Ruslar, Akkuyu’daki nükleer santralı 9 şiddetinde depreme dayanıklı yapacak

Güncelleme Tarihi:

Ruslar, Akkuyu’daki nükleer santralı 9 şiddetinde depreme dayanıklı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 00:00

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından büyük hasar gören Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki facia, Türkiye’de kurulacak olan Mersin Akkuyu nükleer santralı için ders oldu. Akkuyu NPP JSC firması, santralı 9 şiddetinde meydana gelecek deprem riskini göze alarak yapmayı taahhüt etti.

Haberin Devamı

Rus şirketin Genel Müdürü Alexander Superfin, “Japonya’daki afetten sonra standartları yeniden gözden geçiriyoruz. Sistemler çok daha katı ve sert bir yapıya kavuşacak. Herkesin Japonya’dan sonra aklında bir soru işareti var. Ancak, Türkiye’deki proje depremsellik açısından en üst kriterlere uygun olarak yapılacak” dedi. Superfin, şöyle konuştu:

Zorlanacağımızı biliyorduk

Türkiye’de de nükleer santral kurmanın halka açıklanmasında zorlanacağımızı biliyorduk. Japonyada’ki bu afetten sonra daha da zor oluğunu gördük. Rusya kamuoyunda da çok endişe var. Herkes ne kadar güvenli olduğu konusunda sorular soruyor. Rusya hükümeti kamuoyuna güvenlik sisteminin ne seviyede olduğunu anlattı. Rusya’daki hiçbir enerji projesinin iptal olması söz konusu değil. Türk hükümeti, kamuoyu ve yetkililerini de projenin güvenilirliği konusunda ikna edeceğimize inanıyor ve temenni ediyoruz. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile koordinasyon çerçevesinde güvenlik sistemi, kriterlerin oluşturulması ve süreyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu ay içinde mühendisler saha çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmalar Rus uzmanları tarafından yürütülecek.

Haberin Devamı

Uçak düşse dayanacak

Akkuyu santralı 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak. Akkuya’da sismik güvenilirlik Japonya’dan daha yüksek olacak. Nükleer güç santralı tsunamiye karşı koyacak güçte olacak. Görünmeyen kaza örneğin uçağın düşmesine bile dayanıklı olacak. Fukuşima’da olmayan bir özellik olarak bu proje içinde aktif ve pasif güvenlik sistemleri mevcut. Pasif sistemlerin çalışma prensibi enerji teminine gerek duymadan kendini kapatacak. Japonya’daki santral 1960’ların teknolojisine göre kurulmuştu. O zamanın şartlarına göre çok güvenliydi. Örneğin 60 yıl önceki arabalarda da emniyet kemeri ve airbag yoktu. Eğer 2013’ün ortasında yapıma başlarsak 2019 ortasında ilk ünitenin yapımı tamamlanmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!