Roche, ‘Tamiflu lisansı vermem’ dedi Hindistan ‘jenerik üretim’e soyundu

Güncelleme Tarihi:

Roche, ‘Tamiflu lisansı vermem’ dedi Hindistan ‘jenerik üretim’e soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 00:00

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen kuş gribine karşı en etkin ilaç olarak bilinen Tamiflu’nun üreticisi Roche, üretim için başka firmalara lisans vermeme kararı aldı. Buna karşılık, Hintli Cipla, Roche’un bazı ülkelerde 60 dolara sattığı Tamiflu’yu, çok daha ucuza satmak için aynı formülü kullanarak Oseltamivir adıyla jenerik üretim yapacağını açıkladı.

TÜM dünyada kuş gribine karşı tıbbi çözüm ve ilaç tedarikinin yolları aranırken, hastalığa karşı Tamiflu adlı ilacı geliştiren Roche seri üretim için başka bir firmaya izin vermiyor. Buna karşılık Cipla adlı Hint şirketi, sadece İsviçreli ilaç devinin ürettiği ilacın jeneriğini yapmaya hazırlanıyor. İlacı Oseltamivir adıyla piyasaya sürmeyi düşünen şirket, bu yolda Roche tarafından mahkemeye verilmeyi de göze aldığını vurguladı.

İNSANCIL FİYATA SATACAK:

Merkezi Bombay’da bulunan Cipla’nın Başkanı Dr. Yusuf K. Hamied, ‘Doğru ya da yanlış. Biz Oseltamivir’i üretmeye ve pazarlamaya başlayacağız’ diye konuştu. Aralarında Viagra ve Lipitor da olmak üzere birçok ilacı kopyalayıp, Batılı ülkelerdeki ilaç şirketleri için ham içerik üreten firmanın Başkanı, jenerik Tamiflu’yu gelişmekte olan ülkelerde ‘insancıl’ bir fiyatla satacaklarını, ABD ve Avrupa pazarlarını ise hedeflemediklerini söyledi. Ülkesinde üçüncü büyük ilaç üreticisi durumundaki şirketten yapılan açıklamada da, ilacın Hindistan’ın yanı sıra, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından az gelişmiş ülkeler olarak nitelenen 49 ülkede satılmasının planlandığı belirtildi.

ROCHE 60 DOLARA SATIYOR:

Buna karşın Roche ise, Tamiflu’nun dünyadaki tek üreticisi olarak kalmaya kararlı olduğunu bir kez daha yineledi. Bir kutu Tamiflu’yu ABD’de 60 dolara satan şirketin sözcüsü Terry Hurley, ilacın jenerik üretimi için lisans vermeyi düşünmediklerini ifade etti. Tamiflu’yu üretmenin 10 aşamalı karmaşık bir süreci gerektirdiğini anlatan Hurley, kendileri dışında bir şirketin sıfırdan bu ilacı üretmesinin en az 2-3 yıl alacağını söyledi. Ancak, Roche’un bu iddiasına gecikmeden yanıt veren Cipla yetkilileri, ilacın tersine mühendislik çalışmalarını 2 hafta önce bitirdiklerini, jenerik Tamiflu’yu yılbaşında piyasaya sürebileceklerini kaydettiler.

ROCHE’A BASKI ARTIYOR:

Öte yandan kuş gribi hastalığının salgın olarak yayılması tehlikesine karşılık gerekli ilaç tedarikini sağlamak için Roche üzerindeki baskı da artıyor. Çünkü Roche’un ürettiği antiviral ilaç Tamiflu kuş gribine karşı etkili olmasına karşılık, firmanın üretim kapasitesi talebi karşılayamıyor. Örneğin 220 milyon nüfusluk Endonezya’ya şu ana kadar sadece 10 bin kutu Tamiflu gönderilmiş durumda. ABD de yıl sonuna kadar 4.3 milyon doz Tamiflu stoklamayı planladı. Ancak bu miktar ülke nüfusun yalnızca yüzde 1’i için yeterli olabiliyor. İspanya’da da 2 milyon kutu Tamiflu siparişi vermesine karşılık, ülkede bulunmayan ilaçtan az istendiği gerekçesiyle hükümete eleştiri yöneltildi.

