Rus yatırımcıya Türkiye'de engel yok

Güncelleme Tarihi:

Rus yatırımcıya Türkiyede engel yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 16:36

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul satın almasını düzenleyen Mütekabiliyet Yasası kapsamında açıklanan son yönetmelikle ilgili karışıklığın ortadan kalkması, Rus yatırımcıları sevindirdi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve önceki gün yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, 183 ülkenin vatandaşlarının mütekabiliyet esası aranmadan Türkiye'de taşınmaz mal, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebileceği açıklandı.

Bu liste Bakanlık tarafından gizli tutulduğu için bazı konularda bilgi karmaşası ortaya çıktı. Bunların en önemlisi ise Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının, Karadeniz kıyısından taşınmaz elde edemeyeceğiydi.

/images/100/0x0/55eab411f018fbb8f89158bc

Ancak hurriyet.com.tr'nin ulaştığı Bakanlık kaynakları, bu bilginin hatalı olduğunu paylaşarak, Rusya ve Ukrayna'ya bu anlamada taşınmaz elde etmede hiç bir kısıtlama getirilmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yetkililer, genel olarak getirilen kısıtlamanın Türkiye ile komşu olan ülkelerdeki vatandaşların, sınır illerinden mülk edinememesi olduğunun altını çizdi.

Rusya ve Ukrayna, Türkiye ile sınırı olmadığı için böyle bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmıyor.

Ancak bu kurala göre, örneğin bir Gürcistanlı sınır illeri olan Artvin ve Ardahan'dan mülk edinemiyor.

Yeni yönetmeliğe göre yabancıların bir ilçenin yüzölçümünün ancak yüzde 10'una kadar mülk edinebiliyor. Ayrıca bir kişi sadece 30 hektara kadar arazi alabiliyor. Ancak bu da Bakanlar Kurulu'nun kararıyla iki katına çıkartılabiliyor.

Bu çerçevede 183 ülkenin vatandaşları gerçek kişi olarak, belli kıstaslara ve ülke menfaatlerine göre, askeri alanlar, yasak alanlar, stratejik bakımdan öneme haiz alanlar hariç, taşınmaz mal, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebiliyor.

ekaplangil@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!