Ruslar resmen sıcak ‘Deniz’lere açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ruslar resmen sıcak ‘Deniz’lere açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 00:00

Rus Sberbank, dün Denizbank’ın yüzde 99.85’ini resmen devraldı. Sberbank CEO’su Herman Gref, fiyatın 6 milyar 469 milyon TL olarak açıklandığını hatırlatarak, nihai fiyatın yıl sonunda netleşeceğini, öncelikle yönetim kuruluna risk yönetiminden sorumlu bir üye atayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

DENİZBANK’ı satın alarak Türkiye pazarına giren Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, dün itibariyle bankanın yüzde 99.85 hissesini resmen devraldı. Haziran 2012’de gerçekleşen satış işlemi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz haftalarda onaylanmıştı. Sberbank CEO’su Herman Gref, satın alma fiyatının  6 milyar 469 milyon TL (2 milyar 790 milyon Euro) olarak açıklandığını hatırlatarak, nihai fiyatın yıl sonunda netleşeceğini söyledi. Gref, yıl sonuna kadar Sberbank’ın Dexia’ya, 1 Ocak 2012 ile 28 Eylül 2012 tarihleri arasında DenizBank’ın net aktif değerindeki artışa göre, 433 milyon lirayı aşmamak kaydıyla ,ek bir tutar daha ödeyeceğini söyledi.

Bu kadar parayı ekibe verdik

Hisselerin resmen devri dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Gref, Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ikinci ticari partneri olduğunu belirterek, “Bundan sonra Sberbank Türk şirketleri için Rusya’da bir Türk bankasıdır. Sberbank Türk şirketlerinin Rusya’daki evidir” dedi. Denizbank’ın satın alımıyla ilgili entegrasyon süreci tamamlanıncaya kadar yönetiminde küçük birkaç değişiklilke yola devam edeceklerini kaydeden, “İlk etapta yönetim kuruluna risk yönetiminden sorumlu bir üye atıyoruz. Bankanın şu ana kadar mükemmel bir şekilde yönetildiğini gördük. O kadar müthiş bir ekipki, başarıları karşısında şapka çıkarıyorum. Biz bu kadar parayı, bina ve bilgisayarlara değil, bu muhteşem ekibe verdik. Genel müdür Hakan Ateş ve ekibine yüzde 100 güveniyoruz” dedi. Denizbank’ın adını şimdilik değiştirmeyeceklerini kaydeden Gref “adını değiştirmesek bile, içinde mutlaka Sberbank’a atıfta bulunacak bir değişiklik düşünebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeteri kadar kontrol edeceğiz

SBERBANK temsilcilerinin zaman içinde Denizbank’taki varlığının artacağını belirten Herman Gref, “Ancak bankanın yönetimini profesyonel ekibe bırakacağız. Yeteri kadar kontrol edeceğiz. Fazla müdahale etmeyi düşünmüyoruz” diye konuştu. Gref, Denizbank’ın İMKB’de işlem
gören yüzde 0.15 hissesi için çağrıda bulunacaklarını da açıkladı.

Haberin Devamı

Zorlu süreci büyüyerek atlattık

DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş de, Dexia’nın Denizbank’ı satış kararını bundan tam bir yıl önce açıkladığını, son bir yıllık sürecin global krizle birlikte hiç de kolay olmadığı halde bankanın yine de Türkiye’de en hızlı büyümeyi kaydettiğini söyledi. Rusya’da 600’ün üzerinde Türk Şirketi olduğunu belirten Ateş, “Türkiye’de de 1400’ün üzerinde Rus şirketi var. Her iki ülke arasındaki yatırımlar ve ticaret, turizm hızla artıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!