RTÜK: Reklamlardan alınan pay yüzde 5’ten yüzde 3’e inebilir

Güncelleme Tarihi:

RTÜK: Reklamlardan alınan pay yüzde 5’ten yüzde 3’e inebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, özel radyo ve televizyonların yıllık brüt reklam gelirlerinden RTÜK’e ödedikleri payın azaltılacağını açıkladı.

Üst kurulun gelirlerinin en önemli bölümünü oluşturan, özel radyo ve televizyonların yıllık brüt reklam gelirlerinden yüzde 5 pay ödemesi konusunun hep eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Dursun, bu yüzde 5’lik payın yüzde 3’e çekilebileceğini düşündüklerini söyledi. RTÜK Başkanı Dursun, kurumlarının 2010 yılı bütçe rakamının, 110 milyon lira olduğunu söyledi.
Yabancıya pay değişecek
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, RTÜK bütçesini sunan Dursun, radyo ve televizyon yayınlarındaki tekelin Anayasa’da 1993 yılında yapılan değişiklikle kırıldığını, sektörün önünü açan ilgili yasanın ise 14 yılda 20 değişikliğe uğradığını kaydetti. Mevcut kanunda, medya sahipliğine ilişkin hükümlerin Türkiye gerçeklerine uymadığını anlatan Dursun, taslakta bu konunun yeniden düzenlendiğini hatırlattı. Dursun, şunları söyledi: “Radyo ve televizyon sahibi olmakla ilgili sınırlamalar daraltılarak netleştirilmiş, tekelleşmeyi engellemek üzere tahsis edilecek frekans kapasitesi ve elde edilen sektörel gelir bazlı bir düzenleme getirilmiştir. Ayrıca yayın kuruluşlarında yabancı sermaye oranının yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılması yönünde bir çalışma yürütülmüştür.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!