Rus turist ‘her şey dahil’e geliyor tatil harcamasında öne çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Rus turist ‘her şey dahil’e geliyor tatil harcamasında öne çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

Son yıllarda Türkiye’nin aile turizminde öne çıktığını anlatan OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, “Türkiye’de en çok Rus turist para harcıyor. Türkiye’ye yılda 3.5 milyon Rus turist gelirken, her şey dahil sistemi onları cezbediyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin son 10 yılda turizm alanında yaptığı yatırımlarla Rusya’dan yılda 3.5 milyon turist çekmeye başladığını anlatan OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, “Herşey dahil sistem Rus turisti cezbediyor. Avrupalı turistten daha fazla harcıyorlar. Özellikle aile konseptinde Türkiye rakiplerinden uzak ara önde” dedi.
Büyümemiz devam edecek
OTI Holding’e bağlı Coral Travel’in 20’nci kuruluş yıl dönümü için Moskova’da düzenlediği törende konuşan Bektaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “26 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Yurtdışındaki en büyük 50 Türk şirket içinde 5’inci sırada yer alıyoruz. Yer hizmetlerinden tur operatörlüğüne, seyahat ve satış acenteliğinden otelciliğe, havacılıktan özel güvenlik servislerine kadar turizmin her alanında faaliyet gösteriyoruz. 20 yıl önce yer hizmetleri şirketi ile sektöre girdik. Coral Travel ile Rusya’nın en önemli oyuncuları arasındayız ve büyümeyi sürdüreceğiz.”
1 milyon 587 bin turist
2011’de sadece Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’da 1 milyon 53 bin turiste hizmet verdiklerini söyleyen Coral Travel Genel Direktörü Coşkun Yurt ise şunları anlattı: “2012 yılında yüzde 15’in üzerinde artışla 1 milyon 587 bin turist hedefledik. Rusya’nın 30 şehrinden uçuş yapıyoruz, 22 şehirde ofislerimiz var ve yaklaşık 20 havayolu ile çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Moskova’yı Türk güneşi ısıttı

20’nci yıl partisinde Türk enerjisi ve coşkusu, kar altındaki Moskova’yı ısıttı. Club Arena’daki özel geceye dünya turizm endüstrisi liderleri, büyükelçiler, turizm ofisleri başkanları, havayolu şirketleri başkanları katıldı. Pop star Valeriya ile dans topluluğu TODES’in bale gösterisi partiyi renklendirdi.

15 şirkette 3 bin kişi çalışıyor

OTI Holding, çatısı altında tur operatörlüğü, seyahat acenteliği, konaklama, havacılık, güvenlik alanlarında faaliyet gösteren 15 iştiraki ve 3 bine yakın çalışanıyla 26 ülkede hizmet veriyor.  Antalya bölgesindeki yatırımları ile tanınan holding, sektöre adım attığı 1992 yılından bu yana turizme yatırım yapıyor.

Turist yemeye içmeye 6.5 milyar dolar harcadı

Haberin Devamı

Türkiye’ye geçen yıl gelen turistler, 6.5 milyar doları yemeye içmeye ayırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2011 yılı tatilini Türkiye’de geçiren turistlerin, kişisel harcamaları 18.7 milyar doları buldu. Turistlerin kişisel harcamalar içinde en yüksek harcama kalemini 6.5 milyar dolarla yeme içme oluştururken, konaklama giderleri de 3.1 milyar dolar oldu. Turistler sağlık için 488.4 milyon dolar, ulaştırmaya 2.1 milyar dolar verdi. 2011’de turistlerin Türkiye’de spor, eğitim ve kültür için harcadığı tutar 169.5 milyon doları bulurken, tur hizmetlerine harcadığı para da 240 milyon dolara ulaştı. Turistler, giyecek ve ayakkabıya 2.7 milyar dolar, hediyelik eşyaya 1.6 milyar dolar harcadı.
Halıya 368.8 milyon dolar
Türkiye’den halı ve kilim alan turistlerin harcaması 368.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer harcamalara 1.4 milyar dolar para ayıran turistlerin, böylece kişisel harcamaları 18.7 milyar doları buldu. Türkiye’nin geçen yıl elde ettiği 23 milyar dolarlık turizm gelirinin, 4.3 milyar dolarını paket turdan gelen gelir oluşturdu. Turistlerin, 2011’de Türkiye’de yaptığı kişi başına ortalama harcaması ise 637 dolar oldu. Türkiye’nin geçen yıl 23 milyar 20,4 milyon dolarlık turizm gelirinde, yaz aylarını kapsayan ve temmuz, ağustos, eylül aylarını içine alan 3. dönemde elde ettiği gelir en yüksek payı oluşturdu. Türkiye, bu dönemde 9.3 milyar dolarlık gelir elde etti. Birinci dönemde 3.1 milyar dolar turizm geliri elde eden Türkiye, ikinci dönemde 5.4 milyar dolarlık, dördüncü dönemde ise 5.2 milyar dolarlık gelir elde etti. Türkiye’nin 2010 yılındaki turizm geliri ise 20.8 milyar dolar olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!