EN ERKEN 1 YIL SONRA:

Roche ise, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve birçok ülke hükümetinin baskısına rağmen Tamiflu’nun jenerik versiyonuna lisans vermeme kararından geri adım atacak gibi görünmüyor. İlacı hangi miktarda ürettiğini de bildirmeyen şirket, sadece üretimi sekiz kat artıracağını söylemekle yetindi. Ancak uzmanlar, Roche üretimi artırsa bile, Tamiflu siparişi veren ülkelerin 1 yıl kadar beklemek zorunda kalabileceğini belirtiyorlar.

Tayvan’da enstitüler Tamiflu üretmiş

KUŞ gribine karşı Roche’un ilacı dışında alternatif oluşturabilmek için de çalışmalar hızlanmış durumda. Bir başka önemli ilaç üreticisi Sanofi, kuş gribi aşısı üzerinde çalışıyor. Ama aşıların şu ana kadar kuş gribi virüsüne karşı etkili olmadığı, normal grip aşısının ise insanların her iki gribe birden yakalanmalarını ve dolayısıyla virüsün mutasyonunu engelleyeceği belirtiliyor. Roche’tan lisans talebinde bulunan ve ret cevabı alan Tayvan da, bazı araştırma enstitülerinin az miktarda Tamiflu ürettiği bildiriliyor. Avustralya’da ise, Biota’nın ürettiği Relenza adlı grip ilacına önümüzdeki günlerde büyük talep olması beklenirken, bu nedenle şirketin hisse senedi fiyatları şimdiden iki kat arttı.

Grip olmayan hemen Tamiflu kullanmasın

KUŞ
gribinin tek ilacı olarak ünü yayılan Tamiflu yok satıyor. Tamiflu’nun bir çok şehirde tükenmesi üzerine, üretici firma Roche ilacın üretimini artırdı. Doğan Yayın Holding Sağlık Grup Başkanı Dr. Gündüz Tezmen, Tamiflu’yla ilgili şunları söyledi: ‘Tamiflu, virüslerin vücutta üremesine engel olan, faydalı bir ilaç. Virüsün çoğalmasını engellediği için, kuş gribine karşı da etkili olabilecek bir formülü var. Kuş gribi gibi, İnflanza griplerinde etkili oluyor. Bir kaç yıldır gribe karşı Tamiflu’yu hastalarımıza öneriyoruz. Virüs üremesini durdurduğu için, grip başlangıcındaki ilk 48 saatte alınması gerekir. Grip virüsü vücutta yayıldığında kullanılırsa, bir etki göstermez. Sağlıklı vücudu virüsten koruma gibi bir faydası da yok. ’

THY yolcudan ‘deklarasyon’ alacak

TÜRK
Hava Yolları, son dönemde Uzakdoğu ülkelerinde ortaya çıkan kuş gribinin Türkiye’de görülmesi üzerine riskli bölgelerden gelen uçaklarda deklarasyon formları dağıtacağını açıkladı. 12 Ekim tarihinde Atatürk Havalimanı’ndaki ‘Güvenlik Komisyonu’ nezdinde alınacak tedbirlerle ilgili yapılan toplantıdan sonra THY kuş gribiyle ilgili aldığı önlemleri kamuoyuna duyurdu. THY, gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, ilgili uzmanların önerileri ile tüm uçucu personelin ve diğer ilgili personelin eğitilmesine öncelikle tam destek vereceğini açıkladı.

Jenerik ilaç nedir?

İLAÇ devlerinin yeni bir ilaç geliştirmek için yaptıkları toplam harcama ortalama 900 milyon dolar civarında. Yüksek Ar-Ge harcamaları nedeniyle, ilaç üreticilerine geliştirdikleri ilaçlar için değişen sürelerle ‘üretme imtiyazı’ tanınıyor. Bu imtiyaz süresi içinde, bir başka firma sözkonusu ilacın formülünde ilaç üretemiyor. İmtiyaz süresi dolduktan sonra, diğer firmalar o ilacın formülünde farklı isimlerle üretim yapabiliyorlar. Bu şekilde üretilen ilaçlara ‘jenerik’ adı veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!