Rüşveti reddeden müdürü sürmüş

Güncelleme Tarihi:

Rüşveti reddeden müdürü sürmüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kilis Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü İrfan Denizman, ‘‘Paraşüt Operasyonu’’yla ilgili ifadesinde, ‘‘Altınbaş'ın hesabıma yatırdığı rüşveti reddettim. Vali Güner Özmen, ‘Senin burada işin bitti' dedi. Sonra da tayinim çıktı’’ dedi.

PARAŞÜT operasyonuyla ortaya çıkan kirli ilişkilere bir yenisi daha eklendi. Kilis Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü İrfan Denizman, Yasin Altınbaş’ın kendisine de rüşvet teklif ettiğini, kabul etmeyince, dönemin Valisi Güner Özmen tarafından ‘‘Senin işin burada bitti, kendine yer bul’’ diye tehdit edildiğini iddia etti.

Paraşüt operasyonuna adı karıştığı gerekçesiyle ifadesine başvurulan, ancak hesabına yatan rüşveti almadığı belgelenince aklanıp hakkında ‘‘takipsizlik’’ kararı verilen Denizman'ın ifadesinde yer alan şok açıklamalar şöyle:

RAHATSIZ ETTİM:

Uyuşturucu ile mücadele etmem, bazılarının hoşuna gitmedi. Kilis halkının çoğunluğu Kilis Valisi Güner Özmen'den memmun değildi. Çünkü sınır ticareti hakkını iki, üç aileye kullandı. Küçük ticaret sahiplerine bu hakkı vermedi. Yasin Altınbaş ile çok samimiydi, hatta Altınbaş, Vali Bey'e ismi ile hitap edecek kadar ileri gitmişti. Altınbaş'ın kaçakçılık yaptığını öğrendim. Jandarma bölgesi olduğu için, Vali ve Emniyet Müdürü'nün izni gerekliydi. Vali Bey'in samimi olduğunu bildiğim için izin istemedim. Ancak kendi bölgemizde Altınbaş'a ait tırları kontrol ettirmeye başladım.

RÜŞVETİ ALMADIM:

Ailem İstanbul'da olduğu için sık sık gider gelirdim. Altınbaş telefon açarak, 'senin işin zor paraya ihtiyacın vardır. Toprakbank'a senin hesabına para yatırdım' dedi. 'Benim paraya ihtiyacım yok, böyle şeyler yapma' dedim ve parayı da zaten çekmedim. Bankadan sorulabilir.

VALİNİN AZARI:

Altınbaş haftanın üç günü gelir, her geldiğinde bizleri ve Vali Özmen'i ziyaret ederdi. Birlikte Öncüpınar Gümrüğüne giderlerdi. Valinin burada olduğu sıralarda mal girişi ve çıkışı olurdu. Vali, Yasin Altınbaş'ın işlerini biliyordu ve işin içindeydi. Sanırım Vali, Altınbaş'ı kontrol etmemden rahatsız oldu ve son defa çağırdığında ‘Senin işin burada bitti, kendine yer bul, Müdür’ün sana izin verecek, tayin iste' dedi. Anladım ki Kilis'de istenilmiyorum ve huzurlu çalışamıyacağım. Tayinim çıktı. Daha sonra benim çalıştığım memurlardan öğrendiğime göre Emniyet Müdürü ‘Size Öncüpınar yolunu kontrol etmenizi kim söyledi’ diye sormuş.

Paraşütçü Yasin'in rüşvet listesi

YASİN Altınbaş’ın rüşvet verdiği bazı isimler ve yatırılan para miktarları ise şöyle:

Mehmet Ünlü'nün (Gümrük Müdürü) çocuğu için havale: 919 milyon TL.

Mehmet Ünlü'nün çocuğu için havale: 2000 Kanada Doları.

Tuncay Armağan (İzmir Böl.İd.Mah. Başkanı) cep telefonu: 38 milyon TL.

Tuncay Armağan, Hüseyin Gencay, A. Ozan telefon fat.: 41 milyon TL.

N. Armağan, O.Ozan, Hüseyin Gencay, telefon faturası: 64 milyon TL.

Güner Özmen (Kilis Valisi) uçak bileti: 354 milyon TL.

G. Özmen: 47 milyon TL.

L. Özmen: 74 milyon TL.

Hakim Ali Fuat: 268 milyon TL

Melahat Özyürek (DDY Müdürü) adına havale: 500 milyon TL.

Hesaplarına para yatırılan gümrükçüler

MAL bildirim beyanlarında bazı gümrükçülerin 300-400 milyon lira maaş almalarına rağmen, servetlerinin en az 45-50 milyar lira olduğu ortaya çıktı. Belirli aralıklarla hesaplarına para yatırılan gümrükçülerin isimleri ise şöyle:

Çetin Kaya (Gümrük müdürü)

Hüseyin Şenocak (Md.Yr.)

Ertuğrul Aydın (Müdür vekili)

Murat Kalaycıoğlu (Memur)

İsmail Yıldız (memur)

Mustafa Bozkurt (memur)

Hüseyin Gencay (kontrolör)

Abidin Yıldız (Müdür)

Halil Çetin (memur)

Mehmet Polat (memur)

Ahmet Polat (G.Antep

Gümrük başmüdürü)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!