kısa bir süre ön0ce Akkök Grubu’na bağlı Dinarsu’yu da bünyesine katan grup, bu ürünün reklamlarında ise Türkan Şoray’ı kullanıyor. Padişah markalı halılarının reklamında İzzet Yıldızhan’ı kullanan Erdemoğlu Grubu, bu şarkıcı ile sözleşmesini sona erdirirken, Orhan Gencebay ile de reklam için görüştü. Merinos’un reklamlarında kullandığı bir diğer ünlü ise dünyaca ünlü Mısırlı aktör Hüseyin Fehmi. Fehmi ile 1.5 yıllık reklam anlaşması yapan Merinos, Arap Yarımadası’ndaki etkinliğini bu sayede artırdı.

15 milyon YTL harcandı işçiler eve kavuşuyor

ERDEMOĞLU şirketler Grubu Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek için başlattığı çalışanlarını ev sahip yapma projesinin temmuz ayında ilk sonuçları alınıyor. Şirketin Metropol inşaat şirketine ihale ettiği 272 dairelik konutların tamamlandığı ve önümüzdeki temmuz ayında çalışanlara kura ile anahtar ve tapularının verileceği belirtildi. 20 bin YTL’si çalışanlarca, 20 bin YTL’si ise şirket tarafından karşılanan konutlardan Merinos’ta en az beş yılını dolduranlar alabiliyor. Bundan sonra da beş yılını dolduracak her çalışanı ev sahibi yapmakta kararlı olduklarını belirten Genel Müdür Erdoğan Şeker, "Bu evler için yaklaşık 15 milyon YTL kaynak aktardık. Evlerin bugünkü değeri, 70 bin YTL civarında. İsteyen satmakta da serbest" dedi.

Erdemoğlu: Yabancı ortak düşünmüyoruz, gelmesinler

SON dönemde yabancı sermayenin Türkiye’ye olan ilgisini hatırlatarak, bu kapsamda kendilerine de dışarıdan bir ilginin olup olmadığı yolundaki soruya İbrahim Erdemoğlu, "Yabancı ortak düşünmüyoruz. Bu konuda gelecek tüm tekliflere kapalıyız. Bu yaklaşımımız bilindiği için de doğal olarak, ortaklık veya işbirliği gibi nedenlerle kapımızı çalan olmuyor" diye cevapladı. Tüm krizleri sıkıntısız atlattıklarını da belirten Erdemoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz grup olarak kar değil, başarı odaklıyız. Yaklaşık 2000 çalışanımızın her biri ailenin bir ferdidir. 1994 krizinde üç ay işyeri kapattık. Ancak bu dönemde de çalışanlara paralarını ödedik. Paramız olmasaydı, evimizi satar yine öderdik. 2001 krizinde herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bazı firmalar, işçi çıkarımına gitti, bazıları çalışanlarına ücretsiz izin verdi. Sınırlı da olsa reklam ve tanıtıma devam ederken çalışanlar da işinin başındaydı. O günlerde, çalışanlarımız kuruma destek vermek için maaş almamayı önerdiler. Maaşlarını masaya bırakan arkadaşlarımız oldu."

DEVLETLE İŞİMİZ OLMAZ: İbrahim Erdemoğlu, "Bugüne kadar devletle hiç bir işimiz olmadı. Yanlış anlaşımasın, devlet karşıtı bir kurum değiliz. Ancak devletle yapılan işlerde siyasi kaygılar zaman zaman öne çıkabiliyor. Bunlar bizi rahatsız ediyor. Kredi kullanıyoruz. Ama bunları kamudan değil, özel bankalardan almaya özen gösteriyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!