Rüşvetin belgesi: Danışmanlık sözleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetin belgesi: Danışmanlık sözleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2015 09:28

TÜRK Hava Kurumu’ndaki (THK) yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla 41 şüpheli hakkında açılan davanın iddianamesinde ilginç bir ayrıntı yer aldı. Şüphelilerin rüşvet paralarını aklamak için aldıkları endüstriyel/madeni yağların, mahkeme kararıyla satışa çıkarıldığı ancak alıcısının bulunmaması nedeniyle elde kaldığı anlatıldı. İddianamede, şüphelilerin Eurocopter firmasıyla yapılan danışmanlık sözleşmesi de rüşvetin belgesi olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

Savcı Ali Alper Saylan’ın hazırladığı iddianamede, şüpheli Osman Yıldırım’ın Eurocopter isimli Fransız firmasından 17 adet helikopter kiralaması karşılığında 2 milyon 739 bin 91 lira rüşvet aldığı iddia edildi. İddianameye göre, bu

Rüşvetin belgesi: Danışmanlık sözleşmesi
rüşvet parası Eurocopter firmasına “danışmanlık hizmeti vermek” için kurulan Azemoğlu A.Ş’nin hesaplarına gönderildi. Rüşvet parası daha sonra Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın şirketi Asay A.Ş’nin hesaplarına aktarıldı. Şüpheliler, söz konusu rüşvet parasını aklamak amacıyla endüstriyle madeni yağ alımı yaptı. Savcılık, soruşturma kapsamında piyasa değeri 1 milyon 442 bin 665 lira değeri olan madeni yağlara, “Suçtan kaynaklanan mal varlığı” olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla el koydu.

Haberin Devamı

Rüşvetin belgesi: Danışmanlık sözleşmesi
THK'DA 41 ŞÜPHELİ HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

YAĞLAR ELDE KALDI
İddianamede savcılık, el konulan madeni yağların “son kullanma tarihlerini” dikkate alarak mahkeme kararıyla satışa çıkardığı belirtilerek şöyle denildi:

“Satış memurunca belirlenen 22 Mayıs 2015 birinci satış günü ve 1 Haziran 2015 ikinci satış günü satışa katılan talipli çıkmadığından satışın düştüğü, satış memurunun bu şekilde 3 Haziran 2015 tarihli raporuyla satış dosyası iade edildi. Söz konusu raporda el konulan eşyaların açık artırma ve pazarlık usulüyle satış yöntemleri kullanılarak satılmasının mümkün olmadığını, satış için el konulan ürünlerin bulundukları yerde firma portföyünde bulunan perakende müşterilerine peyderpey satışa arz edilerek elde edilecek satış bedellerinin açılacak bir satış hesabına, bloke edilmek suretiyle paraya çevrilmesinin mümkün olduğu belirtmiştir. Bu noktada soruşturmanın dava açılma aşamasına gelmiş olması dikkate alınarak el konulan endüstriyel/madeni yağların mahkemesince satış memuru görüşü doğrultusunda karar alınmak suretiyle elden çıkarılması talebinin iddianameyle birlikte yapılmasına karar verildi.”

RÜŞVETİN BELGESİ
İddianamede, gerekli yeterliliğe sahip olmamasına rağmen Azemoğlu isimli şirketin Eurocopter isimli firmaya “danışmanlık hizmeti” vermesi amacıyla yapılan sözleşme de rüşvetin belgesi olarak nitelendirilerek, “Konusu suç teşkil eden taraflar arasındaki yüzde 2.5 komisyon anlaşmasının yazılı hale getirilerek ‘danışmanlık sözleşmesi’ adı altında imzalanmış olmasının ve bu sözleşme ekine ‘taahhüt’ ve ‘garanti’ başlıkları altında düzenleme yapılmış olmasının, eylemi suç olmaktan çıkaramadığı; belirtilen ‘danışmanlık sözleşmesinin Savcılığımızca ‘rüşvet belgesi’ olarak kabul edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Rüşvetin belgesi: Danışmanlık sözleşmesi
THK BAŞKANI OSMAN YILDIRIM'IN MAL VARLIĞINA TEDBİR KONULDU

EUROCOPTER’E TEDBİR İSTEDİ
Savcı Saylan, rüşvet suçunun işlenmesi suretiyle haksız menfaat sağlanan, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan kullanılan Azemoğlu Havacılık Eğitim Medya Gıda İnşaat A.Ş, Osman Yıldırım’ın oğlu Emre Yıldırım’ın şirketi Asay Savunma Petrol Eğitim Yazılım Donanım İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Eurocopter (Airbus) firmalarının “tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirlerinin” uygulanmasını da talep etti.

PARA TRAFİĞİ TELEFONDA
İddianamede şüpheliler arasındaki telefon görüşmelerine de yer verildi. İddianamede şüpheliler Hakan Azemoğlu ve Şafak Şimşek arasında yapılan görüşmesinde rüşvet verme/ alma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ayrıntılarına kadar açıkladıkları belirtilerek, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Hakan Azemoğlu’nun Eurocopter-Azemoğlu- Asay arasında mevcut para trafiğini ayrıntılarıyla anlatmaktadır. Rüşvet suçuna konu şirketler arasında aktarılan söz konusu paradan kimlerin ne kadar pay aldığını ya da alması gerektiğini belirtmektedir. Telefonda Eurocopter’den gönderilen yüzde 50’sinin Luisa Albert’nin kendisine iade edildiğini, geri kalan yüzde 50’sinin ise Osman Yıldırım ve Emre Yıldırım kontrolünde pay edileceğinden bahsetmektedir.”

BAKMADAN GEÇME!